Roráty - prvý deň: Postavme jasličky v srdci

Prvý adventný týždeň

Pondelok

4. decembra 2023

Postavme malému Ježiškovi maštaľku – jasličky

 

Všetkých vás srdečne vítam, v dnešný prvý deň Rorátov. Včera sme požehnali viditeľný znak nášho prežívania Adventu - adventný veniec. Mnohí máte adventné vence i doma a doniesli ste si ich na požehnanie. Počas Adventu budeme sláviť i rorátne sv. omše.

Otázky deťom:

Čo sú to Roráty?

(Sv. omše o Panne Márii slávené na svitaní)

Prečo Roráty neboli včera ráno?

(Rorátne sv. omše sa slúžia počas všedných dní od pondelka do soboty)

Prečo sa Roráty slávia ku cti Panny Márie?

(Pretože spolu s ňou čakáme na Božie narodenie)

 

Kňaz:

Milé deti, poznáte odpovede na tému rorátnych sv. omší počas Adventného obdobia. Panna Mária je nám počas celého Adventu zvlášť blízka. Bytostne zažila prvé Vianoce, keď sa narodil jej Syn. Túto udalosť oslavujeme každé Vianoce.

Zaujímalo by ma, či viete, kto ako prvý v dejinách postavil vianočný betlehem, prvé jasličky a oslávil takto sviatky narodenia Božieho Syna? Pri odpovedi na túto otázku nám môže pomôcť pripravená výzdoba a veľký baner, ktorý máme zavesený tu v našom kostole.

 

Otázky deťom:

Kto je na našej adventnej výzdobe?

(Svätý František)

A prečo je tam zrovna on?

(Lebo on urobil prvé jasličky v Grecciu v Taliansku na Vianoce roku 1223)

Áno, je to svätý František z Assisi - veľký svätec, ktorý žil pred ôsmimi storočiami v Taliansku. V tomto roku na Vianoce pripadá 800 rokov odvtedy, ako si nezvyklým spôsobom pripomenuli narodenie Božieho Syna v malom mestečku Greccio.

 

Rorátna pieseň: 

Skutky zázračné – text

Skutky zázračné - spev

 

Životný príbeh svätého Františka je veľmi zaujímavý. Narodil sa v meste Assisi, ktoré je položené medzi umbrijskými kopcami, na svahu hory Subasio (vyslov Subazjo). Františkov otec bol obchodník a bohatý muž. Sníval o tom, že jeho syn pôjde v jeho šľapajach a stane sa bohatým a slávnym. Spočiatku to chcel i František, ale chcel ešte jednu vec: stať sa rytierom. Chcel mať nablýskané brnenie, jazdiť na koni, získať šľachtický titul. Keď sa mu naskytla príležitosť, zúčastnil sa vojny s neďalekou Perugiou. Výprava sa pre Františka neskončila dobre: dostal sa do zajatia a vážne ochorel. Bohatý otec vykúpil svojho syna z väzenia, ale už to nebol ten istý František. Všimol si nielen krásu okolitého sveta, ale aj chudoby a utrpenia mnohých ľudí žijúcich v Assisi a okolí. Boh začal klopať na dvere jeho srdca. Avšak František sa nevzdal svojich snov. Stále sa chcel stať rytier a byť statočný a slávny muž. Vydal sa na ďalšiu výpravu. Po celodennej ceste sa mu neďaleko Spoleta prisnil sen.

 

Otázky deťom:

Kde sa odohrala veľká zmena v živote sv. Františka

(Pri meste Spolete)

Čo sa tam stalo?

(František mal sen)

Čo počul vo sne?

Zjavila sa mu postava a dostal jednu z dôležitejších otázok vo svojom živote: 

(„František, komu chceš slúžiť? Pánovi alebo sluhovi?“)

 

Kňaz:

Dlho premýšľal, čo tieto slová znamenajú a akú odpoveď by mal dať. Po tejto udalosti si uvedomil, že sa musí rozhodnúť, komu chce zasvätiť svoj život. Pretože život sa dá žiť rôznymi spôsobmi, ale len jeden spôsob môže byť najlepší. František vtedy pochopil, že ide o cestu nasledovania a napodobňovania Pána Ježiša.

Rýchlo odovzdal koňa a brnenie svojim kumpánom a vrátil sa do Assisi. Síce naprázdno, no s veľkou radosťou v srdci, akoby našiel ten najväčší poklad. Návrat nebol ľahký. Jeho otec a priatelia jeho rozhodnutie nevedeli pochopiť. František však vedel, že sa už nechce riadiť ich názorom, ale chce slúžiť len Najvyššiemu Pánovi. Rozhodol sa ísť v živote cestou viery.

Dnes sme v evanjeliu počuli, ako Pán Ježiš povedal stotníkovi (t. j. niekomu, kto chcel byť a bol rytier), že u nikoho nenašiel takú veľkú vieru ako u neho. Tieto slová možno použiť aj na svätého Františka. Jeho život sa zmenil, keď sa obrátil pri Spolete a je svedectvom veľkej viery. Viery, ktorá priťahovala a stále priťahuje tisíce, možno aj milióny ďalších ľudí. Počas adventných dní sa chceme inšpirovať vierou od Františka a pripravíme sa na prijatie Božieho Syna, ktorý sa pokorne narodil pre nás.

Svätý František, vnukni nám a poraď nám, ako máme prežiť tento čas prípravy!

 

PRÍBEH: Pokoj a dobro!

Milé deti! Som veľmi rád, že sa v najbližších dňoch spriatelíme a lepšie spoznáme. Ako viete, narodil som sa v Assisi a detstvo som prežil v tomto meste. Život ma zavial do Greccia, kde som zistil, že najdôležitejšie je pre nás iné Dieťa - Ježiš, ktorý sa narodil v chudobnom Betleheme. Dnes pri každej svätej omši zostupuje na oltár cez ruky kňaza. Naozaj by som si prial, aby sme toto Dieťa milovali a pripravili mu to najlepšie možné prijatie. Pripravme naše srdcia. Ja som kedysi v Grecciu vybudoval betlehemskú maštaľku. Dnes by som vás rád naučil niečo iné. Po mojom obrátení, keď som už nechcel byť rytierom a zúčastňovať sa vojen, Boh mi dovolil spoznať, aký dôležitý je pokoj. Pokoj v ľudskom srdci a medzi ľuďmi. Preto som každého človeka, ktorého som stretol, pozdravil slovami: „Nech ti Pán daruje pokoj" alebo „Pokoj a dobro" „Pokoj a dobro" je najznámejší františkánsky pozdrav, preto by som chcel, aby sme sa ním zdravili každý deň počas našich stretnutí na Rorátoch a počas našej adventnej prípravy. Takže si zapamätajte tento pozdrav: „Pokoj a dobro!"

 

Kňaz:

Svätý František sa chcel stať rytierom, ale zistil, že nie je dôležitá sláva a víťazstvá, ale Boží pokoj a napodobňovanie Pána Ježiša. Stal sa Božím rytierom.

Som veľmi zvedavý, čo z vás bude, milé deti, keď vyrastiete. Možno už teraz viete, čím sa chcete stať, čo budete robiť v dospelosti. Vaše sny sú dôležité, ale dôležitejšie je objaviť, aký plán a predstavu má pre váš život Boh. Dnes sa ho v modlitbe opýtajte, čím by ste sa mali v budúcnosti podľa jeho vôle stať a proste ho, aby ste si dobre pripravili srdcia na jeho príchod a narodenie.

Tento rok na Rorátoch postavíme maštaľku pre Dieťa Ježiš v našich srdciach. Pomôže nám v tom svätý František, ktorý ako prvý postavil betlehem v talianskom Grecciu, využijeme duchovný projekt svätého Františka a podľa neho mu každý z vás vytvorí jasličky v srdci. Na Rorátoch dostanete ďalšie časti tohto projektu - sú to obrázky s výjavmi zo života sv. Františka, ktoré obsahujú návod. Dnes dostávate plagát, na ktorom si budete lepiť obrázky. Je na nej žltá tabuľka - podobná ako na každej stavbe.

 

Otázky deťom:

Akú budovu ideme stavať spolu v Advente?

(Maštaľku – jasličky)

Kto vykonáva stavebný dozor nad stavbou?

(Boh Otec)

Kto je projektantom stavby?

(Svätý František)

Kto je zhotoviteľ tejto stavby?

(Napíš svoje meno a priezvisko.......)

Kto je stavbyvedúci?

(Duch Svätý?)

Aký je termín ukončenia prác?

(24. december 2023)

 

Kňaz:

Poznáme cieľ, tak začnime stavať!

 

 

ÚLOHA:

Naučme sa slová rorátnej piesne naspamäť. Text je dostupný na našej farskej stránke www.rudinska.fara.sk 

Tu sú slová a spev: Klikni sem.

 

OTÁZKA:

Kde sa narodil svätý František?

 

OBRÁZOK:

Adventný plagát