Aktivity otca biskupa Františka Trstenského

 

 

Slávnosť Fatimskej Panny Márie v Rudinskej

s otcom biskupom Františkom Trstenským. 

Milí farníci, milí priatelia, pozývame Vás

na krásnu slávnosť, príďte sa povzbudiť: 

 

 

Niektoré praktické návrhy pre katechézu o modlitbe

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Tento rok sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Rok modlitby. V tejto časti Vám ponúkam praktické podnety pre farnosti, spoločenstvá a rodiny, ako prehĺbiť našu modlitbu. Prajem Vám príjemné počúvanie.

Slovko mojim bratom, kňazom – Modlitba

Nedeľa Dobrého Pastiera – Spišská Kapitula – 21. 4. 2024

Posolstvo evanjelia zo Štvrtej veľkonočnej nedele – 21. 4. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 4. veľkonočnú nedeľu je to nad úryvkom Jn 10,11-18. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Odvaha ísť na duchovné cvičenia

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Tento rok sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Rok modlitby. V tejto časti Vás povzbudzujem objaviť krásu duchovných cvičení. Prajem Vám príjemné počúvanie.

Slovko mojim bratom, kňazom

Drahí bratia kňazi. Pri stretnutí so Svätým Otcom v Ríme mi Svätý Otec ukladal na srdce, aby som bol oporou a uprostred svojich kňazov. Dovoľte mi, aby som vás aj prostredníctvom týchto videí, ktoré vám budem zasielať každú nedeľu, povzbudzoval na vašej kňazskej ceste. Toto video je len úvod k jednotlivým povzbudeniam. Nech aj prostredníctvom tohto môžeme spoločne rásť a napredovať.

Posolstvo evanjelia z Tretej veľkonočnej nedele – 14. 4. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 3. veľkonočnú nedeľu je to nad úryvkom Lk 24,35-48. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Modlitba v rodine v nedeľu

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Tento rok sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Rok modlitby. V tejto časti Vám ponúkam niekoľko postrehov, ako prežiť Pánov deň v rodine s modlitbou. Prajem Vám príjemné počúvanie.

Veríme, že už sú s Nebeským Otcom

Stará Ľubovňa - kázeň otca biskupa Františka

Stará Ľubovňa - kázeň otca biskupa Františka

Milí spolubratia v biskupskej, kňazskej a diakonskej službe, rehoľníci a rehoľníčky, predstavitelia štátnej správy a samosprávy, učitelia a spolužiaci z cirkevného gymnázia, drahí bratia a sestry tu v Chráme Matky ustavičnej pomoci v Starej Ľubovni, ako aj vy všetci, ktorí ste s nami duchovne spojení prostredníctvom katolíckeho Rádia Lumen a sociálnych sietí, ale najmä vy, smútiaci rodičia, súrodenci, príbuzní, ako aj ostatní zasiahnutí stratou troch našich dievčat.

Dovolím si použiť toto oslovenie „našich“, pretože od soboty sa tragédia troch dievčat stala súčasťou našich životov, našich modlitieb, prejavov ľudskej a duchovnej blízkosti, ale aj nášho vlastného uvažovania nad krehkosťou ľudského života. Viacerí sme scitliveli v pohľade na život, na to, čo je skutočne hodnotné a dôležité na rozdiel od ambícií, rôznych žabomyších vojen v našich vzťahoch a v našej spoločnosti.

Zoči-voči tajomstvu života a smrti, s ktorým sme náhle a nekompromisne konfrontovaní, s pokorou vnímame, aká nezastupiteľná je v našom živote viera, nádej a láska, všetko ostatné je prchavé a nestále.

Pri sobotňajšom nešťastí som sa ja sám, ako aj mnohí pýtali, akým spôsobom, gestom alebo slovom dokázať zmierniť bolesť a utrpenie pozostalých. Všetci cítime, že napriek snahe je každé slovo nedostatočné. A predsa my tu prítomní, ako aj všetci na Slovensku chceme povedať, že nechceme dovoliť, aby ľahostajnosť a nezáujem vstúpili do našich životov.

Sme tu, aby sme aj vám našou prítomnosťou, našimi modlitbami vyjadrili našu blízkosť, našu ľudskosť, ale aj našu kresťanskú vieru. Na mnohých miestach ľudia zažínali v týchto dňoch sviece s modlitbou na perách za tieto dievčatá, lebo sme cítili, že je to najhlbšie a možno jediné zmysluplné, čo v tejto chvíli dokážeme vysloviť.

Uplynulú sobotu prišlo na Spišskú Kapitulu 1600 mladých ľudí z našej Spišskej diecézy. Neprišli na rockový koncert nejakej superstar alebo na festival za účasti celebrity. Poznáme z televíznych obrazoviek program Slovensko hľadá Superstar. Mladí prišli, aby sa stretli s Kristom, ktorý im dáva zmysel života, pre ktorých On je skutočnou Superstar a Celebritou, ktorú nepotrebujú hľadať, lebo ju už našli a žijú s Ježišom a podľa Ježiša.

Prišli, aby zažili spoločenstvo Cirkvi, ktorá je otvorená pre mladých a ktorá ich potrebuje. S týmto úmyslom prichádzali na stretnutie mladých kresťanov aj Lucka, Katka a Sofia ako mladé šikovné dievčatá, ktoré majú rady Krista, majú rady Cirkev a viera bola pre ne samozrejmá ako dýchať vzduch, úsmev a láskavé slovo, lebo správne srdcom a životom rozumeli a žili Ježišovo evanjelium.

Chcem povedať, že takúto vieru dostali aj doma, na cirkevnom gymnáziu, v prostredí gréckokatolíckej a rímskokatolíckej farnosti a v spoločenstvách mladých. Nádherné svedectvo pre dnešný svet, ktorý tvrdí, že viera je staromódna a hodí sa tak iba pre seniorov. Mladí, máte miesto v Cirkvi, ste našou budúcnosťou. Z vašej šikovnosti, múdrosti a nadšenia sa teší Cirkev. Potrebujeme vás a počítame s vami. Buďte užitoční pre Cirkev a pre tento svet.

Keď sa stalo toto nešťastie pri vystupovaní na autobusovej zastávke a dozvedeli sme sa o ňom, padlo 1600 ľudí na kolená a modlili sa v Katedrále sv. Martina. Drahí rodičia, mladí sa modlili za vaše dcéry, drahí súrodenci, 1600 mladých sa modlilo za vaše sestry, za vás. Mladí sa túžia modliť, túžia po skutočnej Pravde, Dobre a Kráse. Preto sme aj dnes tu, lebo veríme v silu modlitby, v silu viery a chceme aj vašu vieru, nádej a lásku posilniť. Chcem vyjadriť presvedčenie, že tak by si to želali aj naše dievčatá.

Na sociálnych sieťach viackrát zaznela aj otázka: Kde bol váš Boh, keď takéto nešťastie dopustil? To je otázka tých, ktorí neveria v existenciu Boha, odmietajú, aby im niekto určoval pravidlá, ale zároveň sa dožadujú jeho všemohúcnosti, žiadajú, aby zasiahol do života iných. A čo nám ponúka Ježiš Kristus, v ktorého veríme? On ponúka iný obraz ako kategóriu moci. Ježiš sa stal smrteľným človekom a ponúkol na kríži svoj život.

Ježiš neprišiel vysvetliť všetky naše tragédie, ale prišiel, aby ich vzal na seba v mene lásky. Hovorí sa, že „láska sa začína tam, kde zložíme zo seba brnenie, ktoré má chrániť naše ,ja‘, a druhý človek ma zaujíma viac ako môj komfort a moje pohodlie“. Ježiš odložil akékoľvek brnenie. Stal sa bezmocným, zneváženým, zradeným, opusteným a vystúpil na kríž z lásky k nám.

Bratia a sestry, táto chvíľa rozlúčky nech je pre nás výzvou odložiť brnenie našich vlastných záujmov. O láske môžeme hovoriť len tam, kde sa skončí neustála súťaživosť, ktorá vyčerpáva ľudské bytosti, aby sme si vzájomne dokazovali, že sme niečím viac. Lebo v nečakanom okamihu krehkosti ľudského života môžeme o to všetko prísť. Ďakujem našim dievčatám, že pri svojom krátkom živote ukázali lásku, ktorá zabúda na seba, a druhý človek ich zaujímal viac. Hovoria o tom krásne svedectva ich rodičov, ich spolužiakov, kňazov, spoločenstvá mladých kresťanov, v ktorých sa stretávali.

Ich strata zatriasla našimi životmi, zatriasla istotami o nás samých. Je to príliš vysoká obeta ich životov, aby to zatriaslo našimi životmi. Len Pán vie, prečo to bolo potrebné. Viacerí rodičia sa vyjadrili, že podobné alebo iné nešťastie sa môže stať ich deťom kdekoľvek na inom mieste, doma, cestou do školy... Zrazu sme si uvedomili, že sa to môže stať každému z nás, v jedinom okamihu... Možno sa pýtame: ako sa voči tomu dá brániť? Ako sa k tejto obave postaviť?

Jedna z možností je vytesniť ju a nemyslieť na to. Iný prístup je, že podľahneme akémusi fatalizmu a povieme, že čo sa má stať, tak sa stane. Ale ja vás pozývam k inému postoju. K postoju viery, nádeje a lásky. Krehkosť a tajomstvo života nám ukazuje, aké vzácne a potrebné sú naše vzájomné vzťahy naplnené Ježišovou láskou, Ježišovým odpustením, Ježišovou ľudskosťou. On nám zanechal príklad.

Nasledujme ho! Aké dôležité je každé ráno, keď (ak) sa zobudíme, povedať: „Vďaka ti, Pane, za nový deň, pomôž mi ho prežiť tak, aby som bol darom pre druhých.“ Aké dôležité je povedať každý večer: „Vďaka za tento prežitý deň.“ Aké je dôležité povedať Bohu i druhému „odpusť a prepáč“, aby slnko nezapadlo nad naším hnevom. Jednoducho žiť svoj život s láskou a vďačnosťou.

Drahí rodičia, chcem vám dať dar. Je to veľkonočná svieca, ktorá symbolizuje Krista, ktorý povedal: „Ja som svetlo sveta.“ Vaše dcéry verili, že Kristus je týmto svetlom aj pre ich životy, a kráčali týmto životom ako deti svetla. Pevne veríme, že teraz sú v jeho prítomnosti, lebo veríme slovám Ježiša: „Ja som vzkriesenie a život.“ Keď prídu chvíle náročné a spomienky bolestivé, zažnite túto sviecu, pomodlite sa pri nej, poproste dobrého Pána o svetlo a silu.

Sme tu zhromaždení ako veriace spoločenstvo bratov a sestier. Zo srdca ďakujem vám, rodičia, príbuzní, vám, učitelia a spolužiaci cirkevného gymnázia, vám, drahí veriaci Starej Ľubovne, ale aj celého Slovenska, za vaše svedectvo viery, za vaše svedectvo ľudskosti, za vaše slzy, za naše slzy. Ježiš zaplakal nad smrťou svojho priateľa Lazára. Kým vieme plakať, sme ľuďmi, kým vieme plakať, sme Kristovi.

Keď slávim svätú omšu v našej biskupskej kaplnke v Spišskej Kapitule, vždy mám pred očami nápis, ktorý je namaľovaný oproti mne na stene veľkými písmenami. Je to citát z Listu apoštola Pavla, ktorý napísal veriacim do Ríma. Začína sa slovami: „Kto nás odlúči od Kristovej lásky?“ (Rim 8,35)

Drahí moji, bolesť je veľká, ale ešte väčšia je naša nádej. Preto vás povzbudzujem aj v tejto chvíli, nedovoľme, aby nás bolesť, výčitky alebo pochybnosti odlúčili od Kristovej lásky. Zomknime sa bližšie ku Kristovi, k jeho láske a žime ju. Naše dievčatá zomreli v sobotu a hneď nasledujúci deň bola Nedeľa Božieho milosrdenstva, každá nedeľa je vždy oslavou Pánovho vzkriesenia. Preto na záver vás všetkých pozývam: vyznajme spoločne tieto slová: Ježišu, dôverujem ti! Amen.

Stará Ľubovňa – celá svätá liturgia za tri zomrelé dievčatá aj s kázňou otca biskupa Františka

Nedeľa Božieho milosrdenstva v Smižanoch

Klikni na obrázok:

 

Posolstvo evanjelia z Druhej veľkonočnej nedele – 7. 4. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 2. veľkonočnú nedeľu je to nad úryvkom Jn 20,19-31.Prajem Vám príjemné počúvanie!

Vyhlásenie otca biskupa

Rodina je prvou školou modlitby

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Tento rok sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Rok modlitby. Rodina je prvým miestom skúsenosti s modlitbou a jej odovzdávania. Prajem Vám príjemné počúvanie.

Veľkonočné prianie 2024

Otec biskup František Trstenský v RTVS o Veľkej Noci

klikni na obrázok:

 

Pastiersky list na Veľkonočnú nedeľu 2024

Posolstvo evanjelia z Veľkonočnej nedele – 31. 3. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na Veľkonočnú nedeľu je to nad úryvkom Mk 16,1-8. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Homília pri svätej omši Missa Chrismatis 2024

 

Mestská televízia Ružomberok: klikni na obrázok 

 

Jeden návrh k posväteniu dňa

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Tento rok sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Rok modlitby. V tejto časti hovorím o návšteve kostola k adorácii počas dňa. Prajem Vám príjemné počúvanie.

Posolstvo evanjelia z Kvetnej nedele – nedele utrpenia Pána – 24. 3. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na Kvetnú nedeľu je to nad úryvkom Mk 11,1-10. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Zachovajme a rozvíjajme eucharistické adorácie

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Tento rok sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Rok modlitby. V tejto časti Vás povzbudzujem nájsť si zaľúbenie v eucharistických adoráciách. Prajem Vám príjemné počúvanie.

Klikni na obrázok 

Posolstvo evanjelia 5. pôstnej nedele – 17. 3. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 5. pôstnu nedeľu je to nad úryvkom Jn 12,20-33. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Krása liturgie hodín

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Tento rok sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Rok modlitby. V tejto časti Vás povzbudzujem venovať väčšiu pozornosť modlitbe Liturgie hodín. Prajem Vám príjemné počúvanie.

Duchovná obnova v TV LUX: Odpusť nám, ako aj my odpúšťame

Vyhlásenie spišského biskupa k tragédii pri Liptovskom Mikuláši

Spišská Kapitula 13. marca (TK KBS) Spišský biskup Mons. František Trstenský vyjadril sústrasť po tragédii na železnici pri obci Beňadiková v okrese Liptovský Mikuláš, pri ktorej zomreli matka so svojou telesne postihnutou dcérou. Vyhlásenie vám ponúkam v plnom znení:

Tragédia pri Liptovskom Mikuláši, kde zomreli matka so svojou telesne postihnutou dcérou sa ma veľmi dotkla. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým a vkladám ich v modlitbe Božiemu milosrdenstvu. Medzi nami žije veľa ľudí rôzneho veku, aj mnohé deti, ktoré si vyžadujú celoživotnú starostlivosť. Je to veľmi náročné pre ich rodiny: finančne, materiálne, psychicky i duchovne. Ďakujem rodinám, ktoré s láskou prijali a obetavo sa starajú o svoje postihnuté deti. Vo svojej službe sú svedkami nezištnej lásky, ktorá nás spája s ukrižovaným Ježišom. Apelujem na farské komunity, miestne samosprávy i štátnu správu, aby sme nenechávali takéto rodiny bez pomoci. Buďme všímaví k ich potrebám, ponúknime im konkrétnu pomoc. Vytvárajme im v našich dedinách a mestách dôstojné podmienky pre ich život. Nedopusťme, aby sa v takýchto rodinách zakorenili strach o budúcnosť, zlé sociálne podmienky a zúfalstvo.

Mons. František Trstenský, spišský biskup

 

Posolstvo evanjelia 4. pôstnej nedele – 10. 3. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 4. pôstnu nedeľu je to nad úryvkom Jn 3,14-21. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Niekoľko podnetov k prežívaniu svätej omše

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Tento rok sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Rok modlitby. V tejto časti ponúkam niektoré podnety pre našu lepšiu účasť na svätej omši. Prajem Vám príjemné počúvanie.

Posolstvo evanjelia 3. pôstnej nedele – 3. 3. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 3. pôstnu nedeľu je to nad úryvkom Jn 2,13-25. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Hľadajme vo svojom okolí učiteľov modlitby

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Tento rok sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Rok modlitby. V týchto častiach môjho podcastu sa chcem venovať práve otázkam modlitby. Prajem Vám príjemné počúvanie.

Budík – kázeň otca biskupa Františka

Budík – prednáška otca biskupa Františka

Posolstvo evanjelia 2. pôstnej nedele – 25. 2. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 2. pôstnu nedeľu je to nad úryvkom Mk 9,2-10. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Obnovme posvätnosť nedele

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Zachovanie posvätnosti nedele je výzva pre samotných kresťanov. Zabojujme naším životným štýlom o to, že nedeľa bude skutočne pre nás Pánov deň. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Posolstvo evanjelia 1. pôstnej nedele – 18. 2. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 1. pôstnu nedeľu je to nad úryvkom Mk 1,12-15. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Posolstvo evanjelia 6. nedele v období cez rok – 11. 2. 2024

V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 6. nedeľu v Cezročnom období je to nad úryvkom Mk 1,40-45. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Prepojiť liturgický rok s každodenným životom

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Začali sem pôstne obdobie. V tejto časti Vám ponúkam niektoré pohľady, prečo je dôležité prepojiť litrugický rok s naším každodenným životom. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Posolstvo evanjelia 5. nedele v období cez rok – 4. 2. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 5. nedeľu v Cezročnom období je to nad úryvkom Mk 1,29-39. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Spôsoby prijatia Krista

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V tejto časti Vám ponúkam tri mimosviatostné spôsoby, ktorými prijímame Krista do našich životov. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Posolstvo evanjelia 4. nedele v období cez rok – 28. 1. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 4. nedeľu v Cezročnom období je to nad úryvkom Mk 1,21-28. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Podstata kňazstva

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V tejto časti ponúkam pohľad na podstatu kňazstva. Ide o analýzu gréckeho slova hiereus = kňaz. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Pastiersky list otca biskupa Františka na Nedeľu Božieho slova

BOŽIE SLOVO MEDZI NAMI – 3. nedeľa v období cez rok

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 3. nedeľu v Cezročnom období je to nad úryvkom Mk 1,14-20. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Brány pekelné ju nepremôžu

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V tejto časti ponúkam niekoľko pohľadov na správne chápanie Cirkvi. Prajem Vám príjemné počúvanie!

František s Františkom 11

Žehnám Slovensku, odkázal Slovákom pápež František po otcovi biskupovi Františkovi ...

 

Rozhovor s otcom biskupom Františkom v Ríme

 

– Ako došlo k tomuto stretnutiu?

Vďaka pomoci apoštolského nuncia na Slovensku, ktorého som požiadal o sprostredkovanie série stretnutí vo Večnom meste. Rád by som poďakoval za jeho pomoc.

– Ako prebehlo samotné stretnutie?

Pápež František ma prijal dnes ráno o 9:00 v súkromnej bibliotéke Apoštolského paláca. Boli sme spolu 25 minút. Po predstavení a výmene darov sme sa mali možnosť spolu súkromne rozprávať.

– Prečo ste žiadali o osobné prijatie?

Hlavným dôvodom, prečo som požiadal o osobné stretnutie, bolo to, že som sa chcel predstaviť. Privítal to, že som prišiel do Ríma. Bol to on, kto ma menoval, preto som rád, že osobné stretnutie vyšlo.

– Čo vám odkázal?

Svätý Otec František ma povzbudil k štyrom „blízkostiam“. Ako biskup mám byť blízko k Bohu, aby som bol človekom modlitby. Potom blízko k ostatným otcom biskupom v rámci nášho biskupského zboru. Potom k spolubratom v kňazskej službe, byť blízko k nim, zaujímať sa o ich život. A nakoniec byť blízko k Božiemu ľudu. Načúvať mu, žiť vedľa neho. Žiť tým, čo ho trápi a čím žije.

– Čo ste mu povedali vy?

Reagoval som na to, o čo ma požiadal, a potom som uistil Svätého Otca o modlitbe za neho. V závere som ho požiadal o požehnanie pre mňa, spišskú diecézu i celé Slovensko.

– Aké dary ste mu priniesli zo Slovenska?

Daroval som mu obraz Levočskej Panny Márie. Povedal som mu, že ide o miesto modlitby, ktoré je navštevované ľuďmi z celého sveta a že ho navštívil aj svätý Ján Pavol II. Ďalej som mu daroval jeden netradičný darček – betlehem z perníka, dar mladých v podobe tašky s nápisom „František, choď a oprav môj dom. (podpísaný) Ježiš“ so spomienkovými predmetmi z diecézy – knihu so životopisom biskupa Jána Vojtaššáka a ďalšie drobnosti.

– Čo vám podaroval Svätý Otec?

Daroval mi knihu o kňazstve s názvom Svedkovia a nie úradníci (Testimoni, non funzionari. Il sacerdote dentro il cambiamento d'epoca), ktorej autorom je kardinál François-Xavier Bustillo. Predslov k nej napísal Luigi Maria Epicoco. Prosil ma, aby som ju tlmočil kňazom, aby sme boli pastiermi a svedkami.

– Zanechal vám nejaký odkaz pre Cirkev a Slovensko?

Žehnám Slovensku. To bol jeho hlavný odkaz, ktorý mi povedal. Spomínali sme spolu na jeho návštevu Slovenska. Zostala mu hlboko vrytá do srdca. Zaujímal sa o našu krajinu. Zároveň poprosil – ako tradične prosí – o modlitby za seba a úrad, ktorý mu je zverený. Povedal som mu, že budem jeho odkaz tlmočiť ďalej.

 

František s Františkom 10

 

 

František s Františkom 9

 

František s Františkom 8

 

František s Františkom 7

 

František s Františkom 1

František s Františkom 2

František s Františkom 3

 

František s Františkom 4

 

František s Františkom 5

 

František s Františkom 6

 

Biskup František v slovenskom ústave SVCM (14. 1. 2024)

 

S jeruzalemským patriarchom Pierbatistom Pizzaballom,

jeho profesorom (15. 1. 2024) 

 

František s Františkom (15. 1. 2024)

 

Rozhovor s otcom biskupom Františkom: Klikni na obrázok:  

Posolstvo evanjelia 2. nedele v období cez rok – 14. 1. 2024

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na 2. nedeľu v Cezročnom období je to nad úryvkom Jn 1,35-42. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Chceme budovať synodálnosť Cirkvi

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Cirkev od začiatku svojej existencie používala spoločné zhromaždenie a modlitbu ako dôležité prostriedky pre rozpoznávanie Božej vôle. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Nedeľa Krsti Krista Pána Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na sviatok Krstu Krista Pána je to nad úryvkom Mk 1, 7-11. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Význam ďalších sviatostí v našom živote

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V tejto časti pokračujem v pohľade na sviatosti Cirkvi. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Pastiersky list Mons. Františka Trstenského na sviatok Svätej Rodiny

Posolstvo evanjelia z nedele Svätej Rodiny - 31. 12. 2023

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz na sviatok Svätej rodiny je to nad úryvkom Lk 2,22-40. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Prečo potrebujeme sviatosti

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Niektorí hovoria, že k svojmu vzťahu k Bohu nepotrebujú Cirkev. V tejto časti Vám ponúkam pohľad na prvé tri sviatosti Cirkvi. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Vianočný vinš

Fascinuje ma Božia vynaliezavosť ...

Posolstvo Štvrtej adventnej nedele – 24. 12. 2023

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz je to nad úryvkom Lk 1,26-38. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Posolstvo Tretej adventnej nedele – 17. 12. 2023

Mons. František Trstenský, spišský biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz je to nad úryvkom Jn 1,6-8.19-28. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Nepoškvrnené Počatia a Nanebovzatie Panny Márie

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Zostávam stále v úcte Panny Márie a vysvetľujem dve pravdy viery a ich význam pre náš duchovný život. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Ako žiť katolícke pravdy o Panne Márii?

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: Mariánska úcta je neoddeliteľnou súčasťou náuky Katolíckej cirkvi. V tejto časti približujem, aký je jej význam a ktoré pravdy o Panne Márii vyznávame. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Posolstvo Druhej adventnej nedele – 10. 12. 2023

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz je to nad úryvkom Mk 1,1-8. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Prečo uctievať ľudí, keď sa klaniam Bohu?

Mons. František Trstenský, spišský biskup: V Katolíckej cirkvi je súčasťou právd viery aj úcta svätých a osobitne mariánska úcta. Nestačí však, keď sa klaniame Bohu? Prajem Vám príjemné počúvanie!

Posolstvo Prvej adventnej nedele – 3. 12. 2023

Mons. František Trstenský, spišský biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz je to nad úryvkom Mk 13,33-37. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Mons. František Trstenský, spišský biskup: Jestvuje niečo, čo dobrí anjeli nemajú, ale je to výsada ľudí. V tejto časti sa o tom dozviete viac. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Farnosti Tvrdošín, z ktorej pochádza otec biskup František Trstenský, poskytol rozhovor:

Povzbudenie (nielen) pre mladých na sviatok Krista Kráľa neba i zeme – 26. 11. 2023

Posolstvo evanjelia z nedele Nášho Pána Ježiša Krista, Kráľa neba i zeme - 26. 11. 2023

Mons. František Trstenský, spišský diecézny biskup: V mojom podcaste Božie slovo medzi nami (BSMN) Vám pravidelne ponúkam zamyslenie k evanjeliu najbližšej nedele. Teraz je to nad úryvkom Mt 25,31-46. Prajem Vám príjemné počúvanie!

František Trstenský v Ríme (23. 11. 2023) - klikni na obrázok a počúvaj:

 

Obnovme úctu k anjelom strážnym – 23. 11. 2023

Sobota – 18. 11. 2023 – Trnavská novéna:

Hlavný celebrant a kazateľ: Mons. František Trstenský, diecézny biskup spišskej diecézy

Mons. František Trstenský: V kresťanstve nejestvujú dve rovnaké sily - Boh a diabol. Je iba jediný Boh. Zlo je reálne, diabol jestvuje, ale je stvorením. V tejto časti o tom rozprávam viac. Prajem Vám príjemné počúvanie!

Mons. František Trstenský v kázni na Odpust – Hody, slávnosť sv. Martina v Katedrále, 12. 11. 2023

Pastiersky list Mons. Františka Trstenského na Slávnosť sv. Martina 11. 11. 2023

Kázeň Mons. Františka Trstenského na pamätný deň biskupa Jána Vojtaššáka. Sobota 11.11.2023 v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule.

Mons. František Trstenský: Ponúkam Vám Ďalšie podnety pre duchovný život, ktoré vychádzajú z vtelenia Ježiša Krista. Prajem Vám príjemné počúvanie!

 

 

 

 

 

 

Klikni na obrázok:

 

 

 

Kairos, predchádzajúce časti: Klikni sem.

 

Božie slovo medzi nami – predchádzajúce časti: Klikni sem