Kázeň Angela Kardinála Comastriho vo Vatikáne 27. 4. 2024 - 10. výročie svätorečenia

 

Tu je celá kázeň: 

Pochválený buď Ježiš Kristus!

Bol som požiadaný, aby som načrtol svätosť Jána Pavla II. - nie je to ľahká úloha.

Kardinál dekan by to určite dokázal oveľa lepšie ako ja. Ale bol som požiadaný, tak poslúchnem. Začnem spomienkou.

8. apríla 2005 sme sa mnohí boli na Námestí svätého Petra rozlúčiť s Jánom Pavlom II. Naše oči, vlhké od sĺz, hľadeli s úžasom – pamätáš si to? – pozreli sa na knihu evanjelia umiestnenú na jednoduchej dubovej rakve uprostred námestia. Náhly poryv vetra na prekvapenie všetkých začal obracať stránky knihy.

Všetci sme si vtedy položili otázku: „Kto bol Ján Pavol II. Prečo sme ho tak milovali?"

 

Zdalo sa, že neviditeľná ruka, ktorá otáča stránky evanjelia, nám hovorí: "Odpoveď je v evanjeliu!" Život Jána Pavla II. bol neustálou poslušnosťou Ježišovmu evanjeliu, preto – vietor nám povedal! – preto si ho miloval! V jeho živote ste spoznali večné evanjelium: evanjelium, ktoré dávalo svetlo a nádej mnohým generáciám kresťanov. Dnes vieme, že táto predtucha bola inšpiráciou, pretože Cirkev pred desiatimi rokmi prostredníctvom pápeža Františka uznala svätosť Jána Pavla II.: a dnes sa radujeme a jednotne ďakujeme Bohu, neúnavnému Stvoriteľovi svätých.

Keď si však spomenieme na slová Jána Pavla II.: „Svätí nás nežiadajú, aby sme im tlieskali, ale aby sme ich napodobňovali“, mali by sme si položiť otázku: „Čo nás učí svätosť tohto výnimočného Ježišovho učeníka v 21. storočí?“

Zdá sa mi, že Jána Pavla II. treba oceniť za jeho značné zásluhy: bol to statočný muž v ére veľkých obáv; bol rozhodným a dôsledným mužom... v ére kompromisov a programovej nerozhodnosti. Dokonale sa naňho vzťahujú tieto Ježišove slová: „Čo vám hovorím vo tme, opakujte na svetle a čo počujete vo svojom uchu, zvestujte zo striech. "Nebojte sa tých, ktorí zabíjajú telo, ale dušu zabiť nemôžu." A nielen tieto.

Ján Pavol II. odvážne bránil mier, keď zúrili vetry vojny. Kto by si nepamätal odvahu jeho opakovaných a vášnivých výziev, aj keď neboli vypočuté? Občas vyzeral ako prorok rozprávajúci na púšti ľahostajnosti. Ján Pavol II. sa však nenechal odradiť, ale pokračoval v hovorení toho, čo mu Ježišov Duch povedal v chráme svedomia. Dnes pápež František pokračuje v tejto vášnivej a nevypočutej výzve na mier.

Na Vianoce 1990 Ján Pavol II. vyjadril svoje znepokojenie a bolesť zo zapojenia toľkých národov do „masovej koncentrácie mužov a zbraní“ v Perzskom zálive.

Vo svojom vianočnom posolstve svetu povedal: „Kristovo svetlo je s nepokojnými národmi Blízkeho východu. V oblasti Perzského zálivu s napätím očakávame koniec hrozby používania zbraní. Nech tí, ktorí sú za to zodpovední, vidia, že vojna je nezvratná udalosť.  Pápež František neúnavne opakuje, že „vojna je vždy neúspešná“.

Ján Pavol II. nebol vypočutý, ale história dokazuje, že mal pravdu: dnes viac ako včera.

A kto si s pohnutím a obdivom nespomína na pokrik zo 16. marca 2003 na konci duchovných cvičení, ktorými sa zvyčajne začínal pôst? Pri pohľade z okna svojho bytu nebojácne zvolal: "Viem, čo je vojna, ale musím povedať [tým, ktorí vo vojnu veria], že vojna problémy nerieši, ale znásobuje ich."

Aká odvaha! V tom čase bol takýto jazyk absolútne proti srsti, ale Ján Pavol II. opakovane riskoval neobľúbenosť, aby zostal neochvejne verný svojmu povereniu služobníka pravdy: tej pravdy, ktorú Ježiš dal Cirkvi a najmä tej, ktorú nazval „... skala."

Niekoľkokrát, keď som počúval slová Jána Pavla II., som si pripomenul veľmi jasný výrok apoštola Pavla: „Nemôžeme urobiť nič proti pravde, ale [všetko] pre pravdu“ (2 Kor. 13,8). Na tento výrok apoštola Pavla nesmieme nikdy zabudnúť.

Ján Pavol II. bol statočným mužom pri obrane rodiny v čase, keď sa stratilo vedomie nezvratnej duality manžel – manželka a otec – matka. Pápež Wojtyła s prorockým pohľadom jasne videl, že dnes je ohrozená ľudskosť ľudí, teda konštitutívny projekt ľudskosti ako rodiny, ako muža a ženy, ktorí sa vernou láskou stávajú kolískou života a nenahraditeľné miesto pre rast a vzdelávanie ľudského života.

Jeho kázanie na obranu rodiny bolo húževnaté a vášnivé. Vo svojom „Liste rodinám“ napísal s jasným presvedčením: „Dejiny človeka, dejiny spásy ľudstva sa odohrávajú prostredníctvom rodiny.“ A v apoštolskej exhortácii Familiaris consortio uviedol: „V tejto historickej chvíli, keď je rodina pod útokom mnohých síl, ktoré by ju chceli zničiť alebo aspoň zdeformovať, Cirkev si uvedomuje, že dobro spoločnosti a jej vlastné dobro, je spojená s dobrom rodiny, pociťuje silnejšie a záväznejšie svoje poslanie ohlasovať všetkým Boží plán pre manželstvo a rodinu“ (Familiaris consortio, 3).

Myslím si, že Ján Pavol II. pocítil bolestivú ranu v srdci, keď sa objavila správa, že Európsky parlament sa nedokázal zhodnúť na definícii rodiny: bola to mimoriadne vážna skutočnosť a naznačovala stratu európskeho svedomia. Možno aj pod vplyvom tejto alarmujúcej skutočnosti sa pápež ako športovec vrhol na obranu rodiny. Svetový deň rodiny, Jubileum rodín, neustále Posolstvá manželom a rodinám sú ovocím vytrvalej lásky a zároveň inteligentnou akciou na prevýchovu národov a parlamentov k hodnotám, ktoré vytvárajú autentickú civilizáciu. Ak sa rodina zrúti, čo zostane zo spoločnosti? Ak sa rodina stratí, aké znamenia povedú deti na ceste života? Pád mladých je dôsledkom pádu rodiny.

Ján Pavol II. to všetko chápal, a preto z jeho srdca prúdil dôsledný a kompetentný učiteľský úrad o hodnote a význame rodiny. Možno o pár alebo niekoľko desaťročí budeme môcť lepšie oceniť prácu, ktorú vykonal Ján Pavol II., aby zrekonštruoval zmysel rodiny v zahmlenom chápaní našich súčasníkov. Postupom času budeme čoraz viac chápať pravdivosť tohto výroku Jána Pavla II.: „Čím svätejšia a jednotnejšia je rodina, tým jednotnejšia je spoločnosť. A naopak, rozpad spoločnosti začína rozpadom rodiny. Toto je presvedčenie, ktoré vyjadril jeden z najväčších španielskych spisovateľov 20. storočia Miguel De Unamuno, ktorý povedal: "Agónia rodiny je agónia kresťanstva." Toto je tiež agónia ľudstva.

Preto pápež František počas svojej cesty do Gruzínska v roku 2016 zdôraznil, že „dnes sa vedie svetová vojna proti rodine“. Nemôžeme zostať ľahostajní, pretože rodina je dobro všetkých a je dobrá pre všetkých.

Kardinál S. Dziwisz dnes 27. 4. 2024 v Ríme pri hrobe svätého Jána Pavla 

 

Ján Pavol II. bol statočný muž, ktorý bránil dôstojnosť ľudského života, každého ľudského života: bieleho, žltého alebo čierneho; zdravý alebo chorý; bohatý alebo chudobný; od počatia po smrť. Encyklika Evangelium vitae je mimoriadnym dokumentom, ktorý oslovuje myseľ i srdce.

Ján Pavol II. uvádza: „Uznanie tohto práva [= právo na život] je základom spolužitia medzi ľuďmi“ (Evangelum vitae, 2). Napriek tomu francúzsky parlament nedávno uznal právo na interrupciu za ústavné, teda právo zabiť dieťa v lone matky. Právo na život už neexistuje.

Preto sa oplatí pripomenúť šok, ktorý 9. mája 1993 náhle zahalil celú osobu Jána Pavla II. v Údolí chrámov pri Agrigente! S výrazom hodným Amosa alebo Ozeáša a rečou rovnako mocnou ako Izaiášov... na počudovanie všetkých zvolal: "Hovorím zodpovedným: čiňte pokánie, lebo jedného dňa príde Boží súd!" [apel na mafiu – pozn.]. V tej chvíli všetci varovali, že pápež riskuje odvetu a možno aj nebezpečenstvo nového útoku. Ale Ján Pavol II. bol pripravený dať svoj život. Počas svojho dlhého pontifikátu často prechádzal cez hady a zmije a spoliehal sa len na Pánovu pomoc a ochranu.

Bol odvážnym mužom pri hľadaní mladých ľudí a rozhovoroch s nimi. Na začiatku jeho pontifikátu sa zdalo, že Cirkev už nedokáže uchopiť reč mladých ľudí a pre mladé generácie už nie je dôveryhodná. Ján Pavol II. neprijal útek ani pštrosiu politiku. Vedel, že mladí ľudia bez Krista nikdy nedokážu nájsť zmysel života a nikdy nebudú môcť okúsiť fascinujúcu pravdu lásky, ktorá je darom seba samého, nie rozmarom, ktorý všetko a všetkých ohýba pre seba. Pápež hľadal mladých ľudí a mladí ľudia cítili, že je ich priateľom: skutočným priateľom, úprimným priateľom; priateľ, ktorý nerobí kompromisy, aby si získal publikum; priateľ, ktorý neznižuje posolstvo evanjelia, aby sa stal populárnym; ktorý nepoužíva demagógiu na získanie obdivu mladých ľudí.

A mladí... mu vrúcne, spontánne tlieskali, prejavmi sústrasti, ktoré nahradili všetkých, ktorí už predpovedali smrť Cirkvi a zánik mena Kresťan.

Rozhodujúcou etapou bolo stretnutie s mladými ľuďmi v Parku princov v Paríži 1. júna 1990. Vigília trvala tri hodiny, bola veľkou slávnosťou a priamym dialógom, v ktorom chlapci a dievčatá kládli otázky a pápež na ne odpovedal. Mladý muž okrem iného pristúpil k mikrofónu a úplne spontánne prehovoril takto: „Som ateista. Odmietam všetku vieru a dogmatizmus. Chcem tiež povedať, že nebojujem s vierou nikoho, ale nerozumiem viere. Svätý otec, čomu veríš? prečo veríš? Akú hodnotu má dar nášho života a aký je Boh, ktorého uctievaš?

Ján Pavol II povedal svojmu priateľovi André Frossardovi, že si okamžite uvedomil, že mladíkove otázky „neboli na zozname“, ktorý dostal. Zapamätal si ich a ponúkol sa, že im odpovie, ako najlepšie vie, improvizujúc. Potom ho však „dialóg s mnohými ľuďmi“ v ten večer rozptýlil a na mladíka, ktorý hovoril tie najťažšie veci, nereagoval.

Po návrate do Ríma Ján Pavol II., „deprimovaný týmto zanedbávaním“, píše kardinálovi Martymu a „prosí ho, aby našiel tohto mladého muža a ospravedlnil sa mu“. Našli ho a ospravedlnenie mladík prijal s veľkým údivom. Pápež však nezabúda ani na túto výzvu a prakticky každé jeho stretnutie s mladými ľuďmi je pokusom zodpovedať tieto zásadné otázky, pretože „dnes už nemôžeme hovoriť o viere bez toho, aby sme brali do úvahy neveru“.

Mladí veľmi milovali Jána Pavla II. a hľadali ho ako otca, ktorý v prípade potreby vie aj napomenúť, lebo vie milovať pravdivo a verne.

Končím zmienkou o mariánskej pobožnosti Jána Pavla II. Roky 1965-1975 boli rokmi mariánskeho chladu. Zdalo sa, že tak veľa (príliš veľa!) súťaží o marginalizáciu Panny Márie, aby obnovili (ako povedali) ústredné postavenie Ježiša Krista. Tento argument bol jednoducho nepravdivý, pretože Syn a Matka nie sú alternatívne, ale korelatívne. Ján Pavol II. obnovil Máriino miesto v Cirkvi vedľa Ježiša! Od Ježiša objavujeme Máriu; práve tým, že vychádzame z Ježiša, cítime prítomnosť Matky a jej nevyhnutného poslania, ktorým nie je nahradiť Syna, ale priviesť nás k Nemu!

Jeho biskupský a pápežský erb bol skutočným dôkazom totožnosti: „M“ vystupujúce na modrom pozadí bolo okomentované synovým výkrikom matke: „Totus tuus“ = „Celý Tvoj!“

Pápežovo gesto sa stáva jasným a dojímavým, keď po dramatickom útoku 13. mája 1981 odchádza do Fatimy poďakovať Panne Márii tým, že Jej dal osudnú guľku, ktorá ho však nestihla zabiť. Pápežova ustavičná púť do mariánskych svätostánkov, kde „je človek akoby nakazený Máriinou vierou“ (List k 7. výročiu ruženca v Lorete), sa stáva jasným a dojímavým; Pápežovo gesto je jasné, keď zviera ruženec v rukách, aby cítil, že lipne na stálosti a nežnosti Matky; sa ukazuje vernosť pápeža pri recitovaní modlitby Anjel Pána, ktorú niesol na námestia, do hôr a križovatiek po celom svete.

Význam tretieho fatimského tajomstva sa stal jasným od 13. mája 1981, v deň atentátu na Námestí sv. Petra a predovšetkým od 25.3.1984.

Ján Pavol II. na výzvu Panny Márie adresovanej trom pastierskym deťom z Fatimy 13. júla 1917 zasvätil Rusko Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie na sviatok Zvestovania, t. j. 25. marca 1984. Na prvý pohľad sa môže zdať jednoduché. Namiesto toho...  o rok neskôr sa v Rusku dostal k moci Michail Gorbačov a začal sa mierový proces sebalikvidácie impéria ateistického komunizmu: niečo neuveriteľné, nemysliteľné, nepredvídateľné!

8. decembra 1991, na sviatok Nepoškvrneného Počatia Panny Márie, sa na stretnutí vedúcich predstaviteľov najdôležitejších republík ZSSR rozhodlo o rozpustení Sovietskeho zväzu. Táto skutočnosť ohromila celý svet a všetkým sa zatajil dych. Ako to bolo možné?

Sám Michail Gorbačov, spomínajúc na osudný 8. december, sa zdôveril: „Dodnes nechápem, čo sa dialo v hlavách ruských, ukrajinských a bieloruských poslancov 8. decembra 1991“ (ako informovali „The Times“). Corriere della Sera, 30. december 2001). Ale ak sa pozorne pozrieme na dátum (8. decembra!), uvidíme v tejto výšivke udalostí jemnú a rozhodnú ruku: materskú ruku Márie!

Rád by som pridal jeden postreh. Fatimské „fakty“ neboli dôvodom mariánskej pobožnosti Jána Pavla II. Bolo by hrozné skreslenie si to myslieť, pretože je to úplne naopak. Mariánska zbožnosť Jána Pavla II. je v skutočnosti dôvodom a vysvetlením fatimských „faktov“, a nie naopak. To znamená: pretože pápež miloval Máriu a povedal jej „Totus tuus“, 13. mája 1981 mu Mária dala pocítiť všetku pravdu a nehu svojho materstva.

27. decembra 2014 sa tu v bazilike objavil Ali Ağca. Zavolali ma, aby som prišiel, lebo je to v bazilike. Bežal som a videl som, že sa priblížil k hrobu Jána Pavla II. V ruke držal kyticu kvetov. Položil ju pred hrob a potom veľmi jasným hlasom vykríkol. Bolo to 27. decembra. Najprv som nerozumel. Neskôr som zistil: dva roky po útoku, 27. decembra, ho vo väzení v Rebibbii navštívil Ján Pavol II. Aj na toto tvrdé srdce zapôsobila láskavosť Jána Pavla II.

Dôvod mariánskej pobožnosti Jána Pavla II. bol teda skorší ako Fatima a nezávislý od nej. Pápežova mariánska zbožnosť bola úplne zakorenená v evanjeliu, založenom na Božom slove.

Vo svojom apoštolskom liste Tertio millennio adveniente napísal: „Máriina odpoveď na anjelovo posolstvo bola jednoznačná: ‚Hľa, som služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova!‘ (Lukáš 1,38). Ján Pavol II. zvolal: „Nikdy v dejinách človeka nezáviselo toľko od ľudského súhlasu ako vtedy“ (Tertio millennio ineunte, 2).

Preto je dnes naša vďačnosť ešte väčšia a rozhodujúcejšia. A vždy, keď držíme korunku posvätného ruženca a hovoríme Zdravas, nech z nášho srdca vyšle spontánny výkrik: "Totus tuus, Mária!"

Toto je mariánske dedičstvo, ktoré nám zanechal Ján Pavol II. a ktoré je stále platné.

A s dôverou nám hovorí, aby sme sa dnes modlili takto:

Mária, Matka Cirkvi, oroduj za nás!

Márie, Pomocnice kresťanov.

Oroduj za nás! Zvlášť v tomto čase.

Pochválený buď Ježiš Kristus!