Deň Otcov 2024 v Rudinskej

Program začal svätou omšou. Organizátori postavili oltár na stred ihriska, vyrobili zaujímavú kazateľnicu. Pán dekan upozornil všetkých otcov a prítomných na citát, ktorý dali organizátori na pozvánku: „Otec mi nepovedal ako mám žiť. Žil a nechal ma sledovať ho, ako žiť.“ (C. B. Keland) A spýtal sa otcov, aký príklad dávajú svojim deťom? Spomenul odkaz Dávida, ktorý dal svojmu synovi Šalamúnovi pred smrťou: 

"Zachovávaj, čo žiada Pán, tvoj Boh, kráčaj jeho cestami, zachovávaj jeho zákony, príkazy, práva a nariadenia, ako je napísané v Mojžišovom zákone, aby si mal úspech vo všetkom, čo podnikneš, a všade, kde sa obrátiš. A Šalamún miloval Pána a kráčal podľa príkazov svojho otca Dávida."

Prestali sme počúvať Pána Boha. Ani mnohí naši otcovia už nepočúvajú Pána Boha. Psychológ, sociológ a veriaci otec v jednej osobe hovorí, že príčinou krízy otcovstva je odchod od Boha. Človek sa hrá na všemocného, myslí si, že môže všetko. Ale plnením svojich sebeckých plánov bez rešpektovania Boha sa rúti do pekla.

Otázka, čo sa dnes od mužov vyžaduje, je nepresná. Stvoriteľ vyžaduje od človeka lásku a zodpovednosť za seba a za ľudí, ktorí sú mu zverení. Svätý Ján Pavol Veľký v Apoštolskej exhortácii Familiaris Consortio (Vatikán 1981) definoval model mužskosti prostredníctvom funkcií, ktoré má manžel a otec plniť:

1. zodpovednosť za počatý život,

2. účasť na výchove detí,

3. práca - povolanie v službe rodine;

4. príklad zrelého kresťanského postoja.

Skutočnou príčinou krízy otcovstva je odklon od Boha a jeho prikázaní a nedostatočná účasť otcov na výchove detí. Najbolestivejšími a najtragickejšími následkami je nedostatok vzťahu lásky medzi otcom a deťmi a zánik otcovskej autority. Potom už deti nechcú byť „také skvelé ako ich otec hrdina“, búria sa a vyberajú si „svoje“ cesty, ktoré často vedú na scestie.

 

Pán dekan spomenul aj svätého Tomáša Morusa, ktorého spokojne možno pokladať za najcharakternejšieho právnika anglických dejín.

Tomáš Morus bol veľmi starostlivý otec. Ani v čase svojej najväčšej zaneprázdnenosti nezabúdal na deti.

Pán dekan spomenul syna, pre ktorého bol kôň cennejší ako jeho vlastný otec!

Ak chceš byť dobrý otec, manžel, syn, muž, občan, kresťan, neodkláňaj sa od Boha, ale rešpektuj a ži podľa Desatora!

Po svätej omši boli na ihrisku futbalové zápasy. Najskôr malí chlapci hrali s Rudinou, potom veľkí chlapci – otcovia hrali ako Vyšný a Nižný koniec obce, súťaž v kopaní penált, vatra, dobrý guláš, veselá zábava.

Počasie bolo vymodlené. Celé dopoludnie pršalo, ale... na celej akcii bolo parádne...  

ĎAKUJEME, Mirko a Marek, ďakujeme všetkým, ktorí ste to pripravili....    

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Dávid Šalamúnovi: Prvá kniha kráľov - 1 Kr 2, 1 – 4; 3, 3a

Keď sa blížili dni Dávidovej smrti, dal svojmu synovi Šalamúnovi tieto príkazy: „Ja idem cestou, ktorou ide celý svet; buď silný a vzmuž sa! Zachovávaj, čo žiada Pán, tvoj Boh, kráčaj jeho cestami, zachovávaj jeho zákony, príkazy, práva a nariadenia, ako je napísané v Mojžišovom zákone, aby si mal úspech vo všetkom, čo podnikneš, a všade, kde sa obrátiš. Aby Pán splnil slovo, ktoré o mne povedal: »Ak si tvoji synovia budú dávať pozor na svojej ceste a celým srdcom i celou dušou budú verne kráčať predo mnou,« povedal, »nebude nikdy nik z tvojich odstránený z trónu Izraela.« Šalamún miloval Pána a kráčal podľa príkazov svojho otca Dávida.

 

----------------------------------

Pozývame vás dňa 22. júna 2024: