Detské sväté omše 24/25: Tobiáš

Tretia detská sv. omša

STRÁŽIM POKLAD!

Piatok 11. októbra 2024

Rudinská 18,00 hod.

Bohabojný Tobiáš

Kňaz:

Deti, vítam vás na ďalšej Detskej svätej omši.

Aká je téma našich svätých omší v tomto školskom roku?

(Strážim poklad)

Kto je pokladom?

(My deti pre rodičov)

Kto je našim pokladom?

(Pán Ježiš)

 

A aby sme ustrážili tento poklad, potrebujeme mať vieru v Boha!

Kto nás sprevádza na ceste a pripravuje na príchod Pána Ježiša?

(Veľké osobnosti Starého Zákona)

O kom sme si hovorili na poslednej detskej sv. omši?

(O prorokovi Danielovi, ktorý bezvýhradne dôveroval svojmu Bohu)

 

Kto bol Daniel?

(Daniel prišiel v roku 605 pred Kristom za panovania Nabuchodonozora ako vyhnanec do Babylonu. Spoločne s ďalšími mladíkmi ho vzdelávali pre služby babylonského dvora. Pre svoju čestnosť a múdrosť mal za čias viacerých babylonských a perzských kráľov vplyvné postavenie. Patrí medzi štyroch veľkých prorokov Izaiáš, Jeremiáš, Ezechiel, Daniel. Bol nezlomný – verný, nikto ho nemohol zlomiť v jeho viere a dôvere v Pána Boha. Daniela hodili medzi levov, lebo sa modlil k pravému Bohu.)

Otázka deťom:

Čo dôležité nám chce Daniel odkázať?

(Daniel mal krásne vlastnosti, o ktoré by sme sa mali snažiť aj my: bol čestný a verný v dodržiavaní prikázaní jednak voči kráľovi, ako aj voči Bohu. Dokázal dôverovať Bohu aj vtedy, keď už všetko nasvedčovalo tomu, že niet žiadnej pomoci. Daniel určite mal ľudský strach a predsa veril, že ho Pán Boh neopustí. Treba si všimnúť, že Danielova pevná a nezlomná viera mu pomohla prežiť noc v jame levov. Celý čas dôveroval Bohu a bol verný tomu, čo veril a čo ho naučili jeho predkovia a Boh.)

Daniel žil 600 rokov pred narodením Pána Ježiša.

Výborne, učme sa vernosti Pánu Bohu ako Daniel!

 

Nezabudli sme naše heslo?

Kňaz:

Iba dnes

Deti:

Budem dobrý

Sme dobrí? Aspoň sa snažíme?

 

Dnes vám budem rozprávať zaujímavý príbeh o bohabojnom mužovi - o Tobiášovi. Dnešný hrdina Tobiáš bol človek, ktorý nemal strach, pretože vedel, že Pán je pri ňom aj vo chvíľach ťažkostí. Vieme o ňom z knihy Tobiáš.

Kňaz:

Ľud v izraelskom kráľovstve sa veľmi pokazil, zabudol na svätú zmluvu a porušoval Božie prikázania. Namiesto úcty jediného a pravého Boha sa rozšírilo modlárstvo. Preto prišiel na izraelský národ trest v podobe asýrskeho zajatia.

Asýrsko bola mocná ríša. Rozprestierala sa medzi riekami Eufrat a Tigris a jej hlavným mestom bolo Ninive.

Židia odvlečení do asýrskeho zajatia sa už nikdy viac nevrátili do vlasti. 

Kniha Tobiáš je biblickým rozprávaním o dvoch židovských rodinách, ktoré žijú za hranicami židovského štátu - v exile – v krajine, kde v súčasnosti leží Irak a Irán, teda v Asýrsku. Obidve rodiny postihne nešťastie, ktoré si nezaslúžia.

 

Kňaz:

Tóbi je horlivým Židom, ktorý zbožne a verne zachováva Pánov zákon.  Už jeho meno veľa vysvetľuje: „Tóbi = Pán je dobrý.“

Manželia Tóbi a Anna – sa snažia robiť dobro najmä tým, od ktorých nečakajú nič späť. Snažia sa robiť dobro aj takým, o ktorých vedia, že im to nevrátia.

Kňaz:

Tóbi je verný Pánu Bohu, napriek tomu, že jeho bratia z národa – Židia, sú Pánu Bohu neverní:

Keď ma odvliekli do zajatia do Asýrska, dostal som sa ako zajatec do Ninive. Všetci moji bratia a tí, čo boli z môjho rodu, jedli pokrmy pohanov.  Ja som sa však chránil jesť z nich. A pretože som celým srdcom ostal verný svojmu Bohu,  Najvyšší mi dal milosť a priazeň u kráľa Salmanasara a zaobstarával som mu všetko, čo potreboval. Chodieval som do Médska nakupovať pre neho, až kým nezomrel. V tom čase som v Rages v Médsku u Gabriho syna Gabaela uložil mešec s desiatimi talentami striebra.

 

Kňaz:

Keď na trón nastúpil kráľ Sennacherib,  Tóbi ani v zajatí neprestal zachovávať Božie prikázania a preukazoval milosrdenstvo, keď pochovával svojich rodákov, ktorých kráľ nechal zabiť. Vtedy Tóbi s nasadením vlastného života ich potajomky pochovával. Ani nebezpečenstvo ho neodradilo od konania skutkov milosrdenstva. 

Deti, aj keď Tóbi oslepol, neprestal robiť dobro! Povedal Bohu: „Pane, ja robím dobro a Ty ma trestáš. Viacej nebudem robiť dobre, ja v Teba nebudem veriť,  nebudem sa ani modliť, ani robiť dobré skutky?"

Nie, Tóbi takto neuvažoval.

 

Chlapci a dievčatá, aj dobrým ľuďom sa stávajú zlé veci, Pán Boh nás skúša, ako skúšal aj Tobiho, Tobiáša, Jóba. Aj vtedy je potrebné Pánu Bohu dôverovať, Tóbi, jeho manželka Anna, Tobiáš nás to učia.

Veríme Pánu Bohu, keď sa nám darí, aj keď prší, je zima, choroba. Pán Boh je verný, aj my máme byť!

 

Otázka deťom:

Kto vie povedať o aký skutok milosrdenstva ide?

(Mŕtvych pochovávať)

 

Tóbi ide pochovať ďalšieho mŕtveho. Nešťastne však oslepne, keď mu do očí v noci napadá vtáčí trus. Jeho viera je vystavená veľkej skúške.

Kňaz:

Aj nás niekedy preniknú otázky: Prečo nevinný trpí? Prečo sa bezbožnému darí lepšie ako nám? Kedy sa spravodlivý človek dočká odmeny? A dočká sa vôbec? Tóbi nachádza útočisko v modlitbe, ktorou sa obracia k Bohu. Nepochybuje o Božej spravodlivosti.

 

V knihe Tobiáš nasleduje pohľad na druhú rodinu:

V meste Ekbatany žije Raguel so svojou manželkou a jedinou dcérou Sárou. Sú Tóbiho príbuzní. Sára prežíva nešťastie. Sedemkrát sa pokúšala o manželstvo, ale zlý duch Asmodej zahubí jej nádejných ženíchov. Z ich smrti je však obvinená nevinná Sára. Sára podobne ako Tóbi sa v modlitbe obracia k Bohu.

Boh vypočúva obidve modlitby a posiela svojho anjela Rafaela, aby ich uzdravil od zla, ktoré ich postihlo, ale ktoré oni nespôsobili.

 

Otázka deťom:

Tóbi oslepol, potrestal ho Boh, lebo zhrešil?

(Nie, Tobi nezhrešil, Boh ho skúšal.)

 

Kňaz:

Keď Tóbi oslepol, odvtedy sa rodine nedarilo a žilo sa im ťažko. Mali nedostatok peňazí a trpeli núdzu. Vtedy si Tóbi spomenul, že pred nejakým časom nechal svojmu priateľovi desať talentov striebra v Médsku. Zavolal svojho syna Tobiáša a poslal ho na cestu do Médska, aby priniesol jeho majetok naspäť.

Meno Tobiáš znamená: „Môj Pán je dobrý".

Ale  Tobiáš povedal, že cestu nepozná. Neboli lietadlá, ani navigácia. Tobiáš hľadal sprievodcu, niekoho, kto pozná tú krajinu.

Pán Boh poslal mladému Tobiášovi neznámeho mladíka, ktorý ho do Ráges neskoršie sprevádzal. Otec Tóbi im dal požehnanie a vybrali sa na cestu.

Kto bol ten sprievodca? Pán Boh poslal Rafaela - anjela, on bol tou navigáciou.

Pán Boh mal rád Annu a Tóbiho. Neopustil ich. Pán Boh ani nás nikdy neopustí. Pán Boh poslal Rafaela, anjela, aby sprevádzal syna Tóbiho na ceste. A Rafael, znamená - Boží liek.

Cestou do Ráges sa Tobiáš so svojím sprievodcom zastavili pri rieke. Tobiáš si chcel umyť nohy, ale v tom priplávala k nemu veľká ryba. Tobiáš sa jej naľakal. Sprievodca ho posmelil, aby ju chytil. Potom mu rozkázal, aby jej vybral žlč a uschoval si ju ako liek. Mäso z ryby upiekli a najedli sa, ostatok si vzali so sebou.

Tobiáš sa cestou zastavil v Médsku u príbuzného Raguela. Sprievodca poradil Tobiášovi, aby ostal v dome Raguela. Tento muž mal dcéru Sáru. Mladému Tobiášovi sa Sára veľmi zapáčila a poprosil ju o ruku. Sára sa bála, čo sa stane v prvú noc, keď už Tobiáš bude jej manžel. Keď prichádzala prvá noc, Tobiáš si spomenul na radu Rafaela a položil rybie srdce i pečeň na žeravé uhlie. Aróma, ktorá sa rozšírila po dome odstrašila démona.

Tobiášov sprievodca medzitým zašiel pre dlžobu. Potom sa Tobiáš s manželkou a sprievodcom vrátili domov. Priniesli so sebou striebro i Sárino veno.

Staručkí rodičia Tobiáša netrpezlivo očakávali. Veľmi sa radovali z jeho návratu a potešili sa aj jeho manželke. Sprievodca rozkázal Tobiášovi, aby potrel žlčou otcovi oči. Vtedy mu padlo beľmo z očí a opäť videl. Radosti nebolo konca kraja.

Keď sa rozhodli odmeniť Tobiášovho sprievodcu - Rafaela, ten im prezradil veľké tajomstvo.

Ja som Rafael, jeden zo siedmich anjelov, čo sú vždy pripravení predstúpiť pred Pánovu velebu.”

 

Kňaz:

Povedal im, že on je Boží anjel Rafael – „Boží liek“. Je jeden zo siedmich, čo stoja pred Pánom. Boh ho poslal, lebo vypočul  Tobiášove modlitby a vrátil mu zdravie. Rafael ich povzbudil, aby zvelebovali Boha za jeho milosrdenstvo, a povedal im: „Modliť sa, postiť sa a almužnu dávať je lepšie, ako nakopiť si zlaté poklady.“ Anjel Rafael im zmizol z očí.

Tobiáš a Sára sa poďakovali Bohu, že ich uchránil. Ich život bol naplnený šťastím a často za to ďakovali Pánu Bohu.

Čo nám hovorí tento príbeh zo Svätého Písma?

Príbeh Tobiho a Tobiáša nás poúča o tom, ako veľmi sa Bohu páčia skutky milosrdenstva. Boh vidí všetky naše modlitby a dobré skutky a dáva za ne odmenu. Príbeh Tobiáša nás zároveň poúča o účinkovaní anjelov. Boh nám na pomoc posiela svojich anjelov, ktorí nás chránia a sprevádzajú nás na životných cestách.

 

Otázka deťom:

Deti, v čom spočíva spočívala statočnosť/mužnosť Tobiáša?

(Vybral sa na ďalekú cestu, zápasil s rybou, ktorá ho chcela zmrzačiť, porazil démona, ktorý zabíjal Sáriných mužov).

 

Kňaz:

Pán Boh neposlal Rafaela na to, aby Tobiáša od všetkého uchránil. Rafael ho však učil byť statočným a mužným, aby obstál v ťažkostiach a protivenstvách.

Statočnosť/mužnosť je pre každého: aj pre chlapcov, aj pre dievčatá. Statočnosť/mužnosť nás učí prekonávať ťažkosti každodenného života a vďaka tomu sa môžeme stať skutočnými strážcami svetla – tak ako náš dnešný hrdina.

Deti, dám vám úlohu:

Modlite sa k svojmu anjelovi strážcovi, ktorý vás vedie ku každodennej mužnosti a statočnosti tak, ako viedol Rafael mladého Tobiáša. Ostaňte verné tomu, čomu vás učí Pán  Boh prostredníctvom vašich rodičov, učiteľov, vychovávateľov a kňazov. Pomôžte nejakým spôsobom svojim rodičom v domácnosti pri každodenných prácach.

 

Záver:

Tóbi príde o zrak, keď prejavuje milosrdenstvo zomrelému rodákovi. V druhej rodine majú dcéru Sáru, ktorej zlý duch nedovolí šťastne sa vydať, čo ju privádza až na pokraj zúfalstva. Z obidvoch ťažko skúšaných rodín vystupujú k Bohu úpenlivé prosby. Boh zasiahne prostredníctvom svojho anjela Rafaela (v hebrejčine Refaél = „Boh uzdravuje“), ktorého posiela mladému Tobiášovi, Tóbiho synovi.

Rafael sprevádza Tobiáša na jeho dobrodružnej ceste až po šťastné manželstvo so Sárou. Všetko sa končí šťastne pre obidve rodiny. Tóbimu sa vracia zrak a Sára s Tobiášom prežívajú požehnané manželstvo.

 

Pomodlím sa dnes a budem sa modliť každý deň k svojmu Anjelovi strážnemu:

Anjel Boží, strážca môj,

prosím ťa vždy pri mne stoj,

pomocnú mi ruku daj,

vo všetkom mi pomáhaj,

aby som vždy v každej chvíli

viedol život Bohu milý

a tak Tebou chránený,

bol raz v nebi spasený.

AMEN.

 

Deti,

dnešný hrdina – Tobiáš je bohabojný mladý muž, ktorý VŽDY dôveruje Pánu Bohu. Naučil ho to jeho otec Tóbi a matka Anna. Aj keď Pán Boh skúša celú rodinu krížom a trápením, oni statočne Bohu dôverujú. Strážia si svoj poklad – svoju vieru. Pán Boh ich odmieňa, posiela svojho Anjela – Rafaela, aby im pomohol.

 

Otázky:

1.Tóbi oslepol, potrestal ho Boh, lebo zhrešil?

(Nie, Tóbi nezhrešil, Boh ho skúšal.)

2.Ako sa volá sprievodca Tobiáša?

(Anjel Rafael)

3.V čom spočívala statočnosť/mužnosť Tobiáša? (Vybral sa na ďalekú cestu, zápasil s rybou, ktorá ho chcela zmrzačiť, porazil démona, ktorý zabíjal Sáriných mužov).

 

Úloha:

Budem sa každý deň modliť k svojmu Anjelovi strážcovi.

 

 

 

Čítanie z knihy Tobiáš                   Tob 4, 1 – 11; 14; 21

            Tóbiho testament: otcovské napomenutia a rady

V ten deň si Tóbi spomenul na peniaze, ktoré uložil u Gabaela v médskom Rages. A povedal si v duchu: „Žiadal som si smrť! Mal by som teda zavolať svojho syna Tobiáša a povedať mu o tých peniazoch prv, ako zomriem!“ I zavolal svojho syna Tobiáša, ten prišiel k nemu a on mu povedal: „Syn môj, keď zomriem, dôstojne ma pochovaj! Cti si svoju matku a neopúšťaj ju po všetky dni jej života! Rob, čo sa jej páči, a ničím nezarmucuj jej ducha! Pamätaj, syn môj, na to, že podstúpila veľa nebezpečenstiev pre teba, keď si bol v jej lone! Keď zomrie, pochovaj ju v jednom hrobe vedľa mňa!

Po všetky dni svojho života pamätaj, syn môj, na Pána a neopováž sa zhrešiť a prestúpiť jeho príkazy! Konaj dobro po všetky dni svojho života a nechoď po cestách neprávosti! Ak sa budeš usilovať o pravdu, budeš mať úspech vo svojich dielach ako všetci, čo konajú spravodlivosť. Svoj majetok používaj, syn môj, na skutky milosrdenstva! Nikdy neodvracaj svoju tvár od chudobného, aby sa neodvrátila Božia tvár od teba! Konaj skutky milosrdenstva, syn môj, podľa toho, koľko máš! Ak máš veľa, dávaj z toho viac; ak máš málo, neboj sa konať dobro aj z mála! Tak si pripravíš dobrý poklad na deň núdze. Veď milosrdenstvo oslobodzuje od smrti a chráni pred cestou do temnôt. Ten, kto koná skutky milosrdenstva, prináša Najvyššiemu dar, ktorý sa mu ľúbi.

Ak budeš takto slúžiť Bohu, dostaneš aj ty odmenu. Daj pozor, syn môj, na to, čo robíš, a svojím správaním ukáž, že si dobre vychovaný. Neboj sa, syn môj, že sme schudobneli. Budeš mať veľké bohatstvo, ak sa budeš báť len Boha, chrániť sa akéhokoľvek hriechu a robiť dobre pred Pánom, svojím Bohom.“

Počuli sme Božie slovo.

 

Žalm: Pán je moje svetlo a moja spása.

                             Ž 27, 1. 4. 13-14

Pán je moje svetlo a moja spása, *

koho sa mám báť?

Pán je ochranca môjho života, *

pred kým sa mám strachovať? R.

 

O jedno prosím Pána a za tým túžim, *

aby som mohol bývať v dome Pánovom

po všetky dni svojho života,

aby som pociťoval nehu Pánovu *

a obdivoval jeho chrám. R.

 

Verím, že uvidím dobrodenia Pánove *

v krajine žijúcich.

Očakávaj Pána a buď statočný; *

srdce maj silné a drž sa Pána. R.

 

Aleluja, aleluja, aleluja.

Veľký prorok povstal medzi nami a Boh navštívil svoj ľud.

Čítanie zo svätého Evanjelia podľa Matúša

                                                                             Mt 8, 5-11

        Prídu mnohí od východu i západu do nebeského kráľovstva

Keď Ježiš vošiel do Kafarnauma, pristúpil k nemu stotník s prosbou: „Pane, sluha mi leží doma ochrnutý a hrozne trpí.“

On mu povedal: „Prídem a uzdravím ho.“

Stotník mu odpovedal: „Pane, nie som hoden, aby si vošiel pod moju strechu, ale povedz iba slovo a môj sluha ozdravie. Veď aj ja som podriadený človek a mám pod sebou vojakov. Ak daktorému poviem: „Choď!“ – ide; inému: „Poď sem!“ – tak príde; a svojmu sluhovi: „Urob toto!“ – on to urobí.“

Keď to Ježiš počul, zadivil sa a tým, čo ho sprevádzali, povedal: „Veru, hovorím vám: Takú vieru som nenašiel u nikoho v Izraeli. Hovorím vám, že prídu mnohí od východu i západu a budú stolovať s Abrahámom, Izákom a Jakubom v nebeskom kráľovstve.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

 

Prosby

Milé deti, dnes sme hovorili o zbožnom a bohabojnom  Tobiášovi, ktorý veril a dôveroval Pánu Bohu. Prosme Pána o jeho milosti.

1. Pane Ježišu, prosíme ťa za nás všetkých, aby sme Ti vždy dôverovali ako Tobi a Tobiáš.

2. Pane Ježišu, prosíme ťa, daj nám múdrosť, aby sme sa nikdy neklaňali falošným bohom.

3. Pane Ježišu, prosíme ťa, pomáhaj nám, aby sme vždy boli čestní a spravodliví.

4. Pane Ježišu, pomáhaj nám, aby sme nikdy neklamali.

5. Pane Ježišu, daj nám silu, aby sme rozvíjali talenty, ktoré sme od Teba dostali.

6. Pane Ježišu, prosíme ťa o pomoc pre našich rodičov, súrodencov, kamarátov, učiteľov, pána dekana.

Všemohúci Bože, dávaš nám mocný príklad v Tobiášovi ako sa máme správať voči Tebe, aj keď nás skúšaš ťažkosťami. Vždy nám pomáhaj, aby sme ťa nikdy neopustili, lebo ty si Boh, ktorý žiješ a kraľuješ na veky vekov. Amen.

 

----------------------------

 

 

 

Tento rok je Rok modlitby, budúci bude Jubilejný rok. MILÍ RODIČIA, dostali ste veľký dar – poklad od Pána života – Vaše dieťa. Vášmu pokladu – dieťaťu chcete zveriť do života ten najhodnotnejší dar, ktorý Boh dáva človeku – Ježiša Krista. Celý Starý Zákon je prípravou na príchod Pána Ježiša. Budeme s deťmi spoznávať charakterných ľudí Starého Zákona  a od nich sa učiť. Potrebujete strážiť poklad Vášho srdca a Vášmu dieťaťu potrebujete ustrážiť poklad viery. Od Vás záleží, ako žije Vaše dieťa a kam príde po skončení pozemskej životnej púte. Chceme prísť do Neba, nie do Pekla. Poklad nášho života  je v Eucharistii – Kristovi, ktorý nás posilňuje.

 

 

 Poklad môjho života je JEŽIŠ KRISTUS!

 

obrázky: internet