Roráty - osemnásty deň: Táto stavba nekončí

Tretí adventný týždeň

Sobota 

23. decembra 2023

Táto stavba nekončí 

Pokoj a dobro!

Nadišiel nám deň... Dnes je posledné stretnutie v našom adventom spoločenstve a stretnutie so svätým Františkom.

Ale poďme ešte najskôr k včerajšiemu dňu.

Aký chválospev predniesla Panna Mária?

(Velebí moja duša Pána (...), veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný (...), hladných nakŕmil dobrotami (...), ako sľúbil našim otcom..."

Aké druhy modlitieb poznáme?

 

(v modlitbe vieme prosiť, odprosovať, ďakovať, aj chváliť Boha)

O kom spieval František?

( o sestre vode, aj oheň nazýval, že je to jeho brat, smrť nazýval sestrou).

Aká pieseň vznikla, ktorá je chválou o stvorení

(„Pieseň brata slnka“)

 

Čo bolo pre vás v tomto čase najzaujímavejšie? Za nami je kus cesty a veľa dobrodružstiev. Posledné tri týždne boli pre každého z nás cestou v zaujímavej spoločnosti. Začali sme v Spolete, precestovali najkrajšie miesta Umbrie, boli v Ríme a dokonca aj v Egypte, aby sme skončili v našom farskom kostole v Rudinskej. Na týchto miestach sme stretávali svätého Františka: modlil sa, učil, robil zázraky, písal dôležité dokumenty.

Rorátna pieseň 

 

Chcem vám však povedať, že naša cesta sa dnes nekončí, poviem viac: ešte len začína! Ako viete, František nebol jediný, kto vytvoril betlehem. Tento rok uplynie 800 rokov od tých jedinečných Vianoc, ale v každom kostole je doslova ukázané Greccio. Už môžeme vidieť prípravy na to, čo ožije pozajtra. Vedeli ste, že v mnohých talianskych domácnostiach - v domovine svätého Františka - je dodnes zvykom pripravovať takéto vianočné jasličky? Sú mestá, kde sú betlehemy s jasličkami umiestnené na centrálnych miestach. Ale aj u nás vo farnosti, v našich domoch, kam chodím na pastoračné návštevy, sa občas stretnem s menším či väčším betlehemom alebo jasličkami. Ako však vidím, aj tu v kostole vidieť veľa betlehemov. Ďakujem, že ste dnes priniesli svoje plagáty, ktoré môžeme nazvať nezvyčajnými betlehemami.

V nedeľu môžete priniesť s rodičmi betlehem, ktorý vám posvätím.

Pozrime sa spoločne, v našom kostolnom betleheme nenájdete sultána, vlka, ani bračeka oblečeného v hnedom habite. No v tých vašich je ešte čosi zvláštne:  pozrite sa na informačnú tabuľu (tzv. žltá) - je tam napísané, kto vo svojom srdci postavil betlehem pre Pána Ježiša a kto sa po prilepení posledného obrázku pozrie do tváre Dieťaťa.

Teraz je čas na posledný rozhovor so svätým Františkom:

PRÍBEH:

Pokoj a dobro!

Poviem vám, trávili sme spolu veľa času. Osemnásť dní, počas ktorých som vám niečo o sebe povedal. Hovoril som vám o svojom živote, o stretnutiach, o mojich radostiach, strastiach, o miestach, ktoré som videl, ale predovšetkým o Pánu Bohu, ktorý ma po celý čas sprevádzal. Ako asi tušíte, môj život na tomto svete sa už dávno skončil. 3. októbra 1226 som s veľkou túžbou opustil tento svet a odišiel som do domu Nebeského Otca. Samozrejme - aj keď ubehlo 800 rokov - stále mám pocit, že žijem. V tejto chvíli je viac ako 35 000 bratov (a takmer rovnaký počet sestier), ktorí kráčajú svetom v hnedých habitoch, podobných ako som mal ja. A je takmer milión ľudí, ktorí sú oslovení mojím životom a žijú vo svojich rodinných domoch spiritualitu svätého Františka. Ale je tu ešte niekto. A to si Ty! Áno, Ty! Môžeš byť František. František, ktorý nosí toto meno. Možno je medzi vami niekto, kto sa tak volá. Či si chlapec alebo dievča, či máš 9, či máš 15 alebo 67 rokov. Môžeš byť SVÄTÝ František. Nie ako ja, pretože už uplynulo veľa času. Môžeš byť svätý František 21. storočia.

 

Otázky deťom:

Končí naša cesta so svätým Františkom?

(Nie, práve ešte len začína)

Kedy odišiel František do Neba?

(3. októbra 1226)

Čo chce odo mňa svätý František?

(Či si chlapec alebo dievča, či máš 9, či máš 15 alebo 67 rokov, môžeš byť SVÄTÝ František. Nie ako ja, pretože už uplynulo veľa času. Môžeš byť svätý František 21. storočia)

Čo uviedol svätý František v jednom zo svojich spisov?

(že svätých netreba obdivovať, ale napodobňovať)

Aké postavy by mali byť v maštaľke?

 

Kňaz:

Svätý František v jednom zo svojich spisov uviedol, že svätých netreba obdivovať, ale napodobňovať. To, čo pred chvíľou povedal, platí pre každého z nás. Dnešné evanjelium ukazuje niekoho, kto to zažil: Zachariáš. Pred niekoľkými dňami sme počuli v evanjeliu, ako po stretnutí s anjelom stratil hlas. Dnes ho opäť získal. Ale pozor na to, čo hovorí náš hrdina: hovorí to isté, čo mu povedal anjel. Po narodení Jána všetci chceli, aby dal synovi úplne iné meno, ako bolo v Božom pláne. Zachariáš zareagoval a prvýkrát po deviatich mesiacoch vyslovil slová. Boli to slová, ktoré počul od Gabriela.

Posledné tri týždne sme tu boli spolu. Všetci sme počúvali Boží hlas vyjadrený v čítaniach, žalmoch a evanjeliu. Pozreli sme sa na niekoho, kto chcel priniesť Pána Boha do celého sveta - na svätého Františka.

Teraz je čas pre nás!

Pamätáte si otázku, ktorú som položil na začiatku dnešnej kázne? Čo sa vás dotklo počas našich adventných stretnutí, čo vás počas nich oslovilo? Chcel by som vás povzbudiť, aby ste sa o to podelili s niekým, kto tu nebol. Takýmto jednoduchým spôsobom dotyčný človek zaujme prázdne miesto vo vašom betleheme!

Nájdite vo Svätom Písme úryvok o narodení Pána Ježiša, ktorý sa bude čítať u vás doma pred večerou na Štedrý deň.

ÚLOHA:

Nájdite v Biblii úryvok opisujúci narodenie Pána Ježiša, ktorý sa bude čítať pred večerou na vigíliu Božieho narodenia.

OTÁZKA:

Aké postavy by mali byť v maštaľke?

OBRÁZOK:

Dieťa Ježiš

 

 

 

Čítanie z Knihy proroka Malachiáša

Mal 3, 1-4. 23-24

Hľa, ja vám pošlem proroka Eliáša, prv, ako príde deň Pána

Toto hovorí Pán, Boh: „Hľa, ja posielam svojho anjela, aby mi pripravil cestu. Hneď potom príde do svojho chrámu Pán, ktorého hľadáte, a anjel zmluvy, po ktorom túžite. Hľa, príde, hovorí Pán zástupov. Kto však znesie deň jeho príchodu a kto obstojí, až sa zjaví? Veď on je ako oheň, ktorý roztápa, a ako lúh práčov. Sadne si a bude vytápať a čistiť striebro, očistí synov Léviho a zošľachtí ich ako zlato a striebro, takže budú prinášať Pánovi obety v spravodlivosti. Vtedy sa Pánovi zapáči obeta Júdu a Jeruzalema ako v dňoch predošlých, ako v rokoch dávnych. Hľa, ja vám pošlem proroka Eliáša, prv, ako príde deň Pána, veľký a hrozný. On obráti srdcia otcov k synom a srdcia synov k ich otcom, aby som nemusel prísť a postihnúť zem kliatbou.“

Počuli sme Božie slovo.

 

Žalm: Zodvihnite hlavu, lebo sa blíži vaše vykúpenie.

Ž 25, 4-5b. 8-9. 10+14

Ukáž mi, Pane, svoje cesty *

a pouč ma o svojich chodníkoch.

Veď ma vo svojej pravde a uč ma, *

lebo ty si Boh, moja spása. R.

 

Pán je dobrý a spravodlivý: *

ukazuje cestu hriešnikom.

Pokorných vedie k správnemu konaniu *

a tichých poúča o svojich cestách. R.

 

Všetky cesty Pánove sú milosrdenstvo a vernosť *

pre tých, čo zachovávajú jeho zmluvu a jeho príkazy.

Pán bude dôverným priateľom tým, čo sa ho boja, *

a zjaví im svoju zmluvu. R.

 

Aleluja, aleluja, aleluja.

Kráľ národov a uholný kameň Cirkvi; príď a spas človeka, ktorého si utvoril zo zeme.

 

Čítanie zo svätého Evanjelia podľa Lukáša

Lk 1, 57-66

Narodenie Jána Krstiteľa

Alžbete nadišiel čas pôrodu a porodila syna. Keď jej susedia a príbuzní počuli, že jej Pán prejavil svoje veľké milosrdenstvo, radovali sa s ňou. Na ôsmy deň prišli chlapca obrezať a chceli mu dať meno Zachariáš po jeho otcovi. Ale jeho matka povedala: „Nie, bude sa volať Ján.“ Povedali jej: „Veď v tvojom príbuzenstve sa nik takto nevolá.“ Dali znak otcovi, ako ho chce nazvať on. Vypýtal si tabuľku a napísal: „Ján sa bude volať.“ A všetci sa divili.

Vtom sa mu rozviazali ústa a jazyk i prehovoril a velebil Boha.

Všetkých ich susedov zmocnil sa strach a všade po judejských horách sa hovorilo o týchto udalostiach. A všetci, čo to počuli, vštepili si to do srdca a vraveli: „Čím len bude tento chlapec?“ A vskutku Pánova ruka bola s ním.

Počuli sme slovo Pánovo.