Roráty - dvadsiaty druhý deň. Pastieri

Štvrtý adventný týždeň

Štvrtok

22. december 2022

Pastieri 

Stojí za to počúvať Boha, ktorý sa k nám prihovára skrze svojich poslov.

Keď kráčame po horských chodníkoch, dokonca aj v našich horách, môžeme často počuť charakteristickú melódiu. Nie sú to gorali (poľsky), aj keď radi hrajú na rôzne nástroje, ale ovce či iný dobytok s pastierskymi zvoncami zavesenými na krku. Prečo ovce potrebujú zvonček? Aby ich pastier ľahko našiel na rozľahlých pastvinách. Ovce však počúvajú hlas Pastiera. Dnes počúvajte o pastieroch, ale o tých, ktorí počuli iný hlas. Nebol to pastiersky zvon, ale anjelský hlas z neba.

PIESEŇ...

Pastieri sa zdržiavali aj neďaleko Betlehema, mesta, kde sa narodil Pán Ježiš.

 

Pastier musí byť odvážny a ostražitý človek a musí byť pripravený rýchlo zmeniť miesto, v ktorom sa práve nachádza.

Ježiš mal veľa spoločného s pastiermi. Sám povedal, že je Dobrý Pastier, ktorý pozná svoje ovečky po mene.

O pastieroch nám porozpráva starý otec Joachim ...

 

NAHRÁVKA

Už tisíc rokov pred narodením Pána Ježiša Boh Otec prostredníctvom jedného z prorokov prisľúbil, že Mesiáš sa narodí v meste, odkiaľ pochádzal kráľ Dávid. 

Pastieri vedeli, že Boh, ktorý veľakrát opakoval svoje sľuby, dodržal svoje slovo. Poponáhľali sa naznačeným smerom a povedali Márii a Jozefovi o tom, čo počuli.

A viete, odkiaľ sa vzal vôl a osol v jaskyni v Betleheme? Nepriviedli ich pastieri, nespomínal ich ani sv. Lukáš, hoci podrobne opísal okolnosti Ježišovho narodenia. O volovi a oslovi hovoríme preto, lebo ich spomínal prorok Izaiáš, s ktorým sme sa na rorátnych svätých omšiach stretli. Na začiatku svojej knihy napísal, že „vôl si pozná gazdu a osol jasle svojho pána…“ (Iz 1,3). Kresťanská tradícia používa slová Izaiáša, keď pripomína pravdu o narodení Pána Ježiša. Je to náš Boh, ktorý sa stal dieťaťom a každý z nás je povolaný spoznať ho ako sľúbeného Mesiáša.

 

ÚLOHA

Povedz svojim rodičom alebo priateľom o niečom dobrom, čo sa ti nedávno prihodilo. Môže to byť príbeh o tom, čo si sa naučil na tohtoročných Rorátoch, alebo jednoduchá udalosť, ktorá bola pre teba dôležitá. Odovzdaj druhým niečo, čo je dobré.

 

OTÁZKY

1. Koľko oviec zanechal pastier v podobenstve, keď hľadal stratenú ovcu?

2. Vymenuj aspoň dvoch pastierov, ktorých sme spoznali na Rorátoch.

3. Aké sú prvé slová chválospevu, ktorý spieva zbor anjelov?

 

OBRÁZOK

Pastieri

Môžeš si prečítať zo Svätého Písma – z evanjelia podľa svätého Lukáša: druhú kapitolu, verše: 8 - 20

Lk 2, 8 – 20

8 V tom istom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli a strážili svoje stádo. 9 Tu zastal pri nich Pánov anjel a ožiarila ich Pánova sláva. Zmocnil sa ich veľký strach, 10 ale anjel im povedal: „Nebojte sa! Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude patriť všetkým ľuďom: 11 Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ, Kristus Pán. 12 A toto vám bude znamením: Nájdete dieťatko zavinuté do plienok a uložené v jasliach.“ 13 A hneď sa k anjelovi pripojilo množstvo nebeských zástupov, zvelebovali Boha a hovorili: 14 „Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle.“ 15 Keď anjeli odišli od nich do neba, pastieri si povedali: „Poďme teda do Betlehema a pozrime, čo sa to stalo, ako nám oznámil Pán.“ 16 Poponáhľali sa a našli Máriu a Jozefa i dieťa uložené v jasliach. 17 Keď ich videli, vyrozprávali, čo im bolo povedané o tomto dieťati. 18 A všetci, ktorí to počúvali, divili sa nad tým, čo im pastieri rozprávali. 19 Ale Mária zachovávala všetky tieto slová vo svojom srdci a premýšľala o nich. 20 Pastieri sa potom vrátili a oslavovali a chválili Boha za všetko, čo počuli a videli, ako im bolo povedané.

 

 

Môžeš si prečítať zo Svätého Písma – z knihy proroka Izaiáša: prvú kapitolu, verše: 1 – 3

Iz 1, 1 – 3

1 Videnie Izaiáša, syna Amosovho, ktoré videl o Júdsku a Jeruzaleme... 2 Čujte, nebesá, počúvaj, zem, lebo Pán hovorí: „Synov som vychoval a vyvýšil, oni sa mi však spreneverili. 3 Vôl si pozná gazdu a osol jasle svojho pána; Izrael nepozná, môj ľud nepochopí.“