Roráty - dvadsiaty tretí deň. Biblia

Štvrtý adventný týždeň

Piatok 

23. december 2022

Spriateľ sa s Bibliou

Chcem sa priateliť s Bibliou a budem ju čítať každý deň.

Určite ste často uvažovali nad strojom nazývaným „stroj času“. Napriek tomu, že ho nikto nikdy nezostrojil, naša predstavivosť nám hovorí, ako by asi mohol fungovať. .... A my sme ho predsa mali zostrojený na Detskom tábore v lete.... Cestovanie v čase by bolo jedno z najzaujímavejších cestovaní a na vlastné oči by sme mohli vidieť, ako sa kedysi žilo a dozvedeli by sme sa mnohé tajomstvá z histórie. Čítanie Biblie je ako stroj času. Vďaka tejto jedinečnej knihe sme sa počas Rorátov dostali do vzdialených priestorov a stretli sme zaujímavých ľudí. Naša cesta sa dnes končí....... Skutočne? Prišli sme k jasličkám v Betleheme, kde Mária položila novonarodeného Ježiška.

 

PIESEŇ...

Stretli sme veľa významných ľudí, ktorí nám svojím životom ukázali, čo znamená čakať na príchod Spasiteľa – Ježiša Krista. Dostali prisľúbenia a vedeli, že to ich sám Boh hovorí. A ak niečo povie, slovo dodrží. Statočne nás sprevádzal starý otec Pána Ježiša – svätý Joachim, ktorý nám rozprával „ako to bolo s narodením Ježiša“. Dnes nám pripomenie, čo nás naučili tí, ktorých sme stretli ...

NAHRÁVKA

V posledný deň našich Rorátov by som vám chcel pripomenúť všetkých, ktorí nám ukázali cestu k Pánovi Ježišovi. Čo sa od nich môžeme naučiť? Príbeh Adama a Evy nám ukázal, ako Boh odpovedal na ľudský hriech. Sľúbil príchod svojho Syna, ktorý premôže všetko zlo. Kain a Ábel nás varovali pred žiarlivosťou a hádkami, ktoré spôsobujú veľa zla. Noe a stavba archy boli príbehom o tom, ako sme videli Boha zachraňovať ľudí, ktorí Ho poslúchajú. Abrahám, ktorý celý život cestoval, nám ukázal, že v živote stojí za to byť trpezlivý, čakať a nasledovať Boží hlas. V príbehu Jozefa Egyptského sme videli, že Boh nás môže dostať z najhorších problémov a že ťažké skúsenosti a chvíle v živote nám môžu pomôcť stať sa lepšími. Mojžiš nám dal desať Božích prikázaní a vytrvalo viedol ľud do zasľúbenej zeme. Prorok Balám namiesto kliatby žehnal a Boh mu ukázal hviezdu, ktorá ukazovala na Ježiša. Samuel poslúchol Boha a pomazal Dávida za kráľa. Boli tam aj kráľ Šalamún, ktorý postavil chrám, a proroci, ktorí zvestovali narodenie Mesiáša, teda Ježiša. Nakoniec sme sa ocitli v dome Zachariáša a Alžbety, starcov verných Bohu. Ich syn Ján Krstiteľ nás vyzval k obráteniu a svojím  životom ukázal, čo znamená pripraviť Ježišovi cestu. Simeon a Anna čakali celý svoj život na Mesiáša a tešili sa, že Ho uvideli, keď rodičia priviedli svojho Syna do chrámu. Mudrci nás naučili ponúkať Bohu to najcennejšie. Pastieri nám ukázali, že stojí za to počúvať Božích poslov a odovzdávať ďalej, čo hovoria o Bohu. Mária nás naučila povedať Bohu svoje „áno“ a Jozef nám pripomenul, čo znamená byť statočný a spravodlivý.

Dúfam, že nás budú títo všetci sprevádzať, keď si spolu zasadneme k štedrovečernému stolu so svojimi najbližšími a budeme sa navzájom deliť oblátkou. Ďakujem za túto spoločnú rorátnu cestu.

Chceme sa poďakovať aj nášmu sprievodcovi, svätému Joachimovi, dedkovi Pána Ježiša. Mohli sme sa vďaka nemu veľa naučiť. Len sme sa ho zabudli opýtať, ako sa naučil tak dobre cestovať v stroji času, každý deň nás zaviedol do iného príbehu a predstavil nám inú postavu. Všetko to bolo možné, pretože často premýšľal o príbehoch napísaných v Biblii a chcel sa o ne podeliť. Najdôležitejšie je, že nám prezradil, ako to vyzeralo pri narodení malého Ježiška.

 

ÚLOHA

Toto je posledná z našich pravidelných rorátnych úloh. Priprav si betlehem a pomodli sa pred ním s rodinou za krásne prežitie vianočných sviatkov. Spolu s rodičmi nájdi úryvok z Evanjelia sv. Lukáša o narodení Pána Ježiša (Lk 2, 1 - 18), aby ste si ho mohli prečítať ešte pred Štedrou večerou.

 

OBRÁZOK

Na rorátnom plagáte je miesto ešte na jeden obrázok. Možno ste si všimli, že vyzerá inak ako tie, ktoré ste nalepili na miesta, ktoré ste dostali každý deň. Na tomto mieste by si mal každý z vás nalepiť svoju fotografiu – na znak toho, že aj my sa pridávame k skupinke ľudí očakávajúcich narodenie Pána Ježiša.

 

 

 

Tu je moje foto....