Domov

Blahoslavený Carlo Acutis - dnes, 12. októbra má sviatok

Carlo Acutis sa narodil 3. mája 1991v Londýne. Krátko po jeho narodení  sa jeho rodičia presťahovali do Milána. Bol to obyčajný chalan – taký, ako všetci okolo neho. Bol tak zanietený pre informatiku, že jeho priatelia, ba dokonca i dospelí inžinieri, ho považovali za génia. Nestal sa otrokom internetu, ani hier. Mal svoj plán, že sa bude hrať na svojej PlayStation maximálne iba hodinu týždenne. Ako sedemročný prijal Pána Ježiša prvý raz pri Prvom sv. prijímaní. Vtedy si dal predsavzatie, že bude chodiť na svätú omšu každý deň. Carlo spravil Eucharistiu centrom svojho života. „Eucharistia je mojou diaľnicou do neba“ - hovorieval často. Zúčastňoval sa denne na svätej omši a dlho prebýval v adorácii Najsvätejšej Sviatosti. "Do raja sa ide priamo, keď sa pristupuje denne k Eucharistii!" - bol presvedčený. Krátky života Carla ukončila leukémia 12. októbra 2006. Zomrel vo veku 15 rokov.  Ešte pred smrťou obetoval svoje utrpenie za pápeža a celú Cirkev. Mnohí si ho zapamätali tým, že zdokumentoval Eucharistické zázraky z celého sveta a publikoval ich na webovej stránke, ktorú sám vytvoril v mesiacoch pred smrťou.  Carlo sa modlieval ruženec, prinášal obety. Panna Mária bola jeho veľkou orodovníčkou.

Po návšteve miesta eucharistického zázraku v Rimini sa rozhodol, že pripraví výstavu o všetkých takýchto zázrakoch. Ako 11-ročný tak Carlo začal vyhľadávať a katalogizovať viac ako 136 eucharistických zázrakov potvrdených Cirkvou. Získané materiály zverejnil na vlastnej internetovej stránke a neskôr pomohol vytvoriť výstavu schválenú Vatikánom, ktorá obišla celý svet.

„Hľadal ,dôkazy‘ svojej viery a chcel ich ponúknuť aj svojim rovesníkom, aby i oni spoznali dôvod, prečo sa oplatí veriť,“ zhodnotil Carlovo úsilie kardinál Angelo Scola, bývalý milánsky arcibiskup. 

Vzťah k Eucharistii

K tejto aktivite ho viedol veľký obdiv k Oltárnej sviatosti. „Ako malý chlapec, špeciálne po prvom svätom prijímaní, nikdy nezmeškal príležitosť zúčastniť sa na svätej omši, pomodliť sa ruženec a zotrvať v eucharistickej adorácii,“ povedala o svojom synovi Antonia Acutisová.