Domov

Svätohubertská slávnosť - Tri kopce Rudina

svätý Hubert vo vnútri zvonice

Slávnosť začal predseda združenia pán Mário Greňo. Privítal všetkých prítomných, privítal hostí. Pripomenul výročia, ktoré si pripomíname. Privítal aj p. starostky z Rudinskej a Rudinky, ako aj pána starostu z Rudiny. Hubertových rytierov, ktorých je na Slovensku zatiaľ 6, aj spisovateľa pána Albína Latka - takmer deväťdesiatročného, inak veľkého poľovníka.

Pán dekan Jozef Bagin slúžil svätú omšu spolu s pánom  farárom Petrom Králikom z Rudiny. Najskôr pán farár posvätil nový obraz sv. Huberta. 

Pán dekan hovoril v kázni, že existuje aspoň šesť životopisov svätého Huberta. Svätý Hubert nie je vymyslená postava, ale reálne existoval. Narodil sa ako akvitánsky princ vo Francúzsku niekedy okolo roku 655. Žil dosť voľným životom, veľmi rozpustilo, neviazaným spôsobom, miloval lov. Z prírody bral - ako mnoho dnešných ľudí, do nej nič nedával. Bol milovníkom hýrivých zábav. Poľoval, holdoval a užíval si život, nectil si poklady a dary prírody v podobe voľne žijúcej zveri. Manželka Floribana mu zomrela pri pôrode. Mal syna Floriberta. Ten sa neskôr stal Hubertovým nástupcom na biskupskom stolci. 

Legenda hovorí, že bol taký vášnivý poľovník, že ešte aj na Veľký piatok išiel loviť. Ani tento deň mu nebol svätý. Stretol sa s jeleňom, ktorému medzi parohami svietil kríž. Vraj počul otázku: „Prečo stále len hľadáš a lovíš zver? Je už načase, aby si začal hľadať mňa, lebo ja som Pán a tvoj Boh, ktorý bol dnes za teba a všetkých ľudí ukrižovaný.“ Hubert sa zľakol, zosadol z koňa, pokľakol a povedal:

„Pane Bože už viackrát som o tebe počul, ale aj napriek tomu som doteraz v teba neveril a neuctieval som ťa ako pravého Boha. Povedz mi, čo chceš, aby som urobil, ukáž mi cestu pravdy a tvoju vôľu.“ A Ježiš mu odpovedal: „Choď k biskupovi Lambertovi do Maastricku, ktorého si si už aj tak prial vidieť. Bude ťa učiť a povie to, čo musíš urobiť, aby si si mohol zaslúžiť večný život.“ Keď to Pán povedal, Hubert sa spoločne so svojimi sluhami vrátil v pokore domov. Naučil sa vážiť si zvieratá a prírodu. Prijal kresťanstvo a keď r. 708 Sasi zavraždili biskupa Lamberta, stal sa jeho nástupcom a venoval sa misijnej činnosti v oblasti Ardén. Po smrti bol vyhlásený za svätého a stal sa patrónom všetkých poľovníkov.

Boh nás stále oslovuje. Hubertovi povedal dôležité slová, Hubert poslúchol. Čo chce povedať mne? Nemusia byť všetci poľovníci biskupmi ako Hubert po obrátení, ale všetci poľovníci nech sú svedomití, charakterní, poctiví, verní manželia. Milujete prírodu, chránite ju, pomáhate a zachraňujete zver, kŕmite ju; čítajte z prírody o Bohu – Stvoriteľovi. Buďte správni chlapi na svojom mieste.  

Po svätej omši nasledovala zábava. Hrala hudba, tancovalo sa, spievalo. Speváčky ľudoviek prišli z Rudiny, aj mladé dievčatá z Rudinskej. Všetci sme si pochutili na výbornom guláši, dobrom pivku, či kofole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Táto zvonica bola postavená v roku 1907. V roku 2006 bola zničená požiarom. Miestnymi poľovníkmi z Poľovníckeho združenia Tri kopce Rudina a za pomoci sponzorov bola v r. 2011 vykonaná celková rekonštrukcia zvonice a osadený nový zvon. Dňa 2. 7. 2011 bola zvonica zasvätená  sv. Hubertovi, patrónovi všetkých poľovníkov a lovcov. 

 

 

 

Dnes pribudol nový obraz sv. Huberta