Domov

Fatimská slávnosť v decembri 2022

Na dnešnej Fatimskej slávnosti sme sa opäť modlili svätý ruženec, dnes zvlášť za naše deti. Pútnici prišli až z Dubnice, Ilavy, Púchova, Považskej Bystrici, Turia, Žiliny, Rudiny... Dnes má sviatok Panna Mária Guadalupská. Pán dekan dostal dar – krásny ornát Panny Márie Guadalupskej. Posvätil ho a potom si ho obliekol k svätej omši.  Priblížil historické okolnosti a pohanský štýl života v Mexiku pred zjaveniami Božej Matky. V chrámoch si uctievali pohanských bohov. Hlavnému pohanskému božstvu obetovali ľudské obete vo veľkej miere! Bohovi Quetzelcoatlovi – operenému hadovi, obetovali každý rok mnoho tisíc ľudských obetí. Keď prišli misionári, medzi prvými Aztékmi, ktorí sa dali pokrstiť, bol aj Juan Diego, pôvodným menom Cuauhtlatohuac.

57- ročnému Diegovi sa 9. decembra 1531 na kopci Tepeyac zjavila Panna Mária – krásna žena. Pri zjavení 12. decembra 1531 Diego Panne Márii povedal, že sa ponáhľa do mesta po kňaza, pretože jeho strýko je veľmi chorý. Panna Mária mu povedala: „Neboj sa tejto choroby. Či nie som tu, Tvoja Matka? Nenechaj sa kvôli chorobe tvojho strýka znepokojiť, lebo on na túto chorobu nezomrie. Práve teraz, v tomto okamihu, je vyliečený." Dnes je tomu 491 rokov. O 9 rokov budeme sláviť 500 rokov od zjavení v Guadalupe.

 

Na tilme u biskupa bolo vidieť obraz mladej peknej devy. Deva mala oblečené šaty červenej farby, na nich mala modrozelenkastý plášť posiaty hviezdami. Bol to úžasný obraz Panny Márie.

 

Keď bol svätý Ján Pavol Veľký v Mexiku 27. januára 1979, povedal:

„V Guadalupe sa uctieva obraz Panny Márie, nenamaľovaný ľudskou rukou. Pútnici si pred týmto naozaj zázračným obrazom pripomínajú slová, ktoré Mária povedala Juanovi Diegovi: „Ja, tvoja Matka, som tu. Ty si pod mojou ochranou. Ja som tvoja záchrana. Ty si v mojom srdci.“ A Svätý Otec pripomína, že „tieto slová Panna Mária aj dnes opakuje každému z nás. A že sú pravdivé, vidno z toho, že jej zjavenie na vrchu Tepeyac prispelo k mimoriadne rýchlemu a mohutnému rozšíreniu Evanjelia v Strednej a Južnej Amerike až po Filipínske ostrovy. Panna Mária totiž napomáha evanjelizácii, keď pozýva každého človeka, aby vstúpil do dôverného spoločenstva s Ježišom a tak sa dostal k Bohu."

Mária je naša záchrana, uctievajme si ju. Žime podľa vzoru Márie. Pán dekan vysvetľoval aké je dôležité modliť sa s vierou a dôverou. Nemodlime sa za niekoho len zo zdvorilosti... Potrebná je vytrvalá a odvážna modlitba. Pán dekan hovoril príbeh o rodičoch, zvlásť o otcovi a jeho odvážnej modlitbe. Mária počula tiež a vyprosila u Syna veľkú milosť.

Ako sa môžeme podobať na našu Mamu? – pýtal sa kazateľ. Ponúkol ponuku, ktorú nám dáva Michel Quoist: zdrž sa (každý deň) minútu pred zrkadlom, päť minút pred vlastnou dušou, pätnásť minút pred Bohom...