Prečo sa v piatok postiť od mäsa???

(Umučenie Krista)

Každý piatok je dňom pokánia. Z úcty k Pánu Ježišovi, čo všetko kruté vytrpel a v piatok za nás zomrel. Pôst, ak je z Tvojej strany úprimný a ide zo srdca, má veľkú silu.

Panna Mária pri zjavení v Medžugorí 25. apríla 1992 povedala:  

„Drahé deti! Aj dnes vás pozývam k modlitbe. LEN MODLITBOU A PÔSTOM (!) SA MÔŽE ZASTAVIŤ VOJNA. Preto, moje milé deti, modlite sa a svedčte svojím životom, že ste moji a že mi patríte, pretože satan chce zviesť v týchto temných dňoch čo najviac duší. Preto vás pozývam, aby ste sa rozhodli pre Boha a on vás bude ochraňovať a ukáže vám, čo máte robiť a ktorou cestou máte ísť.“

Pôstna disciplína Katolíckej cirkvi bola aktualizovaná po Druhom vatikánskom koncile. Pápež Pavol VI. vydal v roku 1966 apoštolskú konštitúciu Paenitemini, ktorej nosná myšlienka je, že skutočné pokánie musí vychádzať zo srdca. Upozorňuje v nej najmä na stále aktuálne nebezpečenstvo formalizmu v pokání. V pokání musí byť úzky vzťah medzi vonkajším skutkom a vnútorným obrátením, modlitbou a skutkami lásky. Vnútorné nastavenie ducha majú sprevádzať dobrovoľné vonkajšie skutky pokánia. Z týchto princípov vychádza pravá pôstna disciplína veriaceho katolíka. Záväzné pre celú Cirkev sú jednotlivé piatky v roku – Veľký piatok a Popolcová streda. Porušenie pôstnej disciplíny podstatným spôsobom je ťažký hriech – Veľký piatok a Popolcová streda)

V roku 2011 katolícki biskupi Anglicka a Walesu obnovili piatkový pôst.

Pravidlá piatkového pokánia v Anglicku a Walese boli uvoľnené v roku 1985, rovnako ako v Austrálii, čo umožnilo katolíkom vykonávať alternatívnu formu pokánia.

Pri spätnom pohľade na rozhodnutie ukončiť piatkový pôst v Austrálii biskup Elliott povedal, že to bola "veľká pastoračná a duchovná chyba".

 

"Rozumiem, prečo sa to stalo, v nálade tej doby,“ povedal. V roku 1985 austrálski biskupi vyhlásili, že piatkové pokánie možno naplniť modlitbou, sebazaprením alebo pomocou druhým. Niektorí z biskupov sa však domnievajú, že dovoliť katolíkom, aby si sami určili pokánie, bolo zlyhanie. „Dovoliť ľuďom, aby vykonali nejaké pokánie, bolo idealistické a nereálne,“ povedal o. biskup Elliott.

Biskup Lismore potvrdil slová o. biskupa Elliotta a povedal, že zistil, že len malý počet katolíkov plní počas roka piatkové pokánie.

Biskup Jarrett opísal piatkový pôst ako „starodávnu a univerzálnu prax pre katolíkov hlboko zakorenenú v našej identite s Kristom a cirkvou“.

Arcibiskup Julian Porteous z Hobartu povedal, že odstránením piatkového pôstu cirkev „stratila rozlišovací znak našej identity ako katolíkov“.

"V minulosti to bola jedna z tých praktík, ktoré každý poznal: katolíci v piatok nejedia mäso," povedal.

V liste členom svojej diecézy pred pôstom v roku 2013 biskup Kennedy vyjadril obavy, že prax týždenného pokánia sa stratila.

"Žiaľ, zdá sa, že prax úmyselných a vedomých činov piatkového pokánia prakticky zmizla. Je čas na obnovenie tejto dôležitej náboženskej praxe," napísal.

„Všetko, čo musíme ako katolíci urobiť, je využiť tieto príležitosti pre naše vlastné dobro a rast v duchovnom živote,“ povedal biskup Drainey.

 

viac čítaj tu: https://www.ncronline.org/news/world/some-australian-bishops-suggest-restoring-year-round-friday-abstinence

 

 

V Anglicku a Walese obnovili piatkový pôst

Miestni biskupi znovu nastolili piatkový pôst od mäsa. 14. mája 2011 biskupi Anglicka a Walesu oznámili, že opätovne zavádzajú požiadavku zdržať sa piatkového mäsa.

Ako vysvetlil biskup Christopher Budd vo svojom Ad clerum z júla 2011, teraz ide o „prikázanie“, teda právne ustanovenú morálnu povinnosť.

Prečo biskupi Anglicka a Walesu obnovujú piatkové zdržiavanie sa mäsa?

Biskupi uviedli 3 dôvody:

1. Katolícka identita – spoločne konajme pokánie, vytvárajme takéto povedomie;

2. svedectvo života – hodnota sebazaprenia a jednoty s Kristom na kríži;

3. (najdôležitejšie) zvýšiť naše povedomie o dôležitosti konať pokánie – najmä v piatok. 

Prečo takýto obrat?

Biskupi vysvetľujú: Po štvrťstoročí skúsenosti s dôsledkami toho, že nám dovolili jesť v piatok mäso, sa zdá, že biskupi cítia, že účinok nebol taký, aký zamýšľali: nemali v úmysle stratu katolíckej identity a svedectva a viac priamo, nemali v úmysle, aby bola zmena nesprávne interpretovaná tak, ako to urobili mnohí z nás: mnohí z nás brali povolenie jesť v piatok mäso ako znak toho, že v piatok už nemusíme robiť žiadne pokánie, zatiaľ čo , zámerom bolo, aby sme si všetci vybrali množstvo rôznych pokání, ale stále by sme mali konať pokánie. Teraz máme základné pokánie nejesť mäso, ktoré sa od nás vyžaduje, a podľa potreby si môžeme zvoliť ďalšie pokánie.

viac čítaj tu: 

https://sites.google.com/site/shaftesburycatholicchurch/tough-issues/friday-abstinence

 

Celé posolstvo Panny Márie z 25. 4. 1992: 

Drahé deti! Aj dnes vás pozývam k modlitbe.

LEN MODLITBOU A PÔSTOM (!) SA MÔŽE ZASTAVIŤ VOJNA. Preto, moje milé deti, modlite sa a svedčte svojím životom, že ste moji a že mi patríte, pretože satan chce zviesť v týchto temných dňoch čo najviac duší. Preto vás pozývam, aby ste sa rozhodli pre Boha a on vás bude ochraňovať a ukáže vám, čo máte robiť a ktorou cestou máte ísť.

Volám všetkých, ktorí mi povedali „áno“, aby obnovili svoje zasvätenie môjmu Synovi Ježišovi a jeho Srdcu a mne, aby sme vás mohli ešte intenzívnejšie urobiť nástrojmi pokoja v tomto nepokojnom svete.

Medžugorie je znamenie pre vás všetkých a pozvaním, aby ste sa modlili a uskutočňovali dané milosti, ktoré vám Boh dáva.

Preto, drahé deti, prijmite vážne pozvanie k modlitbe.

Som s vami a vaše utrpenie je aj mojím utrpením.

Ďakujem vám, že ste prijali moje pozvanie.