Deň modlitby, pôstu a pokánia

Katolícky patriarcha Jeruzalema kardinál Pierbattista Pizzaballa zverejnil 26. septembra 2024 výzvu, v ktorej pozýva ľudí, aby sa zapojili do modlitby, pôstu  a pokánia v pondelok 7. októbra 2024. Napísal list adresovaný celej diecéze latinského patriarchátu Jeruzalema.

"Za posledný rok bola Svätá zem, a nielen ona, ponorená do víru násilia a nenávisti, aké sme dovtedy nevideli ani nezažili. Intenzita a dosah tragédií, ktorých sme boli svedkami v posledných dvanástich mesiacoch, hlboko poškodili naše svedomie a náš zmysel pre ľudskosť“, píše kardinál a vyzýva „opäť tých, ktorí sú zodpovednými autoritami, tých, ktorí nesú veľkú zodpovednosť za rozhodovanie v tomto kontexte, aby sa zaviazali k spravodlivosti a rešpektovaniu práva každého človeka na slobodu, dôstojnosť a mier.“

"Preto vás pozývam na deň modlitby, pôstu a pokánia 7. októbra, v deň, ktorý sa stal symbolom prežívajúcej drámy. Mesiac október je zároveň mariánskym mesiacom a 7. októbra slávime spomienku Panny Márie Kráľovnej ruženca,“ píše sa v liste patriarchu. „Kiež si každý z nás s ružencom alebo akoukoľvek formou, ktorú uzná za vhodnú, osobne, ale lepšie v spoločenstve, nájde chvíľu na zastavenie a modlitbu a prednesie  „milosrdnému Otcovi a Bohu všetkej útechy“ (2 Kor 1, 3), našu túžbu po pokoji a zmierení.

„Prosím všetkých, aby prežívali deň modlitby a pôstu za mier vo svete 7. októbra 2024.“ Tak znie výzva pápeža Františka, ktorú vyslovil v utorok 2. októbra 2024.

 

 

Diecéza zverejnila na svojej stránke aj túto modlitbu:

 

Pane, náš Bože,

Otec Pána Ježiša Krista

a Otec celého ľudstva,

ktorý si krížom svojho Syna

a darom vlastného života

za veľkú cenu chcel zničiť

múr nepriateľstva a nevraživosti,

ktorý oddeľuje národy a robí z nás nepriateľov:

pošli do našich sŕdc

dar Ducha Svätého,

aby nás očistil od každého pocitu

násilia, nenávisti a pomsty,

osvietil nás, aby sme pochopili

nepotlačiteľnú dôstojnosť

každej ľudskej osoby

a rozpálil nás až k potrebe

pokojného a zmiereného sveta

v pravde a spravodlivosti,

v láske a slobode.

Všemohúci a večný Bože,

v Tvojich rukách sú nádeje ľudí

a práva každého národa:

Pomôž svojou múdrosťou tým, ktorí nám vládnu,

aby sa s Tvojou pomocou

stali citlivými na utrpenie chudobných

a tých, ktorí znášajú následky

násilia a vojny;

nech podporujú spoločné dobro a trvalý mier

v našom regióne

a na celej zemi.

Panna Mária, Matka nádeje,

vypros dar pokoja

pre Svätú zem, ktorá ťa porodila,

a pre celý svet. Amen.

 

----------------------------

 

 

Rím, 16. januára 2024. Latinský patriarcha Jeruzalema, kardinál Pierbattista Pizzaballa požiadal Slovákov o modlitby za pokoj vo Svätej zemi. Urobil tak počas stretnutia so spišským biskupom Mons. Františkom Trstenským, ktorý sa v tých dňoch zúčastňoval v Ríme na oslave 100. výročia založenia Studium Biblicum Franciscanum, kde ho pozvali ako absolventa tejto školy.

„Keď som študoval v Jeruzaleme, jeden z mojich profesorov bol aj Pierbattista Pizzaballa. Písal som pri ňom licenčnú prácu na 30. kapitolu Deuteronómia. V súčasnosti je tento františkán jeruzalemským patriarchom a kardinálom. Je to veľmi múdry a rozhľadený človek. Dnes sme sa stretli po dlhšom čase. Prosil ma o modlitby za pokoj vo Svätej zemi. Takže aj ja prosím v duchu žalmu 122 ,Pre Jeruzalem proste o pokoj‘,“ napísal vtedy na sociálnej sieti otec biskup František Trstenský.