Roráty - prvý deň. Dedko Joachim

Prvý adventný týždeň 

Pondelok

28. november 2022

Povedie nás svätý starý otec JOACHIM,

DEDKO Pána Ježiša

Začíname prípravy na výnimočnú noc v roku...

Prečo je táto noc taká výnimočná? My to dobre vieme. Koniec koncov, sú to Ježišove narodeniny. A keď je narodeninová oslava, tak nechýbajú ani hostia - staré mamy, starí otcovia, strýko a teta, sesternice, kamaráti... Táto jediná noc všetkých spája. A všetko sa to začalo... Veď práve. Kedy a kde? Počas tohtoročných Rorátov sa dozvieme, ako to bolo s narodením Ježiška.

 

Všetko to začalo v raji. Boh vysadil záhradu pre Adama a Evu. Dostali všetko, čo potrebovali, aby boli šťastní. Stromy, vtáky a ryby, potraviny a bezpečné životné podmienky. Boh im dal aj svoje priateľstvo. Sám rád prichádzal v dohodnutom čase do záhrady a stretol sa s nimi. Boh sa po záhrade prechádzal vtedy, keď fúkal vietor... V tomto príbehu je príliš veľa tajomstiev. História raja obsahuje mnoho tajomných obrazov. Jedna z nich rozpráva o hriechu a o tom, ako sa ľudia, ktorí všetko dostali, obrátili Bohu chrbtom a museli opustiť raj. Takto sa začal príbeh spásy. Povieme si o tom počas tohtoročných Rorátov.

Spoznáme mnohé postavy, ktoré nám pomôžu pochopiť, že Boh sa neodvrátil od ľudí po prvotnom hriechu, že sa rozhodol poslať k nim svojho Syna. Najprv ich však chcel pripraviť na toto stretnutie. Stretneme sa s Kainom a Ábelom, Noemom, ktorý postavil archu, Abrahámom, Mojžišom a kráľom Dávidom. Budeme hovoriť aj o prorokoch. Spoznáme tucet ľudí, ktorí žili na svete pred nultou hodinou – teda hodinou Ježišovho narodenia. Mnohé z týchto postáv sú Jeho predkami. Majú svoje miesto v Ježišovom rodokmeni. Každý z nich zažil niečo zaujímavé. A každý z nich nám chce povedať niečo dôležité.

 

Nebudeme ich sami objavovať. Sprevádzať nás bude špeciálny sprievodca – starý otec Joachim. Starí rodičia majú veľkú múdrosť, zažili toho oveľa viac ako my. Pri pohľade na váš život nám môžu veľa napovedať. Starí rodičia zvyčajne tiež dobre poznajú históriu. A starý otec Joachim je výnimočný starý otec. Má výhodu oproti akýmkoľvek iným starým otcom. Prečo? Pretože je to starý otec samotného Ježiša. Takže poznal Jeho príbeh, vedel, kto boli tí, ktorí predchádzali narodeniu Mesiáša. Čítal Sväté Písmo a spriatelil sa s touto jedinečnou knihou.

 

Tento starý otec sa nám dnes prihovorí. Nechcel s tým súhlasiť, pretože je veľmi skromný a nemá rád publicitu. Až tak, že ho Biblia vôbec nespomína. Prví kresťania si ho však dobre pamätali. Povedali nám aj o jeho aktivitách a o jeho manželke, teda Ježišovej babičke. Cirkev si dodnes – 26. júla – pripomína starého otca Joachima a jeho manželku Annu. Dámy a páni, milé deti, je čas, aby sa k nám starý otec Joachim prihovoril...

Nahrávky – svätý Joachim: Klikni sem

Všetko je jasné. Tento rok nás povedie Ježišov starý otec – sv. Joachim. V Biblii, ktorú spomínal, je veľa sviatkov. Jedným z nich bol sviatok Pesach. Počas slávnostného večera mal otec rodiny veľmi dôležitú úlohu. Deti mu položili jednu dôležitú otázku: "Prečo je táto noc taká dôležitá?" A on rozprával príbeh o exode a nádeji na mesiášske časy. Starý otec Joachim sa tohto sviatku určite zúčastnil už mnohokrát. Som rád, že súhlasil, že nám každý deň porozpráva nejaký zaujímavý príbeh.

 

ÚLOHA

Každý deň počas Rorátov dostanete jednu úlohu. Prvá úloha znie: naučiť sa naspamäť slová tohtoročnej rorátnej piesne. Slovenský text nájdete na inom mieste na tejto našej webovej stránke.

 

OTÁZKY

1. Vymenujte aspoň dvoch ľudí, o ktorých budeme rozprávať počas tohtoročných Rorátov.

2. Ako sa volá náš sprievodca a kým je?

3. Ako sa volá písmo, ktorý rozpráva o živote Máriiných rodičov?


OBRÁZOK

Rorátny plagát