Domov

Svätý Ján Pavol II. Veľký - 10. výročie svätorečenia

Svätorečenie sa uskutočnilo 27. apríla 2014 vo Vatikáne. 

nastav si automatické prehrávanie titulkov, budú slovenské

Stanisław Kardinál Dziwisz poskytol rozhovor Poľskej katolíckej tlačovej agentúre KAI a v ňom hovorí:  Nesmieme zabudnúť na toto dedičstvo

– Na toto dedičstvo nesmieme zabúdať, pretože by to bolo veľkou škodou pre Cirkev a spoločnosť, ktorá zápasí s mnohými zložitými výzvami. Mnoho jasných odpovedí na ťažké otázky môžeme nájsť v učení Jána Pavla II. Stačí po nich siahnuť, hovorí kardinál  Stanisław Dziwisz, jeho dlhoročný osobný tajomník, v rozhovore pre KAI. Zajtra je 10. výročie kanonizácie Jána Pavla II.

Na otázku o účinnosti modlitby prostredníctvom Jána Pavla II. ako svätca bývalý metropolita Krakova vysvetľuje, že dostáva „mnohé svedectvá o uzdraveniach, vrátane tých z rakoviny, a mnoho bezdetných manželstiev vďaka príhovoru sv. Jána Pavla dostáva dar potomstva.

 

Uplynulo 10 rokov od kanonizácie Jána Pavla II. Povýšenie na oltár cirkvou je potvrdením svätosti danej osoby najvyššou cirkevnou vrchnosťou v osobe Svätého Otca. Ako sa dala postrehnúť svätosť Karola Wojtylu už za jeho života? Otec kardinál, Vy ste ho sprevádzali každý deň niekoľko desiatok rokov. Videli ste znaky jeho svätosti?

Kardinál Stanisław Dziwisz: Na túto otázku je ťažké odpovedať, pretože celý jeho život bol preniknutý Božou prítomnosťou. Bol to muž, o ktorom by sa určite dalo povedať, že bol hlboko zjednotený s Kristom. To sa odzrkadlilo v jeho každodennom živote, práci, pastoračnej službe, stretnutiach s ľuďmi, čítaní, ako trávil voľný čas a tešil sa zo života, no azda najmä vo chvíľach útrap, únavy a kríža, ktorý niesol deň čo deň.

 

Myslím si, že každý môže v tomto bohatstve nájsť odraz svätosti, ktorý ho môže inšpirovať a prilákať k napodobňovaniu. Starší a chorí si všimnú jeho pokorný, trpezlivý spôsob znášania ťažkostí veku a bolesti choroby. Intelektuáli budú poukazovať na čestnosť pri hľadaní a hlásaní pravdy. Pre pastierov to bude príklad obetavej služby druhým, pre pracujúcich úcta k ľudskej námahe a pre mladých ideál krásneho a zmysluplného života.

Najviac ma oslovila jeho modlitba. Bol to muž veľkej modlitby a kontemplácie. Modlitba breviára v úplnosti bola pre neho posvätením dňa. Meditácia a adorácia každý deň, svätá hodina každý štvrtok, krížová cesta v piatok. Kult svätých, najmä patrónov Poľska, oddanosť Božiemu milosrdenstvu. Nezabudol sa modliť na úmysly, o ktoré ho ľudia prosili.

 

Ako sa rozvíja kult Jána Pavla II. a na ktorých miestach na Zemi je najsilnejší? Je to Poľsko? Kde je najväčší dopyt po jeho relikviách?

– Záujem o život a osobu Jána Pavla II. je nielen stále živý, ale stále sa dynamicky rozvíja v rôznych častiach sveta. Na preskúmanie jeho bohatého a nadčasového dedičstva sú založené početné vedecké ústavy. Meno Jána Pavla II. majú školy, nemocnice, hospice a múzeá. Stavajú sa kostoly zasvätené sv. Jánovi Pavlovi II. Možno pozorovať aj návrat k jeho literárnej a divadelnej tvorbe.

Neprestávajú púte do Sanktuária sv. Jána Pavla II. v Krakove. Prichádzajú ľudia z celého sveta, ale aj - čo je obzvlášť potešujúce - Krakovčania, ktorí toto miesto pravidelne navštevujú, modlia sa tu s celými rodinami a zapájajú sa do pastoračného života. O bohatstve tohto miesta svedčia rôzne skupiny - pre mnohých je to významné miesto - pre deti a mládež, pre dobrovoľníkov, pre chorých a postihnutých, pre neokatechumenátne spoločenstvá a domácu cirkev a mnoho ďalších. To ukazuje, že Ján Pavol II. stále ovplyvňuje rôzne prostredia a je dôležitým referenčným bodom pre mnohých ľudí. O relikvie sv. Jána Pavla II. žiadajú mnohé cirkvi z rôznych krajín. Ľudia chcú mať svätého pápeža blízko seba, potrebujú jeho sprostredkovanie pred Bohom. Prítomnosť relikvií Jána Pavla II. im pripomína jeho svätý život a inšpiruje ich ísť vlastnou cestou svätosti.

 

Otec kardinál Vy ste postavili pravdepodobne najväčšiu a najvýznamnejšiu svätyňu Jána Pavla II. (v Krakove svätyňa Nebojte sa) Ako je to s pútnikmi do tejto svätyne? 

– Túto svätyňu som nepostavil sám. Je vyjadrením úcty ľudí, ktorí milujú pápeža, cirkev v Krakove, kde sa narodil svätý Ján Pavol II., kde objavil svoje povolanie a dozrel pre službu pastiera, najprv v miestnej cirkvi a potom vo všeobecnej cirkvi. Tiež si myslím, že tento svätostánok je odpoveďou lásky na lásku, ktorú pápež prejavil svojim krajanom a svojej rodnej krajine. Dnes je to miesto prekypujúce životom.

Dostávame mnoho svedectiev o uzdraveniach, vrátane tých z rakoviny. Mnoho bezdetných manželstiev vďaka príhovoru sv. Jána Pavla II. Dostáva dar potomstva. Je ťažké vymenovať milosti, ktoré ľudia vďaka nemu dostávajú. Je ich veľa. Tieto početné svedectvá posilňujú vieru v účinnosť jeho príhovoru. Ale neustály prúd ľudskej modlitby a púte vidíme nielen v Krakove.

Veľká púť k jeho relikviám v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne trvá už 19 rokov. Tento obrovský denný sprievod z Námestia sv. Petra k oltáru Jána Pavla II. sa stal trvalou súčasťou vatikánskej krajiny a stal sa jeho neoddeliteľnou súčasťou. To všetko dokazuje, aká intenzívna je skúsenosť prítomnosti svätého pápeža v živote Cirkvi a obyčajných ľudí.

 

Ako hodnotíte čas od smrti Jána Pavla II. z hľadiska propagácie učenia a dedičstva poľského pápeža? Využili sme ich dostatočne?

– Táto úloha je ešte pred nami. Na preskúmanie tohto dedičstva, ktoré je stále inšpirujúce pre Cirkev a našu vlasť, sa už vykonala veľká práca, no toto bohatstvo stále zostáva výzvou. Oplatí sa ich vziať, pretože v učení Jána Pavla II. nájdeme mnoho dôležitých, univerzálnych návodov a smeroviek. Zneli nám jasne a čitateľne, keď bol Svätý Otec medzi nami, najmä počas jeho apoštolských ciest. Stále sa prihovárajú písaným slovom, nahratými prejavmi a homíliami, knihami, vrátane poetických. Nesmieme zabúdať na toto dedičstvo, pretože by to bola veľká škoda pre Cirkev a spoločnosť, ktorá zápasí s mnohými zložitými výzvami. Mnoho jasných odpovedí na ťažké otázky môžeme nájsť v učení Jána Pavla II. Stačí po nich siahnuť.

 

Veľkou prekážkou v diskusii o učení Jána Pavla II. a jeho postave, ako aj pri presadzovaní jeho odkazu, sú obvinenia z nedostatočnej podpory ľudí zranených duchovnými sexuálnym násilím. Medzitým bol Ján Pavol II. prvým pápežom v histórii, ktorý sa pustil do rozhodného boja proti tomuto typu skazenosti. Mohli by ste, prosím, túto tému trochu bližšie vysvetliť?

– To sa nedá urobiť v niekoľkých vetách, bol by potrebný samostatný rozhovor, pretože úloha Jána Pavla II. na tomto poli, aj keď je v mnohých kruhoch spochybňovaná alebo prinajmenšom podceňovaná, je obrovská, až priekopnícka. Nebolo by súčasnej starostlivosti cirkvi v takej podobe o ukrivdených ľudí a o nápravu zla, ktoré im bolo spôsobené, keby nebolo bezúhonnosti svedomia Jána Pavla II., odvahy čeliť tomuto bolestnému problému, jeho rozhodnutiam a dokumentom. Pápež Benedikt XVI. pokračoval v diele, ktoré začal jeho predchodca, jeho cestu teraz nasleduje pápež František, ale opakujem – začal ju Ján Pavol II. Je bolestivé a poburujúce, že sa robia pokusy vymazať jeho príspevok zo spoločenskej pamäte.

Katolícke médiá, ale aj špecialisti, ktorí používajú fakty, nie emócie, zohrávajú veľkú úlohu pri prezentovaní pravdy na túto tému. A jasne naznačujú, že Ján Pavol II. nebol ľahostajný a na zlo páchané duchovnými na deťoch reagoval rozhodne.

 

Po pápežovej smrti sa hovorilo o Generácii JPII. Existuje? Ako môžete opísať túto generáciu a kto do nej patrí?

– Je ťažké hovoriť o generácii Jána Pavla II., pretože nemá žiadnu matriku. Sú takí, ktorí tvrdia, že neexistuje. Mýlia sa. Viem to určite, keď sa pozriem na ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí sú inšpirovaní svätým pápežom. Zahŕňa tak tých, ktorí si pamätajú časy jeho pontifikátu, formované epochálnymi udalosťami tých rokov, ako aj tých, ktorým sa podávajú svedectvá o jeho svätom živote – také vierohodné a presvedčivé, že sa ich sami rozhodnú preskúmať.

To, že generácia Jána Pavla II. žije a má sa dobre, dokazujú aj Svetové dni mládeže, ktoré zakaždým udivujú svet tým, že mladí ľudia odchádzajú z cirkvi a že sa nezaujímajú o veci viery. To nie je pravda. V roku 2016 sme totiž v Krakove videli živú komunitu mladých ľudí, ktorí sa tešili z Krista, chceli s Ním žiť v priateľstve a sú inšpirovaní svätým životom poľského pápeža. Toto je generácia Jána Pavla II.

pre KAI S. Kardinál Dziwisz 26. 4. 2024