Domov

Fatimská slávnosť v marci 2024

Do Rudinskej aj dnes prišli k Panne Márii pútnici, aby sa modlili. Znova nám krásne zaspievali Nelka a Veronika z Púchova spolu s našim spevokolom mladých i dospelých. Pán dekan dnes ukončil úvahy nad testamentom pápeža Benedikta XVI. Posledná časť je veľmi zaujímavá a v Roku modlitby nás pozýva zamýšľať sa nad tým, ako sa ja modlím:

Nakoniec vás pokorne prosím: modlite sa za mňa, aby ma Pán napriek všetkým mojim hriechom a nedostatkom prijal do večných príbytkov. Deň čo deň sa úprimne modlím za všetkých, ktorí sú mi zverení.“    

Benedikt veľmi pokorne prosí o modlitbu. Aj on potrebuje ľudí, ktorí sa modlia za neho. To, že je pápež, ešte neznamená, že má automaticky vyhradené miesto v nebi. Aj on priznáva, že je človekom hriešnym. Prosí o modlitby, teda pripomína ten klasický spôsob. Modlíme sa za seba, ale modlime sa aj za druhých. Potrebujeme pomoc druhých. „Miluj blížneho ako seba samého.“ Modli sa za seba, ale modli sa aj za druhých. Pomáhaj im, oni sa budú modliť za Teba.  Je veľmi dôležité, aby okrem toho, že sa modlíme za seba, sme sa modlili jeden za druhého.

Vo viacerých katechézach pápež Benedikt počas audiencií hovoril o modlitbe.  Ponúka nám akoby tri dôležité body modlitby:

1. Keď sa modlím, prehlbuje sa môj vzťah k Pánu Bohu.

2. Keď sa za niekoho modlím, aj môj vzťah k nemu sa mení.

3. Modlitba prináša ovocie – aj ten za koho sa modlím, sa mení.

 

Pri jednej katechéze o sv. Alfonzovi Liguori spomínal Benedikt XVI. dôležitý výrok tohto svätca. Sv. Alfonz napísal veľmi známy, veľmi elementárny výrok:

„Kto sa modlí, ten sa spasí.

Kto sa nemodlí, ten sa zatratí“.

Komentujúc túto výraznú frázu dodáva: „V skutočnosti spasiť sa bez modlitby je veľmi ťažké, takmer nemožné…ale modliac sa je spása istou a jednoduchou vecou“ (II, Záver). A ešte dodáva, že „ak sa nemodlíme, niet pre nás ospravedlnenia, lebo milosť modliť sa je daná každému… ak sa nespasíme, bude to celkom naša chyba, pretože sme sa nemodlili“ (tamže). Hovoriac o modlitbe ako o nevyhnutnom prostriedku chcel sv. Alfonz zdôrazniť, že v každej životnej situácii sa môžeme modliť, osobitne vo chvíľach skúšky a ťažkostí. Stále klopme s dôverou na Pánove dvere, s presvedčením, že on sa o svoje deti, o nás, vo všetkom postará. Sme preto pozvaní, aby sme sa nebáli utiekať sa k nemu s dôverou v našich potrebách, s istotou, že dostaneme to, čo potrebujeme.

Sv. Alfonz predkladá veľmi zaujímavý príklad sv. Filipa Nériho, ktorý „od prvej chvíle ako ráno vstal, hovorieval Bohu: "Pane, drž dnes vystreté ruky nad Filipom, pretože ak nie, Filip ťa zradí“ (III,3). Veľký realista! Prosí Boha, aby držal jeho ruku nad ním. Aj my, vedomí si našej krehkosti, máme prosiť Boha o pomoc s pokorou, dôverujúc bohatstvu jeho milosrdenstva. Sv. Alfonz v inej časti svojho diela hovorí: „Sme chudobnými vo všetkom, ale ak prosíme, nie sme viac chudobní. Ak sme chudobnými, Boh je bohatý“ (II,4). A podľa príkladu sv. Augustína pozýva každého kresťana, aby sa nebál vyprosiť si od Boha, prostredníctvom modlitieb, silu, ktorá mu chýba a ktorá je potrebná pre konanie dobra, v istote, že Pán neodoprie pomoc tomu, kto ho s pokorou prosí (porov. III,3).

Drahí priatelia, sv. Alfonz nám pripomína, že vzťah s Bohom je podstatným prvkom nášho života.

Benedikt prosí Božie milosrdenstvo: priznáva pokorne v svojom testamente svoju hriešnosť.

Deň čo deň sa modlí .....

Aj nás pozýva, aby sme to aj my robili deň čo deň – deň čo deň je potrebné sa modliť.

Modlitbu v tejto chvíli epochálnej zmeny cirkev a svet potrebuje viac ako inokedy, ako soľ, ba viac ako soľ.

V modlitbe potrebujeme Bohu zverovať Cirkev. Lebo Cirkev nie je naša, je Jeho a práve preto ju Boh nikdy neopustí. Modlitba je kľúč, ktorý otvára Božie srdce.

Benedikt XVI. nezabúda, že modlitba je hlavná úloha  biskupa.

Bez modlitby by nielen svet stratil smer, ale aj zdroj života.  „Pretože bez vzťahu k Bohu sme ako družice, ktoré stratili svoju obežnú dráhu, ako rozumu zbavené sa rútia do prázdna a ničia nielen seba, ale ohrozujú aj druhých, píše Jozef Ratzinger.

Pán dekan nás povzbudzoval, aby sme dôverovali Pánovi, ktorý povedal: Proste a dostanete, hľadajte a nájdete, klopte a otvoria vám... A Pán si stojí za slovom. Spomínal príbeh z Ľudových misií o mužovi - odbojnom ateistovi, za ktorého sa modlila manželka k Božskému Srdcu. Napriek tomu, že ľudsky bolo priam nemožné, aby sa zmenil, Pán Boh mu dal milosť a zomiera zmierený s Ním...

Modli sa a dôveruj,

klop na Božie dvere,

Boh Ťa počúva a vie, čo potrebuješ...