Domov

Posolstvo Vianoc 2023

Greccio

8. diel – Krst Krista Pána, 7. 1. 2024 – Plním záväzky krstu???

Ako plním záväzky svätého krstu? Sľubovali moji rodičia, krstní rodiča. Obnovoval(a)  som si svoje sľuby pri Prvom svätom prijímaní, birmovke: verím (vyznanie viery), zriekam sa (hriechu a diabla), sľubujem (byť dobrým človekom). Prečo je taký veľký rozpor medzi pokrstenými  a praktizujúcimi vieru. Pokrstených je veľké číslo. Praktizujúcich vieru je však málo... Lebo neplníme záväzky krstu. Veľa je zaujímavých príbehov zo života pátra Pia. Jeden z nich odznel aj dnes. Nenadávaj na Boha, spoznávaj ho, ži zo záväzkov svojho krstu. Čo som sľúbil(a) pri krste mojich detí? Zachovávam to???? Aká je moja modlitba, moja spoveď? Ako často prijímam Eucharistiu? Posilňujem si svoju pravú vieru? Nie vieru v tento svet, ale vieru vychádzajúcu z evanjelia, z Ježiša Krista! Ján pri Jordáne nás pozýva začať nový život. Zažiť nový východ – nie z otroctva faraóna, ale z otroctva hriechu...        

 

7. diel – Zjavenie Pána, 6. 1. 2024 – V pokore srdca hľadaj svetlo Boha

Králi hľadajú Boha. Kandidát blahorečenia, americký biskup Fulton Sheen nám ponúka krásnu myšlienku: „Iba dva druhy ľudí počuli plač v noci Božieho Narodenia: pastieri a mudrci. Pastieri – tí, ktorí vedeli, že nič nevedia. Mudrci – tí, ktorí vedeli, že všetko nevedia.“ Aké je to ohromné  – v oboch prípadoch vystupuje pokora. V pokore potrebujem uznať pravdu o sebe. Legenda hovorí, že aj štvrtý kráť ide do Betlehema. Nesie tri vzácne kamene. Po ceste ich rozdá. Po dlhých rokoch putovania prichádza na úpätie vrchu, kde vidí tri kríže. Zrazu mu jasná hviezda zažiari nad stredným krížom. Z prebitých rúk žiari svetlo... Kráčaj za Hviezdou - Ježišom Kristom.  Tvojou hviezdou nech je aj Tvoja viera. Vtedy isto nepoblúdiš. Choď aj v temnote za svetlom Ježiša Krista. V pokore srdca hľadaj svetlo Boha...     

 

6. diel – Prvý piatok – Srdce Ježišovo, bohaté pre všetkých, ktorí ho vzývajú, 5. 1. 2024 – Len odo mňa závisí, koľko bohatstva získam od Boha.

Prof. Jozef Búda uvádza, že je zaujímavé sledovať, podľa čoho dali jednotlivé národy meno Stvoriteľovi. Hebrejské  – El – Mocnár, babylonské – Ilu, arabské Illah – Allah. Sú to obmeny toho istého kmeňa - El. Rimania v latinčine – Deus, grécke Zeus. Boží – po latinsky divus, bohatý – dives. Slovenské – Boh súvisí so slovom boháč. Boh je bohatý, teda my sme chudobní. Srdce Ježišovo je bohaté pre tých, ktorí ho vzývajú, ale aj pre pohanov. Slnko svieti nad dobrých i zlých, dážď padá na dobrých i zlých. Boh dáva ako rodič deťom aj keď neprosia. Otec nám dáva cez Ježiša Krista. Boh nám dáva všetkým všetko na spôsob hudby. Všetci môžu počuť všetko. Len sám poslucháč je na vine, ak nezachytí všetko... Duchovné bohatstvá si nemáme závidieť.     

 

5. diel – Svätej Rodiny – Ježiša, Márie a Jozefa, 31. 12. 2023 – Budúcnosť ľudstva závisí od kresťanskej rodiny

Z Pastierskeho listu diecézneho biskupa:

Biskup Tomáš cituje pápežov Benedikta i Jána Pavla: Pápež Benedikt XVI. povedal, že jedna z najväčších služieb, akú my kresťania môžeme preukázať našim súčasníkom, je ponúknuť im naše spokojné a pevné svedectvo rodiny, chrániť rodinu a rozvíjať ju, pretože má najvyššiu dôležitosť pre prítomnosť a budúcnosť ľudstva. Svätý Ján Pavol II. často zdôrazňoval: „Rodičovská láska sa má pre deti stať viditeľným znakom lásky samého Boha. Váš rodinný kozub nech je naozaj malou cirkvou. Zachovávajte vzájomnú vernosť. Dovoľte Pánovi, aby prebýval medzi vami a vo vás“. Budúcnosť ľudstva závisí od kresťanskej rodiny, ktorá sa spolu modlí, stoluje a je schopná sa vzájomne zdieľať o živote viery. Naše rodiny nie sú vždy úplné, zápasia s každodennými výzvami života a veľakrát nie sú ani dokonalým miestom odovzdávania viery. Netreba sa však báť, pretože ani samotná nazaretská rodina sa nevyhla krízam a vážnym problémom. Jej život nebol vôbec jednoduchý, práve naopak. Neprehliadnime však, že Jozef a Mária sa nikdy nenechali znechutiť ťažkosťami, ale s Božou pomocou ich zvládali prekonávať. Boh bol v centre ich života. Rozličné spoločenstvá v rámci Cirkvi môžu napomáhať evanjelizačnej úlohe rodiny. Povzbudzujem vás, bratia kňazi, aby ste podporovali snahu o vytváranie a rast spoločenstiev vo svojich farnostiach. Vás, milí členovia spoločenstiev, povzbudzujem, aby ste sa pravidelne stretávali a boli vždy otvorení pre nových členov a pre pomoc farnosti v jej potrebách: cíťte sa, prosím, súčasťou farnosti.

 

4. diel – Svätý Štefan, mučeník, 26. 12. 2023 – Byť autentickým svedkom Ježiša

Máš človeka, ktorý Ťa nenávidí? Chce Ti ublížiť? Neposielaj ho do horúceho pekla!!! Modli sa za neho, nech mu Boh rozum osvieti! Urob ústretový krok k nemu. Gospelová speváčka Helen Berhane prežila dva a pol roka vo väzení len preto, že vyznávala vieru v Ježiša Krista. Bola mučená a väznená v kovovom kontajneri. Helen bola zatknutá v máji 2004. Nechcela sa vzdať svojej viery a hudby, považovali to za trestné. „Keď som mala 14 rokov, začala som písať piesne. V tejto dobe som tiež začala otvorene hovoriť o svojej viere.“ O viere, ktorej sa nechcela vzdať. „Chceli odo mňa, aby som zaprela Ježiša a vzdala sa svojej viery. Ale radšej by som zomrela, ako by som urobila niečo také,“ povedala Helen v rozhovore. „Telesnými mukami mi vymývali mozog. Akonáhle som povedala niečo o Biblii alebo o viere – zbili ma.“ Dozorca sa jej pýtal: „Kde máš Bibliu?“ „Nemám ju“ odpovedala. „Je v tvojej hlave?“ „Áno, mám ju v hlave“ „Dobre, tak ti to z tej hlavy vytlčieme!“ Vytiahli ju na dvor a bili drevenými obuškami. „Nemám v sebe nenávisť voči tebe. Ty len plníš príkazy, ale potrebuješ vedieť, že aj ja plním príkaz a to je nezradiť Ježiša, takže pokračuj.“ „Vojaci ma zbili. Celé moje telo bolo čierne od samých pomliaždenín. Ale ja som svojim trýzniteľom odpustila. Modlila som sa, aby sa ich Boh dotkol. Dnes pozerám na dobu, ktorú som prežila vo väzení, ako na univerzitu, ktorou som v tej dobe prešla.“  Nakoniec ju zavreli spolu s jednou ženou, ktorá prišla o rozum. „Nekontrolovala sa, bila ma každú noc.“ Budem autentický zodpovedný kresťan. Nielen slovom, menom, ale hlavne skutkom. 

 

3. diel – Božie Narodenie, 25. 12. 2023 – Iným ukazovať Ježiša svojim životom

Svätá omša v tejto noci a počas dňa nám poukazujú na vznešené posolstvo Vianoc -  Boh berie na seba ľudské telo. Legenda vysvetľuje: Pastier v náručí ukazuje Božie dieťa, ktoré mu dala do rúk Mária. Kráľ kráľov a Pán pánov nám chce pomáhať. Zoberme so sebou novonarodené Dieťa všade: do školy, do práce, do úradu, do dediny, na nákupy, k susedovi, na zábavu, na prázdniny...  Ono nás bude formovať. Edita Steinová, pôvodom Židovka, ktorá konvertovala, pochopila svätú Teréziu Veľkú; celý deň a celú noc čítala, aby povedala: "Toto je Pravda, ktorú som hľadala. Boh človeku stačí." Ukazujme Ježiša svojím poctivým životom. 

 

2. diel – Polnočná, 25. 12. 2023 – Boh nemlčí ani v mojom živote.

Neverci povedia: Boh mlčí. Nezaujíma sa o mňa, sme mu ľahostajní. Ako môžem v neho veriť? Nie je pravda, že Boh mlčí. Pekne to vysvetľuje Tomáš Akvinský: slovo v tvojej mysli, v srdci, až potom, keď ho vypovieš, spoznajú ho ostatní. Boh má Slovo v srdci, až keď ho „oblečie“ do ľudského tela, vidia ho všetci. Boh nemlčí: hovoril cez prorokov, apoštolov, svätcov. A Slovo sa telom stalo..... a prebývalo medzi nami. Kardinál Meisner to krásne vysvetľuje s vozom a furmanom.  V mojom prípade Boh nemlčal ani pri tých najťažších situáciách, ani pri infarkte... Zázrak v električke s hluchonemým dievčatkom. Otec nadával na Boha, lebo mal hluchonemé dieťa. Boh robí krásny happyend... Počúvaj Boha, čo hovorí Tebe. Nemlčí!   

 

1.diel – Štvrtá adventná nedeľa, 24. 12. 2023 – Plniť Božiu vôľu. Ako?

Mária mala svoj plán. Aj s Jozefom chcela žiť ako panna na slávu Božiu. Ostatné židovské ženy chceli byť matkami - čo keď raz aj matkou Mesiáša. Anjel jej hovorí, že Boh má plán. Ona nešpekuľuje ako apoštoli (čo z toho budeme mať, akú odmenu dostaneme) ona poslúchne Boha! Ako žiť, aby som prišiel/prišla do Neba? Plniť Božiu vôľu! Odkiaľ spoznám, čo je Božia vôľa?

Zo Svätého Písma,

zo svedomia, ktoré musí byť neustále formované,

zo životných situácií.

Bl. Kardinál Štefan Wyszinski: "Boh Otec neváhal dať svojho jednorodeného Syna do starostlivosti Márii, nebojme sa ani my: zverme sa Márii a kráčajme cestou Evanjelia ako ona.“