Domov

Buďme pútnici nádeje, hovorí pred biskupskou vysviackou František Trstenský

Spišská Kapitula 18. októbra (TK KBS) V Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule bude v sobotu 21. októbra 2023 o 10:00 biskupská vysviacka a uvedenie do úradu Mons. Františka Trstenského. Hlavným svätiteľom 15. spišského biskupa bude košický arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Bernard Bober. Spolusvätiteľmi budú apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli a emeritný spišský pomocný biskup Mons. Andrej Imrich. Pri tejto príležitosti hovoríme s budúcim spišským biskupom.

– Ako ste sa pripravovali na vašu vysviacku?

Bolo to šesť intenzívnych týždňov od môjho menovania 8. septembra. Na jednej strane to boli praktické organizačné prípravy, ale aj krásne dni stíšenia sa počas duchovných cvičení v poľskom meste Zakopané. Kňaz – exercitátor mne a ostatným zúčastneným kňazom ponúkol viaceré duchovné podnety, ktoré stále ešte nosím v srdci.

– Aký čas momentálne prežívate?

Sú to posledné hodiny, v ktorých sa sústreďujem na samotnú liturgiu biskupskej vysviacky, ktorou sa stávam nástupcom apoštolov, hlásateľom Božieho slova a pastierom Spišskej diecézy. Chcem ju prežiť radostne a v sústredenosti srdca a mysle.

 

– Kto vás bude sprevádzať k oltáru a prečo ste sa rozhodli pre týchto ľudí?

Prvým bude môj starší brat Jozef, ktorý je kňazom Spišskej diecézy a v súčasnosti farárom v Liptovskej Lužnej. Poprosil som ho, aby ma sprevádzal k oltáru najmä preto, že predstavuje generáciu kňazov, ktorí boli vysvätení predo mnou. Je to ich pastoračná práca pri budovaní našej diecézy, za ktorú im aj týmto spôsobom chcem prejaviť vďaku. Potrebujem pastoračnú skúsenosť a múdrosť starších kňazov. Druhým bude mladý kňaz Lukáš Fejerčák. Učil som ho v kňazskom seminári. Sme mladou diecézou, ktorá je požehnaná silnou generáciou mladých kňazov. To budú moji spolupracovníci v ďalších rokoch. Chcem im ukázať, že ja ale aj celá Cirkev potrebuje ich kňazský elán a kreativitu. Spolu vytvárame jednotu, ale aj rozmanitosť kňazov Spišskej diecézy a zjednocuje nás Ježiš Kristus, najvyšší a jediný Veľkňaz.

– Aké ste si zvolili liturgické čítania?

Vybral som si biblické čítania v Bohoslužbe slova, ktoré vystihujú a charakterizujú moje poslanie, ako aj životný príbeh. V prvom čítaní z Prvej knihy kráľov mladý kráľ Šalamún prosí Boha o múdrosť, aby dokázal správne viesť početný národ. So žalmistom v Ž 91 sa vkladám do ochrany najvyššieho, ktorého vzývam, aby bol pri mne v mojich skúškach. Cez Pavla v Liste Galaťanom prosím o ducha synovstva, v ktorom voláme ,Abba, Otče!‘, čo je aj moje biskupské heslo. Napokon v Matúšovom evanjeliu Ježiš Kristus zvelebuje svojho Otca, ktorý Božie veci skryl pred múdrymi a učenými a zjavil ich maličkým. Potrebujeme pokorné srdce, ktoré dôveruje Bohu.

– O čo prosíte veriacich pred svojou vysviackou?

Aby sme kráčali spolu za Kristom a tvorili jeden Boží ľud. Načúvajme jeden druhému, nesme si vzájomne bremená a povzbudzujme sa na ceste evanjelia. Buďme pútnici nádeje.

– Odovzdáte im aj nejaký darček?

Áno, darom bude moja kniha Kristov rybár. Kniha má svoj pôvod v zamysleniach. Tie boli súčasťou duchovných cvičení, ktoré som viedol pre našich otcov biskupov v Badíne na jar v roku 2022. Pre mňa samotného rozjímanie nad postavou prvého z apoštolov bolo veľkým požehnaním. Uvedomil som si bohatstvo a hĺbku, akú nám ponúka Božie slovo pri pohľade na apoštola Petra. V ňom totiž každý nájdeme seba samého.

– Stanete sa 15. spišským diecéznym biskupom, aký je to pocit?

Je to záväzok, z ktorého vyplýva bázeň ale aj radosť. Bázeň pred poslaním, ktoré mi Pán zveruje, lebo mi dôveruje. Je to však aj radosť, lebo Pán je Emmanuel – Boh s nami. On je aj so mnou a sprevádza ma. Sprevádza ma aj veľké množstvo modlitieb kňazov a laických bratov a sestier.

– Aké budú vaše prvé kroky po biskupskej vysviacke?

Hneď v nedeľu 22. októbra budem vysluhovať sviatosť birmovania vo farnosti Poprad - Juh.