Domov

Vysvetlenie erbu spišského diecézneho biskupa

Erb spišského diecézneho biskupa Mons. Františka Trstenského predstavuje jeho osobný príbeh a duchovné ideály. Symbolizuje jeho osobnú a diecéznu spiritualitu a postavenie v cirkevnej hierarchii. Zelený klobúk so šiestimi strapcami po obidvoch stranách znamená biskupskú hodnosť. Strapatosť strapcov predstavuje vanutie Ducha Svätého (porov. Jn 3,8). Na procesiovom kríži sa nachádza kristologický symbol, pätica červených rubínov, ktoré predstavujú stigmy, ktoré dostal krstný patrón nositeľa erbu sv. František Assiský 17. septembra (asi) 1224, ktorými sa mysticky zjednotil s trpiacim Kristom na Kríži.

Modrá farba štítu predstavuje nebeskú blaženosť, cieľ pozemskej púte – našu skutočnú vlasť (Flp 3,20) a Božiu vôľu, ale aj podhorské prostredie Spišskej diecézy. Sieťovaná bordúra je narážkou na Kristove slová adresované apoštolovi Petrovi: „Zatiahni na hlbinu a spustite siete na lov!“ (Lk 5,4). Peter si v tej chvíli uvedomil, že Kristus je Boží Syn, pretože úlovok odporuje akejkoľvek rybárskej logike a povolal ho do služby: „Neboj sa, odteraz budeš loviť už ľudí.“ (Lk 5,10). Zlatá farba symbolizuje hojnosť úlovku, jeho nesmiernu hodnotu a zmysel.

 

Skalnaté štíty predstavujú Tatry, okolo ktorých sa vinie Spišská diecéza. Nositeľ erbu je rodákom z Oravy, ktorý pôsobil aj na Liptove a Spiši, odteraz je jej vlastným pastierom. V centre štítu leží otvorená kniha symbolizujúca Sväté písmo, Božie Slovo, ktoré je svetlom a pokrmom života. Nositeľ erbu má k nemu osobitne blízko aj preto, lebo jeho teologickou špecializáciou sú biblické vedy. Otvorenosť knihy znamená jej aktívne používanie a každodenné uskutočňovanie, predstavuje permanentné Božie pozvanie kráčať v Božích stopách. Odpoveďou na túto ponuku je napĺňanie Božej vôle svojím životom. Meč je atribútom patróna Spišského biskupstva svätého Martina, veľkého sociálneho patróna. Vztýčenosť meča predstavuje bdelosť a pripravenosť na okamžitú pomoc, na konanie dobra. Martin mečom rozpolil svoj plášť a podelil sa s núdznym človekom, čím naplnil slová Písma: „Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého.“ (Mk 12,31 par.). Prekríženie knihy a meča symbolizuje úzke spojenie Písma a Tradície, viery a života, ideálov a skutkov.

Hviezda je starobylý mariánsky symbol, hovorí o Panne Márii ako o hviezde rannej, ktorá udáva smer poukazovaním na svojho Syna Krista v tom správnom čase. V plnosti čias pod jej srdom „Slovo sa stalo telom a prebývalo medzi nami.“ (Jn 1,14). Božia Matka zachovávala Božie slová vo svojom srdci a premýšľala o nich (porov. Lk 2,19.51), ukázala príklad pripravenosti plniť Božiu vôľu od prvého stretnutia s Kristom pod svojím srdcom až do konca, keď stála pod Krížom (Jn 19,25) a prežívala sedmorú bolesť. Tvar hviezdy je odvodený z erbu pápeža Františka, ktorý biskupa Františka povolal do apoštolskej služby 8. septembra 2023 na mariánsky sviatok Narodenia Panny Márie. Červená ruža je kristologický symbol. Už cirkevní otcovia vôňu poľných ruží prirovnávali ku Kristovej vôni. Príjemná vôňa nenápadných kvetov priťahuje aj na veľkú vzdialenosť a podobne aj Kristus vôňou svojho Slova priťahuje hľadajúceho i strateného človeka k sebe. Červená farba ruže symbolizuje Kristovu krv z Kríža, ktorá sa sprítomňuje každý deň v nekrvavej obete svätej omše. Ruža je atribútom mnohých svätcov, ktorí sa svojím životom stali vôňou milou Kristovi. Medzi nich patrí i svätá Rita, ktorú si nositeľ erbu osobitne uctieva.

Na nápisovej páske sa nachádza osobné heslo: „Abba, Pater“, ktoré sa v Písme vyskytuje len trikrát (Mk 14,36; Rim 8,15; Gal 4,6) a v nositeľovi erbu rezonuje od čias jeho štúdií v Jeruzaleme a vyjadruje synovský vzťah k Bohu.