Domov

Menovanie nového spišského diecézneho biskupa - info

TERMÍN BISKUPSKEJ VYSVIACKY MONS. FRANTIŠKA TRSTENSKÉHO

Novovymenovaný spišský diecézny biskup Mons. František Trstenský prijme biskupskú vysviacku v sobotu 21. októbra 2023 o 10,00 hod. v Katedrále svätého Martina v Spišskej Kapitule.

Spišská Kapitula 11. septembra (TK KBS) „Biskupská konsekrácia sa uskutoční v sobotu 21. októbra o 10:00 v Katedrále svätého Martina v Spišskej Kapitule. Mená svätiteľov oznámime neskôr,“ informovalo TK KBS Spišské biskupstvo. Termín oznámilo po dnešnom prvom stretnutí novovymenovaného spišského biskupa Františka Trstenského so spišským administrátorom Mons. Jánom Kubošom a spišským emeritným biskupom Mons. Andrejom Imrichom. „Bolo to privítanie novomenovaného diecézneho biskupa v priestoroch biskupskej rezidencie a stretnutie s členmi biskupskej kúrie,“ uvádza biskupstvo, kde spolu hovorili aj o liturgickom a organizačnom zabezpečení vysviacky.

 

Rozhovor TK KBS s novým diecéznam biskupom Mons. Františkom Trstenským

 

Nechajme sa viesť Kristom, odkazuje novovymenovaný biskup Spišskej diecézy

Bratislava 9. septembra (TK KBS) Po menovaní cíti veľký záväzok. Stal sa najmladším diecéznym biskupom na Slovensku. Výziev, ktoré ho čakajú je viac. V prvom rade je podľa jeho slov „ľudská a duchovná blízkosť biskupa voči kňazom, aby cítili záujem a podporu.“ Osloviť chce tiež mladých a rodiny. Hovoríme s novovymenovaným biskupom Spišskej diecézy Františkom Trstenským.

Pri oznámení ste povedali, že táto služba prináša nielen radosť, ale aj ťarchu. Ako sa cítite?

Cítim veľký záväzok a zodpovednosť. Stávam sa priamo diecezným biskupom bez predchádzajúcej skúsenosti napríklad ako pomocného biskupa, nepracoval som ani na biskupskom úrade. Stávam sa najmladším diecéznym biskupom na Slovensku. Preto je to prejav veľkej dôvery Svätého Otca Františka, keď mi zveruje túto službu, ale aj jeho očakávania, že budem skutočne dobrým pastierom.

Kto vám túto informáciu oznámil ako prvý a ako ste na ňu zareagovali?

Prvým bol apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli. Pri jeho oznámení sa mi rozochvelo celé vnútro.

Kedy vás čaká biskupská konsekrácia? 

Musím sa poradiť s diecéznym administrátorom a pracovníkmi biskupskej kúrie. Oficiálne sa to má uskutočniť do troch mesiacov od zverejnenia, to znamená do 8. decembra. Musím však brať do úvahy aj skutočnosť, že sme pod Tatrami, kde už v novembri môže byť skutočne chladno. Preto možno budem uvažovať o skoršom termíne. Ptedpokladám, že snáď aj koncom októbra. Je to mariánsky mesiac a ja som bol menovaný na mariánsky sviatok Narodenia Panny Márie.

Kedy a kde preberiete svoju službu a čo vás čaká v tejto úlohe?

Miesto konsekrácie bude Katedrála sv. Martina v Spišskej Kapitule, ktorá je sídlom diecézy a je tam katedra biskupa. Preto najbližšie dni bude mojou úlohou prekonzultovať a zostaviť priebeh celej slávnosti, vybrať si biskupské heslo a erb, ktoré sú istým odkazom pre kňazov a Boží ľud o nasmerovaní nového biskupa. Ale v prvom rade si chem urobiť dobré duchovné cvičenia, stíšiť sa a duchovne pripraviť.

Kedy ukončíte svoju službu farára a dekana v Kežmarku, kto vás na tomto mieste nahradí?

Až do dňa biskupskej vysviacky zostávam farárom a dekanom v Kežmarku. Nového kňaza pre Kežmarok už budem menovať ja, ale ešte som nad tým vôbec neuvažoval.

Čo zanechávate v Kežmarku po svojom odchode?

Kežmarok je živá farnosť s veľkým potenciálom, množstvom ochotných a obetavých ľudí, ktorí milujú Krista a milujú Cirkev.

Kedy prídete po prvýkrát na Spišskú Kapitulu?

Už v najbližších dňoch sa uskutoční viacero stretnutí kvôli organizačnému zabezpečeniu mojej biskupskej vysviacky.

Čo bude teraz nasledovať vo vašom živote, čo sa zmení?

Zmení sa všetko. Bol som farárom s každodennými povinnosťami ako je príprava veriacich na sviatosti a vysluhovanie sviatostí, administratívne a ekonomické vedenie farnosti, návšteva chorých na prvý piatok v mesiaci. Teraz to bude starostlivosť o celú diecézu - kňazov, farnosti, veriacich, diecézne inštitúcie, cirkevné školy

Kde budete bývať?

Samozrejme na Spišskej Kapitule. Presne miesto ešte neviem, ale predpokladám, že asi v byte môjho predchodcu Mons. Štefana Sečku.

Po konsekrácii sa začleníte aj do Konferencie biskupov Slovenska, kedy vás čaká prijatie?

Asi prvé stretnutie bude už o pár dní pri návšteve pána kardinála Parolina na Slovensku.

Spišská diecéza dostala vo vašej osobe po takmer troch rokoch nového diecézneho biskupa. V akom stave je diecéza, ktorú preberiete?

Bol som kňazom v pastorácii, preto som vnímal niektoré konkrétne výzvy. V prvom rade je to ľudská a duchovná blízkosť biskupa voči kňazom, aby cítili záujem a podporu. Taktiež chcem osloviť mladých a rodiny. Prvým miestom odovzdávania evanjelia je rodina. V nej je aj budúcnosť Cirkvi po každej stránke - budúcich kňazských a rehoľných povolaní, charakterovo pevných manželov, ochotných spolupracovníkov vo farnostiach, angažovaných veriacich vo farnosti a v spoločnosti.

Prichádzate na miesto po pandémii, synodálnom procese či sčítaní obyvateľstva. Aké sú pre vás hlavné výzvy a priority, ktoré chcete riešiť v diecéze?

Sčítanie obyvateľstva ukázalo rastúci počet veriacich, ktorí sa rozhodli neprihlásiť k viere. Veľakrát sú za tým predsudky, ale aj negatívne až bolestné skúsenosti s Cirkvou. Takých prosím o odpustenie. Chcem im ukázať, že majú miesto v Cirkvi, že brány spoločenstiev kresťanov sú pre nich stále otvorené. Synodálny proces nám zase ukazuje, aké je potrebné načúvať hlasu všetkých našich bratov a sestier a ponúknuť im priestor a možnosti, keď chcú pracovať pre Kristovo evanjelium.

Ako by ste charakterizovali súčasnú sitáciu v Spišskej diecéze? Čo podľa vás dnes najviac potrebuje?

Je to rozsiahla miestna Cirkev. Tvorí ju veľký počet takmer 400 kňazov a viac ako 170 farností. Potrebuje pevné ukotvenie v Kristovom evanjeliu s otvorenosťou pre tento svet.

Už máte vybraných svojich spolupracovníkov v kúrii?

V mojom prvom príhovore som spomenul kontinuitu a dynamizmus.  Ešte som nikdy nebol biskupom, preto potrebujem skúsenosť tých, ktorí sú teraz na biskupskom úrade. Počítam naďalej s ich pomocou.

Aktívne ste boli v školstve či v médiách, ako chcete podporovať školy na vašom území a budete pokračovať vo výučbe? Čo vaše mediálne vystúpenia?

Samozrejme, naďalej budem učiť Sväté písmo v kňazskom seminári. Je to aj veľmi dobrý spôsob, aby som osobne poznal tých, ktorí sa pripravujú na kňazstvo. Učitelia na našich základných a stredných školách potrebujú blízkosť svojich kňazov, ich záujem a pravidelnú ponuku sviatostného života a duchovného rastu. Dnes digitálny svet je dôležitým priestorom pre evanjelizáciu. Naďalej chcem ponúkať podcasty, ponúkam svoju službu zvlášť katolíckym mediám. Mediálny svet ponúka aj ďalšie možnosti ako sa prihovoriť hľadajúcim Krista, ba dokonca neveriacim, ktorí do kostola neprídu.

Menovanie oznámil veriacim doterajší diecézny administrátor Mons. Ján Kuboš. Aký je váš vzťah?

S Mons. Kubošom sa poznáme dlhé desaťročia. Bol 20 rokov špirituálom v kňazskom seminári v čase, keď som tam býval a učil Sväté písmo. Spája nás teda kňazské spoločenstvo. Po jeho menovaní za pomocného biskupa som nastúpil namiesto neho za farára do Kežmarku. Vážim si jeho prácu, lebo viedol Spišskú diecézu počas pandémie a zabezpečoval pastoračný život diecézy.

Bude pokračovať vo funkcii pomocného biskupa?

Áno, po mojej biskupskej vysviacke sa stane mojím pomocným biskupom a teším sa na spoluprácu.

Čo by ste na záver odkazali čitateľom TK KBS?

Svätý Otec František bol zvolený za pápeža 13. marca 2013, keď som mal 40 rokov. V tomto roku, keď som dovŕšil 50 rokov, menoval ma za biskupa. Svätý Otec často prosí: „Modlite sa za mňa“. Tak podobne aj ja prosím: „Modlite sa za mňa.“  Navyše 13. marca 1776 vznikla Spišská diecéza. Nemyslím si, že je to náhoda, ale Božia ruka. Vašim čitateľom odkazujem: Nechajme sa viesť Kristom.