Domov

Slávnosť Prvého svätého prijímania 2023 - Biely týždeň

 

Svätá Panna Mária - sobota 10. júna 2023

Dnes ste vstávali zavčasu. Je sobota, ešte ste mohli spať. A predsa ste prišli. Priniesli ste obetu. Veľkú obetu prinášal aj Tobi, ako sme počuli v prvom čítaní zo Starého Zákona. Krásna žena, ku ktorej máme dnes svätú omšu - Panna Mária, priniesla veľa obetí a sebazáporov. Koľko obetí priniesli všetci tí, ktorí nás sprevádzali od nedele – naši priatelia, ktorí sú v Nebi. Spojme v našom živote aj my modlitbu a obetu. Zrieknem sa napr. v piatok mäsa, odopriem si niečo sladké, pomôžem iným, ktorí to potrebujú....   

  

Svätý Dominik Sávio – piatok 9. júna 2023

Pri jednej slávnosti chcel Don Bosco každému chlapcovi splniť prianie. Dominik napísal svoje prianie slovami: „Pomôžte mi, aby som sa stal svätým.“  Don Bosco povedal: Žiadal si o pekný darček. Na svätosť jej jeden recept. Sú v ňom pre teba  dôležité tri prísady.

Veselosť – to, čo ťa robí smutným, čo ťa znepokojuje odhoď preč.

Plnenie tvojich školských a náboženských povinností – buď pozorný, rob dobre úlohy, pripravuj sa na štúdium a rád sa modli.

Rob druhým dobro – vždy je niekto, kto potrebuje tvoju pomoc, kto je vedľa teba. Podaj mu pomocnú ruku, aj keď ťa to bude niečo stáť.  A keď dobre zmiešaš tieto tri veci, staneš sa svätým.

 

 

Li  mučenica Eucharistie – Božie Telo – štvrtok 8. júna 2023

Po roku 1949 v Číne prišli k moci komunisti. Pre kresťanov nastali veľmi kruté chvíle. Sestra Eufrazja pripravovala deti na prvé sväté prijímanie. Medzi nimi bolo aj dievča menom Li. Každý deň sa vrúcne modlila: Otče náš, ktorý si na nebesiach, posväť sa meno tvoje. Príď kráľovstvo tvoje. Buď tvoja vôľa. Chlieb náš každodenný daj nám dnes... Prečo žiadame chlieb a nie ryžu? spýtala sa sestry. Rehoľná sestrička nebola veľká teologička, preto odpovedala jednoducho: „Ryža je potrebná pre život tela, ale duša je dôležitejšia ako telo. Duša potrebuje eucharistický chlieb.“ Po tomto vysvetlení začala Li ešte vážnejšie prosiť o každodenný chlieb pre dušu. V máji sa splnila túžba dievčaťa - Eucharistický Pán Ježiš ju prvýkrát posilnil Chlebom, ktorý dáva večný život. Prežila túto šťastnú chvíľu veľmi hlboko! Prosila Pána Ježiša, aby Ho mohla prijímať každý deň: Čo by som bez Teba robila, Ježišu?! - povedala. Každé ráno sa Li tešila z prijatia Pána Ježiša. Do tejto malej dedinky však jedného dňa dorazili komunisti. Komisár so štyrmi policajtami vstúpil do triedy. Vytiahol dlhý papier, prečítal obvinenia proti Katolíckej cirkvi, zákazy, príkazy. Potom sa policajti  zúrivo vrhli na kríž visiaci na stene. Zhodili ho na zem,  pošliapali, rúhali sa. Malá Li bola zhrozená. Komisár všetkých volal do kostola. Policajt rozbil svätostánok a komisár vlastnými rukami rozsypal Božie Telo na podlahu. Li vykríkla zdesene. Komisár zakričal: "Beda každému, kto sa sem vráti!“ Nasledujúce ráno väznený kňaz počul tiché otvorenie dverí a opatrné kroky. Cez štrbinu uvidel malú Li, ktorá sa priblížila, kľakla si, chvíľu sa modlila, potom sa naklonila a jazykom vzala jednu Hostiu. 47 ráz prijala Pána Ježiša. Toho osudného dňa, keď kľačala, ozval sa divoký krik a výstrel. Zranená Li padla na podlahu. Podarilo sa jej však doplaziť k Najsvätejšej Sviatosti a prijať Pána Ježiša. Bola to posledná Hostia, ktorá zostala na zemi...

 

 

Blahoslavený Carlo Acutis – streda 7. júna 2023

Carlo Acutis sa narodil 3. mája 1991v Londýne. Krátko po jeho narodení  sa jeho rodičia presťahovali do Milána. Bol to obyčajný chalan – taký, ako všetci okolo neho. Bol tak zanietený pre informatiku, že jeho priatelia, ba dokonca i dospelí inžinieri, ho považovali za génia. Nestal sa otrokom internetu, ani hier. Mal svoj plán, že sa bude hrať na svojej PlayStation maximálne iba hodinu týždenne. Ako sedemročný prijal Pána Ježiša prvý raz pri Prvom sv. prijímaní. Vtedy si dal predsavzatie, že bude chodiť na svätú omšu každý deň. Carlo spravil Eucharistiu centrom svojho života. „Eucharistia je mojou diaľnicou do neba“ - hovorieval často. Zúčastňoval sa denne na svätej omši a dlho prebýval v adorácii Najsvätejšej Sviatosti. "Do raja sa ide priamo, keď sa pristupuje denne k Eucharistii!" - bol presvedčený. Krátky života Carla ukončila leukémia 12. októbra 2006. Zomrel vo veku 15 rokov.  Ešte pred smrťou obetoval svoje utrpenie za pápeža a celú Cirkev. Mnohí si ho zapamätali tým, že zdokumentoval Eucharistické zázraky z celého sveta a publikoval ich na webovej stránke, ktorú sám vytvoril v mesiacoch pred smrťou.  Carlo sa modlieval ruženec, prinášal obety. Panna Mária bola jeho veľkou orodovníčkou.

 

 

 

Svätý Norbert - utorok 6. júna 2023 

Svätý Norbert sa narodil v Porýnií v zámožnej rodine okolo roku 1082. V mladosti žil dosť svetácky a v radovánkach. Dostal sa na nemecký kráľovský dvor, kde bolo dosť príležitostí zabaviť sa. Raz sa stalo, že uháňal na koni za večernou zábavou. Zrazu z čistého neba šľahol silný blesk. Rovno pred Norberta.  Kôň sa splašil, zhodil ho na zem a polomŕtvy Norbert sa nepozbieral za celú hodinu, dokonca ani dážď, ani burácajúce hromy ho neprebrali. Keď precitol, jeho prvé slová boli: „Pane, čo chceš, aby som urobil?“ Boli to podobné slová, aké povedal sv. Pavol pri svojom páde z koňa. Odpoveď počul Norbert vo svojom srdci: „Zanechaj zlo a rob dobro.” Dal sa na prísne pokánie. Stal sa kňazom, založil rehoľu premonštrátov. Svätý Norbert je svätec Eucharistie. Zaujímavý je jeho príbeh s pavúkom... Ponúka nám päť pilierov. APEMM: Apoštolát, Pôst, Eucharistia, Mária, Modlitba.

 

 

Svätý Dominik Savio - pondelok 5. júna 2023 

Svätý Dominik Savio sa narodil 2. apríla 1842 v Chieri pri Turíne v Taliansku. Jeho rodičia boli chudobní roľníci. Od malička mu vštepovali kresťanské zásady. Veľmi túžil ísť na prvé sväté prijímanie, no vtedy to nebolo v jeho veku možné. Avšak Pán Boh sa postaral...

Mal sedem rokov, keď prvý raz prijal Pána Ježiša v Eucharistii. Bol to preňho veľký deň. Poznačil si štyri zásady, ktorých sa potom držal počas svojho života:

1. Budem sa často spovedať a k sv. prijímaniu pristupovať tak často, ako mi to spovedník dovolí.

2. Chcem svätiť sviatočné dni.

3. Mojimi priateľmi bude Ježiš a Mária.

4. Radšej zomrieť ako zhrešiť.

Od deviatich rokov chodil každý deň 8 km peši do školy v Castelnuovu. Keď mal 12 rokov, dostal sa do oratória Don Bosca v Turíne. Ten videl jeho čistotu a bezúhonnosť a povedal mu: "Si z dobrého materiálu, z dobrej látky." Dominik na to: "A k čomu bude látka dobrá?" - "Zrobíme z nej pekné šaty a darujeme ich Pánu Bohu," odpovedal don Bosco. A Dominik konštatoval s prosbou: "Ja som látka, vy buďte krajčírom." Vyslúžil  si meno Savio, čo znamená "Múdry". 

 

 

Nedeľa 4. júna 2023

Rodičia pripravili zaujímavú výzdobu: Centrálnym bodom je maják. Vedľa neho je loďka, rybárska sieť a v nej sú rybičky s menami prvoprijímajúcich detí. Pýtal som sa mamičiek na vysvetlenie. Tu je: maják – to je Pán Ježiš. On je centrom nášho života, našim ochrancom. V loďke ste Vy – pán dekan. Vaším prostredníctvom chce Pán Ježiš loviť ryby. Ulovili ste pri rybolove rybičky - naše deti.

Pán dekan vysvetľoval dnešné tajomstvo Najsvätejšej Trojice. Nikdy ho rozumom na Zemi nepochopíme. A predsa poznáme trojlístok, poznáme vodu, paru, ľad, poznáme slnko, svetlo, žiarenie... Hodinky majú svojho hodinára, stavby majú svojho staviteľa, svet má svojho Stvoriteľa.... Pán dekan nám ponúkol pohľad na zaujímavý príbeh o Najsvätejšej Trojici – Chatrč. Pozval nás, aby sme žili v láske a jednote, tak, ako žije Najsvätejšia Trojica. Čo všetko chýba v našich rodinách... Hovoril nám o svätom chlapcovi Pankrácovi, ktorý je patrón prvoprijímajúcich detí. Ockovia, mamičky - buďte vo viere oporou svojim deťom. Vybrali ste ako motto: Peter povedal Ježišovi: „Pane, ak si to ty, rozkáž, aby som prišiel k tebe po vode.“ On povedal: „Poď!“ Pomáhajte deťom, aby Ježišovi dôverovali! Kristus je maják rozbúreného sveta...   

 

 

 

 

 

 

 

 ------------------------------------

 

Dnes 3. júna 2023 naše deti pristúpili k prvej svätej spovedi. Očistili svoje svedomie, spolu s nimi aj rodiiča, krstní rodičia, starí rodičia, súrodenci. Po svätej spovedi sme všetky hriechy spálili.... Pán Ježiš nám ich odpustil a naše hriechy zničil. Zajtra 4. júna 2023 prvýkrát v živote prijmú Eucharistického Pána Ježiša.

Kiežby zostali priateľmi s Pánom Ježišom celý život...