Domov

Svätý Tomáš Akvinský - Anjelský učiteľ

Liturgická spomienka je 28. januára

 

Pápež sv. Pavol VI.: Najsvätejší mezi učencami, najučenejší medzi svätcami!

s. Bernadeta: Najväčší básnik medzi teológmi a najväčší teológ medzi básnikmi!

sv. Tomáš: Pravú múdrosť som dosiahol modlitbou, pôstom a kajúcnosťou. Pre oltárom a pred krížom som sa naučil viac ako z kníh.

Jeden z najväčších učencov a mudrcov Cirkvi bol práve sv. Tomáš Akvinský. Narodil sa v roku 1225 na zámku Roccasecca d’Aquino pri Monte Cassine (dnešné Taliansko, Lazio). Bol tichej, ale veselej povahy. Ako päťročného ho otec dal do benediktínskeho opátstva na výchovu a vzdelávanie. Bol taký nadaný, že už ako desaťročný mohol ísť študovať na vysokú školu do Neapola. No rodičia to zatiaľ nedovolili a zobrali si ho domov. Tomáš sa usilovne učil, modlil, pomáhal chudobným. Stávalo sa, že vyprázdnil pre nich aj celú komoru. Ako štrnásťročný odišiel na univerzitu do Neapola. Tomáš aj tu bol veľmi horlivý. Zoznámil sa s rehoľou dominikánov a rozhodol sa, že do nej vstúpi. Rodičia mu v tom bránili. Chceli, aby sa stal radšej benediktínom a aby žil v blízkosti rodného zámku. V budúcnosti by sa snáď stal aj opátom. On však chcel zostať v žobravej reholi. Najbližší príbuzní ho všemožnými spôsobmi odhovárali. Dokonca ho aj fyzicky trápili. Potom jeho bratia najali aj nemravné dievča, aby ho zviedlo. Tomáš však odolal. S horiacim polenom z ohniska ju vyhnal preč. Dva roky bol uväznený svojou rodinou, až sa to dozvedel pápež Inocent IV. a cisár Fridrich II. Až na ich prehováranie pustili Tomáša, aj to takým spôsobom, aby bratia o tom nevedeli, len jeho matka. O rok nato Tomáš zložil slávnostné rehoľné sľuby.

 

Predstavení rehole ho potom poslali k sv. Albertovi Veľkému, ktorý vtedy pôsobil v Kolíne. Tomáš aj tam vynikal vo vzdelaní a bystrosti. Vynikal však ajsvojou výškou (190 cm) a tučnotou. Keďže skoro stále mlčal, vyslúžil si prezývku „nemý vôl zo Sicílie“. Raz ho však učiteľ vyzval, aby vysvetlil nejaké nejasné miesto zo Sv. písma. Tomáš to urobil tak múdro, že sa všetci zadivili. Albert zvolal: „Vy nazývate Tomáša nemým volom, ale príde čas, keď sa on ozve takým mohutným hlasom, že ho počuje celý svet!“ Tak sa stalo, Tomáš patrí podnes k najslávnejším teológom všetkých čias.

Tomáš prednášal na univerzitách v Paríži, Neapole, Ríme, bol veľmi vyhľadávaný študentami, ale aj teológmi. Bol veľmi precízny a jasný v definíciách pojmov a jeho zásluhou Cirkev získala exaktné pomenovania mnohých vecí. Vychádzal z Aristotela. Napísal mnoho spisov. Najslávnejším sa stala Summa Theologiae (Súbor teológie). Okrem toho bol výborným kazateľom, zložil aj nádherné hymny ku cti Sviatosti Oltárnej, ktoré máme preložené aj v slovenčine (Ctime túto Sviatosť slávnu, Chváľ, Sione, Spasiteľa, Klaniam sa ti vrúcne). Popritom všetkom zostal veľmi pokorným a poníženým. Nikdy neprijal žiadne povýšenia, ktoré mu ponúkali jeho predstavení. V roku 1274 dostal pozvanie od pápeža Gregora X. na koncil, ktorý sa mal konať v Lyone. Tomáš, v tom čase chorý a slabý, sa poslušne vybral na cestu. No cestou tak vážne ochorel, že musel zostať v kláštore cisterciánov vo Fossanove pri Terracine. Tam aj 7. marca 1274 zomrel. Za svätého ho vyhlásil pápež Ján XXII. v roku 1323, pápež Pius V. ho vyhlásil v roku 1567 za učiteľa Cirkvi a pápež Lev XIII. ho vyhlásil za patróna všetkých katolíckych škôl. V Cirkvi sa mu vo všeobecnosti dáva titul „doctor angelicus“ (anjelský učiteľ).

Zdroj: Životopisy svätých.

MODLITBY

 

LITÁNIE K SV. TOMÁŠOVI AKVINSKÉMU

Pane, zmiluj sa                   Pane, zmiluj sa

Kriste, zmiluj sa                   Kriste, zmiluj sa

Pane, zmiluj sa                   Pane, zmiluj sa

Otec na nebesiach, Bože,   zmiluj sa nad nami.

Syn, Vykupiteľ sveta, Bože, zmiluj sa nad nami.

Duch Svätý Bože,                zmiluj sa nad nami.

Svätá Trojica, jeden Boh,   zmiluj sa nad nami.

 

Svätá Mária,                        oroduj za nás.

Slávna Matka Kráľa kráľov,

 

Svätý Tomáš,

Dieťa hodné Kráľovnej panien,

Tomáš najčistejší,

Tomáš najtrpezlivejší,

Zázrak vedy,

Mlčky výrečný,

Výčitka ctižiadostivým,

Milovník života s Kristom ukrytého v Bohu,

Voňavý kvet záhrady svätého Dominika,

Sláva bratov kazateľov,

Osvietený zhora,

Autorita Cirkvi,

Jedinečný v opise Bohočloveka,

Dokonalý v škole Kristovho kríža,

Vzor dokonalej poslušnosti,

Obdarený pravým duchom svätej chudoby.

 

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zľutuj a nad nami, Pane.

Baránok Boží ty snímaš hriechy sveta, vyslyš nás, Pane.

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zmiluj sa nad nami.

 

Čo mám pripravené v nebi a po čom túžim na zemi?

Aby si bol mojím Bohom a mojím údelom naveky.

 

Modlime sa:

Bože, ktorý si určil, aby svätý Tomáš osvietil tvoju Cirkev, daj, aby sme na jeho príhovor mohli uskutočňovať, čo učil. Skrze Krista nášho Pána. Amen.

Zdroj: Kyrie Eleison — Two Hundred Litanies by Benjamin Francis Musser O.F.M., The Magnificat Press, 1944

Preklad: Sr. Františka Čačková OSF

 

 

KOLEKTA

Bože, ty si urobil svätého Tomáša veľkým v horlivosti o svätosť a v poznávaní posvätnej náuky; daj, prosíme, aby sme boli schopní pochopiť, čo učil, a napodobňovať, čožil. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého po všetky veky vekov. Amen.

 

Ranná prosba sv. Tomáša Akvinského pod krížom

Milosrdný Bože, dopraj mi, aby som správne poznal a celým srdcom túžil iba po tom, čo sa Tebe páči, a aby som sa snažil toho múdro dosiahnuť a uskutočniť to ku chvále a sláve Tvojho mena. Usmerni, Bože, môj život tak, aby som vedel, čo odo mňa chceš, a aby som to k svojmu prospechu vykonal. Nedopusť, Bože, môj Pane, aby ma zviedol pohodlný život alebo pýcha, alebo aby som podľahol útrapám a zmalomyseľnel. Nechcem sa ani radovať, ani rmútiť sám za seba, ale podľa toho, čo ma k Tebe vedie alebo od Teba odvádza.

Chcem sa Ti páčiť a obávať sa, aby som sa Ti neznepáčil. Kiež by všetko, čo je bezcenné pre Teba, Pane, stratilo cenu i pre mňa, a všetko, čo je Ti drahé, bolo drahým i mne. Nechcem sa veseliť bez Teba, nechcem nič, iba Teba. Kiež by ma tešila, Pane, každá práca, ktorá je pre Tebe, a kiež by ma netešil odpočinok bez Teba. Kiež svoje srdce obraciam k Tebe, môj Bože, a ak klesnem, nech precitnem v bolesti svoj pád v pevnom predsavzatí polepšiť sa.

Učiň ma, Bože, môj Pane, poslušným bez odvrávania, chudobným bez nariekania, čistým bez úhony, trpezlivým bez reptania, pokorným bez pretvárky, veselým bez rozmarnosti, smutným bez skleslosti, dokonalým bez nedostatkov, pohotovým bez unáhlenosti a bojacim sa Teba bez strachu.

Učiň ma úprimným bez pretvárky, dobrým bez čakania na ovocie činov, napomínajúcim svojho blížneho bez povýšenosti a povzbudzujúcim ho slovom i príkladom bez predstierania kvalít, ktoré nemám.

Daj mi, Bože, môj Pane, bdelé srdce, ktoré by od Teba neodviedla žiadna zvedavosť; šľachetné srdce, ktoré by nestrhol nízky pud; priame srdce, ktoré by nezviedli klamné nadeje; pevné srdce, ktoré by nezlomil žiadny nezdar; slobodné srdce, ktoré by nepodmanili nečisté vášne.

Daj mi, Bože, môj Pane, rozum, ktorým by som Ťa poznával; horlivosť, s ktorou by som Ťa hľadal; múdrosť, pomocou ktorej by som Ťa našiel; jednanie, ktoré by sa Ti páčilo; vytrvalosť, s ktorou by som na Teba verne čakal; a nádej, že k Tebe raz prídem. Trestaj ma za zlé skutky svojimi spravodlivými trestami, ale daj, aby som na ceste k Tebe užíval Tvoju dobrotivosť a nakoniec oplýval Tvojou milosťou v sláve svojej nebeskej vlasti.

Nech sa tak stane, Bože, ktorý žiješ a kraľuješ na veky vekov!

 

Modlitba sv. Tomáša Akvinského pred svätým prijímáním

Všemohúci, večný Bože, pristupujem k sviatosti Tvojho jednorodeného Syna, nášho Pána Ježiša Krista.

Pristupujem ako nemocný k lekárovi života, nečistý k prameňu milosrdenstva, slepý k večnému zdroju svetla, chudobný a núdzny k Pánovi nebies a zeme.

Prosím Ťa pre Tvoju nezmernú štedrosť, aby si vyliečil moju nemoc, odstránil moju ošklivosť, dal slepému svetlo, chudobnému bohatstvo a žobrákovi odev, aby mohol prijať chlieb anjelov, Kráľa kráľov a Pána pánov s takou úctivosťou a pokorou, s takou oddanosťou a zbožnosťou, s takou opravdivosťou a vierou, s takým predsavzatím a úmyslom, aby to bolo šťastím pre moju dušu.

Daj mi, vrúcne Ťa prosím, aby som prijal nielen sviatosť Tela a krvi Pánovej, ale tiež podstatu a silu sviatosti.

Dopraj mi, preláskavý Otče, aby som na večnosti pozeral na odhalenú tvár Tvojho milovaného Syna, ktorého teraz chcem na svojej púti prijať zahaleného vo sviatosti a ktorý s  Tebou žije a kraľuje v jednote svätého Ducha, Boh po veky vekov.

Nech sa tak stane!

 

 

Ďakovná modlitba sv. Tomáša Akvinského po svätom prijímaní k Bohu Otcovi

Ďakujem Ti, svätý Pane, všemohúci Otče, večný Bože, že si mňa hriešneho, svojho nehodného služobníka, bez mojich zásluh, iba z prebytku svojho milosrdenstva nasýtil drahocenným Telom a Krvou svojho Syna, nášho Pána Ježiša Krista.

Vrúcne Ťa prosím, aby toto sväté spojenie nebolo dôvodom môjho odsúdenia k večnému zatrateniu, ale zárukou spásy a odpustenia, zbrojnicou viery a záštitou dobrej vôle, aby ma zbavilo všetkých chýb, usmernilo moju žiadostivosť a zmyselnosť, zväčšilo moju lásku, miernosť, pokoru, oddanosť k Tebe a všetky ostatné cnosti, aby ma chránilo pred nástrahami všetkých viditeľných i neviditeľných nepriateľov, ukojilo moje telesné i duševné túžby a bolo mojim zakotvením v Tebe, jedinom a pravom Bohu, a cieľom šťastného ukončenia môjho pozemského života.

Vrúcne Ťa prosím pre Ježiša Krista, nášho Pána, aby si ma hriešneho priviedol na onú nevýslovnou hostinu, kde si so svojim Synom a svätým Duchom pre svojich vyvolených pravým svetlom, dokonalým nasýtením, večnou radosťou, najblaženejším zážitkom a vrcholom šťastia.

Nech sa tak stane!

 

Viac modlitieb nájdeš  tu: klikni sem.