Domov

Betlehem v kláštore svätej Terézie Veľkej

 

Na sviatok Krstu Krista Pána prišlo do Rudinskej "dievča zo španielskeho mesta" - z Avily - svätá Terézia Veľká. Mládež z Turia a z Višňového nám ponúkla zaujímavý pohľad na život a dielo tejto hlboko duchovnej svätice 16. storočia. Mohli sme vidieť chvíle z jej detstva, tínedžerského veku i z času, keď už žila v kláštore a reformovala ho. Jej výrok - Solo Dios basta - Sám Boh stačí - ukazuje mystiku duchovného života, ktorý opísala aj vo svojom diele Vnútorný hrad. Spoznávali sme jej detské sny: tužbu ísť k Maurom, túžbu stať sa mučeníčkou, pustovníčkou. Všetky sny naplnila, keď sa jej zjavil Pán Ježiš. Potom začala s reformou svojej viery, aj s reformou kláštora. "- Ahoj, ako sa voláš? - Ahoj sestra, a Ty sa ako voláš? - Ja som Terézia od Ježiša. - A ja som Ježiš od Terézie. Pre všetkých, ktorí prišli, to bolo veľké povzbudenie. Zazneli zaujímavé slová veľkej Terézie: "V hrade treba prejsť cez jednotlivé komnaty, kým sa dostaneš ku Kráľovi a v živote treba prežiť rôzne udalosti, ktoré nás buď približujú, alebo vzďaľujú od Kráľa, čiže od Pána Boha."

Ďakujeme všetkým účinkujúcim, hudobníkom, Braňovi za všetky perfektné kulisy, vodičom, ktorí všetkých a všetko potrebné priviezli do Rudinskej. Ďakujeme Janke za scenár a réžiu.           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

-------------------------------

Pozývame Vás pozrieť si životný príbeh veľkej svätice z Avily. Solo Dios basta - Sám Boh stačí - to je výrok svätej Terézie z Avily. V nedeľu 8. januára o 15,00 hod. vo farskom kostole v Rudinskej: