Detské sv. omše 24/25: Daniel

Druhá detská sv. omša

STRÁŽIM POKLAD!

Piatok 20. septembra

Rudinská 18,00 hod.

Verný Daniel

Kňaz:

Deti, vítam vás po prázdninách  už na Druhej detskej sv. omši. Poďme ďalej, aby sme spoznávali veľkých hrdinov Starého Zákona. 

Otázky deťom:

Koho spoznávame v tomto šk. roku?

(osobnosti Starého Zákona)

Ako znie naša téma?

(Strážim poklad!)

Kto je pre nás ten skutočný poklad?

(Pán Ježiš)

 

Kto je Svetlo pre náš život?

(Pán Ježiš)

 

Akého múdreho muža sme spoznali na prvej Detskej sv. omši?

(Kráľa Šalamúna)

 

Čo vieme o ňom?

(Šalamún bol Dávidovým synom. Prorok Nátan a kňaz Sadok ho pomazali za kráľa nad celým Izraelom. Vlády sa ujal po smrti svojho otca Dávida.)

Sväté písmo nazýva Šalamúna múdry kráľ. Tento prívlastok dostal pre neobyčajnú múdrosť, ktorou ho Boh obdaroval. Šalamún si žiadal od Pána iba múdrosť a pozorné srdce voči Bohu, aby mohol dobre a spravodlivo spravovať ľud. Pán jeho prosbu vypočul. Dal mu múdrosť, akú nemal nijaký človek na svete. A pretože si nežiadal ani bohatstvo, ani moc, ale múdrosť, pridal mu k múdrosti Pán i bohatstvo a moc. Rozpráva o tom Prvá kniha kráľov - 1 Kr 3, 5 – 15. Vieme o jeho múdrom rozsudku nad dieťaťom.)

Čo ešte vieme o Šalamúnovi?

(Boh vnukol kráľovi Šalamúnovi myšlienku, aby postavil chrám. Keď bolo všetko dokončené, konala sa posviacka chrámu. Kráľ požehnal ľud a priniesol nesmierne množstvo celopalov a obiet. Počas posviacky sa chrám naplnil oblakom. Oblakom Boh naznačil svoju prítomnosť v chráme. Šalamúnov chrám sa stal strediskom života pre celý Izrael. V ňom prinášali obety, prichádzali sa tam modliť a učiť v Božom zákone. Šalamúnov chrám bol predobrazom našich kresťanských kostolov. Kráľ Šalamún napísal aj múdroslovné knihy Svätého Písma.)

Akou čnosťou vynikal kráľ Šalamún?

(Spravodlivosťou)

 

Kňaz:

Šalamún bol skutočne kráľom rovnako múdrym ako aj spravodlivým. Tento dar dostal od Boha a snažil sa, aby sa jeho poddaným žilo lepšie.

 

Aké je naše heslo počas týchto sv. omší?

Kňaz:

Iba dnes

Deti:

Budem dobrý

 

Dnes spoznáme ďalšieho zaujímavého muža: proroka Daniela.

 

Kto bol Daniel?

(Daniel prišiel v roku 605 pred Kristom za panovania Nabuchodonozora ako vyhnanec do Babylonu. Spoločne s ďalšími mladíkmi ho vzdelávali pre služby babylonského dvora. Pre svoju čestnosť a múdrosť mal za čias viacerých babylonských a perzských kráľov vplyvné postavenie. Patrí medzi štyroch veľkých prorokov Izaiáš, Jeremiáš, Ezechiel, Daniel)

 

Kňaz:

Babylonský kráľ Nabuchodonozor odvliekol do zajatia obyvateľov Judska a Jeruzalema. Medzi zajatcami bol aj mladík Daniel. Spolu s tromi izraelskými mládencami Ananiášom, Mízaelom a Azariášom sa ocitol na kráľovskom dvore. Vybrali ich spomedzi ostatných, aby posluhovali kráľovi. Ale najprv ich vychovávali spolu s babylonskými mladíkmi. Pokrmy dostávali z kráľovského stola. Boli to aj také jedlá, ktoré Mojžišov zákon nedovoľoval jesť. Daniel a jeho izraelskí priatelia zostali verní svojmu náboženstvu a nečisté pokrmy odmietli. Prosili dozorcu, aby im dával také jedlá, ktoré im Mojžišov zákon dovoľuje.

Daniel si však zaumienil v srdci, že sa nepoškvrní kráľovým pokrmom ani vínom, ktoré píjal; prosil teda veliteľa, aby sa nemusel poškvrniť. A Pán Boh spôsobil, že Daniel našiel milosť a priazeň u veliteľa.

Otázka deťom:

Prečo nechceli jesť pokrm Babylončanov?

(Lebo im to židovský zákon zakazoval)

 

Kňaz:

Týmto štyrom mladíkom dal Pán Boh veľa múdrosti. Daniel bol mimoriadne múdry a láskavý ku každému. Daniel vedel vysvetliť každé videnie a každý sen. Keď uplynuli dni, ktoré určil kráľ, veliteľ ich predviedol pred Nabuchodonozora. Kráľ sa s nimi rozprával a medzi všetkými nenašiel takých ako Daniel, Ananiáš, Mízael a Azariáš. Obsluhovali teda kráľa. A vo všetkých veciach, kde bolo treba múdro odpovedať, kráľ zistil, že títo štyria sú desať ráz vyššie než všetci čarodejníci a veštci, ktorí boli v celom jeho kráľovstve.

Keď prišiel k moci kráľ Dárius, aj ten si obľúbil Daniela. Pre jeho neobyčajnú múdrosť a nadanie ho chcel urobiť náčelníkom nad všetkými veľmožmi zeme. Tí mu však závideli kráľovu priazeň.

 

Kňaz:

Nikdy nikomu nič nezáviďme! Pán Boh dal každému dary, rozvíjajme ich.

 

Neprajníci vymysleli plán proti Danielovi.

Usilovali sa nájsť na Danielovi nejakú chybu, lenže nevedeli nič nájsť, pretože voči jeho práci sa nedalo nič namietať. Pripravili však na Daniela pascu. Vedeli, že ho môžu pristihnúť len v náboženských veciach.  Postarali sa o to, aby kráľ vydal dekrét, že počas 30 dní môžu ľudia prejavovať úctu jedine jemu, bola zakázaná modlitba k akémukoľvek božstvu. Dovolené bolo vzývať iba kráľa. Za porušenie nariadenia bol stanovený trest - kto by sa vzoprel, mal byť hodený levom.

Otázka deťom:

Čo bolo nariadené?

(Nikto sa nesmel modliť k žiadnemu bohu, iba ku kráľovi?

 

Kňaz:

Kráľ dekrét potvrdil, a tým sa stal platný pre celé kráľovstvo. Daniel bol Žid a bol odvedený zo svojej rodnej krajiny do babylonského zajatia. Hoci sa ocitol v cudzine, bol verný Božím zákonom. Každý deň sa modlil a nič sa nezmenilo ani vtedy, keď začal platiť prísny kráľov dekrét. Raz ho jeho neprajníci prichytili pri modlitbe a udali ho kráľovi.

Otázka deťom:

Čo urobil Daniel?

(Oddane sa modlil k Bohu Izraela)

 

Kňaz:

Kráľ mal Daniela rád, lenže Danielovi nepriatelia naliehali na kráľa, aby ho nechal hodiť do jamy levov. Nakoniec sa tak stalo. Dárius dal hodiť Daniela do jamy medzi levy. Kráľ trúchlil za Danielom, lebo ho mal rád. Predtým ako ho do jamy zatvorili, kráľ Danielovi povedal: „Nech ťa vyslobodí tvoj Boh, ktorého vytrvalo ctíš!“ (Dan 6, 17).

Potom kráľ odišiel do svojho paláca, celú noc nespal, strávil noc o hlade. Za svitania, keď sa rozvidnievalo, vstal a náhlivo šiel k levovej jame. Ako sa blížil k jame, volal žalostným hlasom Daniela a vravel Danielovi: „Daniel, služobník živého Boha, vládal ťa tvoj Boh, ktorého vytrvalo ctíš, zachrániť od levov?“ A Daniel odpovedal kráľovi: „Kráľu, ži naveky! Môj Boh poslal svojho anjela a zavrel pysky levom, takže mi neublížili, lebo sa u neho zistila moja nevina; ale ani proti tebe, kráľu, som nespáchal nič zlé.“ Vtedy sa mu kráľ veľmi zaradoval a rozkázal Daniela vytiahnuť z jamy. Vytiahli teda Daniela z jamy a nenašli na ňom nijaký úraz, lebo dôveroval svojmu Bohu.

Kráľ Dárius napísal všetkým národom, kmeňom a nárečiam, ktoré bývali po celej zemi: „Váš pokoj nech vzrastá! Odo mňa vychádza rozkaz: Nech sa po celom vladárstve môjho kráľovstva trasú a boja pred Danielovým Bohom, lebo je to Boh živý a trvá naveky, jeho kráľovstvo nezahynie, jeho vladárstvo trvá do konca. On zachraňuje a vyslobodzuje, robí znamenia a zázraky na nebi i na zemi. On zachránil Daniela od levov.“

Daniel nezaprel vieru v pravého Boha Izraela. On sa za svoju vieru nehanbil. Vedel, že za vieru môže aj trpieť, že ho falošne obvinia, ale aj tak sa viery nevzdal.

 

Aj svätý Ján Pavol Veľký, keď bol na Slovensku nás  povzbudzoval:

NIKDY SA ZA VIERU NEHANBITE, nikdy sa viery nevzdajte!

 

V školskej jedálni sa pomodlím pred jedlom, po jedle.

Pozdravím pána dekana aj v škole, aj v dedine: „Pochválený buď Ježiš Kristus!“

Každú nedeľu vždy pôjdem do kostola.

 

Zhrnutie

Daniel mal krásne vlastnosti, o ktoré by sme sa mali snažiť aj my: bol čestný a verný v dodržiavaní prikázaní jednak voči kráľovi, ako aj voči Bohu. Dokázal dôverovať Bohu aj vtedy, keď už všetko nasvedčovalo tomu, že niet žiadnej pomoci. Daniel určite mal ľudský strach a predsa veril, že ho Boh neopustí. Treba si všimnúť, že Danielova pevná a nezlomná viera mu pomohla prežiť noc v jame levov. Celý čas dôveroval Pánu Bohu a bol verný tomu, čo veril a čo ho naučili jeho predkovia a Pán Boh.

 

Deti,

dnešný hrdina – Daniel je verný strážca Božieho zákona. On si stráži svoj poklad – svoju vieru.

Každý z nás má byť strážcom Ježiša vo svojom srdci. Strážca je skalopevný vo svojej viere a veľmi sa snaží.

 

Otázky:

1.Kedy a kde žil prorok Daniel?

(V 6. storočí pred Kristom v babylonskom zajatí)

 

2. Kam hodili Daniela pre falošné obvinenie?

(Do jamy levovej)

 

3. Prečo hodili Daniela medzi levov?

(lebo sa modlil k pravému Bohu)

 

4. Daniel bol verný človek. Kto je verný Bohu?

(Kto má pevnú vieru v Boha; verí Bohu, aj keď je v ťažkej situácii)

 

5. Prečítaj si s rodičmi z knihy proroka Daniela zo šiestej kapitoly verše 1 – 29; Dan 6, 1 - 29

 

 obrázky: internet

Čítanie z knihy proroka Daniela

                                                                Dan 6, 17 – 24

17 Kráľ vydal rozkaz, priviedli Daniela a hodili ho do levovej jamy. Povedal Danielovi: „Nech ťa vyslobodí tvoj Boh, ktorého vytrvalo ctíš!“ 18 I priniesli kameň a položili ho na otvor jamy; kráľ ho zapečatil svojím prsteňom a prsteňmi svojich veľmožov, aby sa Danielovo položenie nezmenilo. 19 Potom kráľ odišiel do svojho paláca, noc strávil o hlade, pokrmy mu nedoniesli a spánok ho obchádzal. 20 Preto kráľ za svitania, keď sa rozvidnievalo, vstal a náhlivo šiel k levovej jame. 21 Ako sa blížil k jame, volal žalostným hlasom Daniela a vravel Danielovi: „Daniel, služobník živého Boha, vládal ťa tvoj Boh, ktorého vytrvalo ctíš, zachrániť od levov?“ 22 Daniel odpovedal kráľovi: „Kráľu, ži naveky! 23 Môj Boh poslal svojho anjela a zavrel pysky levom, takže mi neublížili, lebo sa u neho zistila moja nevina; ale ani proti tebe, kráľu, som nespáchal nič zlé.“ 24 Vtedy sa mu kráľ veľmi zaradoval a rozkázal Daniela vytiahnuť z jamy. Vytiahli teda Daniela z jamy a nenašli na ňom nijaký úraz, lebo dôveroval svojmu Bohu.

 

--------