Slávnosť Prvého svätého prijímania 2024 - Biely týždeň

Výzdoba k Prvému svätému prijímaniu v duchu:

Pán Ježiš je Dobrý Pastier 

 

Sviatok Nepoškvrneného Srdca Panny Márie –  sobota 8. júna 2024

Pán dekan dnes priniesol sľúbené kríže. Po posvätení krížov si každé z detí vybralo pekný kríž, ktorý si môže zavesiť vo svojej izbe. Pán dekan dnes vychádzajúc zo sviatku Panny Márie hovoril o dvoch stĺpoch, ako ich videl vo sne svätý Don Bosko: Na morskej hladine je množstvo lodí pripravených k boju proti jedinej obrovskej lodi. Uprostred nesmierneho mora vyčnievajú z vody blízko seba dva vysoké a mohutné stĺpy. Na jednom je socha Nepoškvrnenej a pod jej nohami široký nápis: Pomocnica kresťanov. Na druhom, mohutnejšom a vyššom je Eucharistia a pod ňou nápis: Záchrana veriacich. Hlavným veliteľom obrovskej lode je rímsky biskup - pápež. Nepriateľské lode prudko dorážali, ale ich námaha bola márna.

Pápež rozptýlil a premohol všetky prekážky a doviedol loď až medzi oba stĺpy. Priviazal ju reťazou na kotvu stĺpa, na ktorom bola Eucharistia a inou reťazou, ktorá visela vzadu ku kotve, ktorá visela na stĺpe, kde stála Nepoškvrnená. Na mori zavládol pokoj. Držme sa aj my týchto dvoch stĺpov: Eucharistie a Panny Márie. Tieto dva stĺpy sú našou istotou na ceste do Neba.

 

Ambona  kazateľnica   štvrtok 6. júna 2024

Pán dekan dnes priniesol ukázať darček, ktorý dostal od rodičov v nedeľu. Je to krásny slovenský dres s číslom 77. Sledovali sme Majstrovstvá sveta v hokeji, blížia sa Majstrovstvá Európy vo futbale. Vieme, že kľúčom k úspechu mužstva je múdry tréner. Aby sme sa stali najlepším mužstvom sveta, treba mať najlepšieho trénera. Najmúdrejšie slová sú napísané v Biblii Božským Trénerom – našim milujúcim Bohom. Vo Svätom Písme je zapísaná najlepšia taktika, najlepšie rady a pokyny ako vyhrať dočasný i večný zápas!

V kostole sú dva stoly. Stôl Božieho slova a eucharistický stôl. Svätá omša má dve časti: bohoslužbu slova a bohoslužbu obety. Dnes kráčal pán dekan s miništrantmi v sprievode kostolom a niesol veľký evanjeliár. Božie slovo sa číta z ambony – kazateľnice. Viete, čo znamená slovo ambona? V gréckom jazyku znamená štít, vyvýšenie. Božie Slovo si to zasluhuje, aby bolo na vyvýšenine. Náš najmúdrejší Tréner – Boh – mám ponúka múdrosť života: v Božom slove. Vždy si odnesme z kostola aspoň jednu vetu.

Pán dekan pripomenul Samuela, ako ho volal Pán Boh. Pýtal sa nás, akú úrodu prinášame my, keďže vysvetľoval podobenstvo o rozsievačovi. Aké je dôležité, aby sme všetci počúvali Pána Boha: kňazi, rodičia, učitelia, deti... 

 

Oltár – streda 5. júna 2024 

Oltár je symbolom Krista. V hebrejčine aben od ben – syn, tvoriť. Oltár po hebrejsky znamená synovstvo – dodajme Kristovo, ktorý buduje živú svätyňu, tvorí jeden kňazský ľud. Oltár to je najsvätejší predmet svätyne. To cez oltár k nám prichádza Boh a my k nemu. Oltár je centrum svätyne. Oltár je podstata svätyne. Oltár - obetný stôl je srdcom chrámu. Je aj centrum sveta, lebo je na osi Zem – Nebo. Cez oltár sa deje Zjavenie Boha, Zjavenie Krista. To cez oltár vchádza Boh do kontaktu s ľuďmi.

Pán dekan nám vysvetľoval prečo sú relikvie v oltári. My máme v našom oltári relikvie sv. Františka z Assisi. Prečo majú byť na oltári tri plachty, prečo kňaz bozkáva oltár na začiatku, aj na konci? Prečo by mal byť oltár z kameňa?  Vysvetlil príbeh, ktorý sme čítali pri svätej omši o Eliášovi a falošných prorokoch neexistujúceho boha Bála. Tam na oltári sa diali zázračné veci. Eliáš sa modlil, pravý Boh Izraela ho vypočul.

Vysvetlil nám legendu, ktorú ponúka múdry Žid o drahocennom kameni. Z neho je základ planéty Zem. Ten kameň sa nazýva uhoľný kameň. Základný kameň. Je to kameň, ktorý bol oddelený od skaly a označuje Mesiáša, zostupujúceho na Zem. Patriarcha Jakub ho nazval Betel – dom Boha brána do Neba. V Starom Zákone skalou je Boh, v Novom Zákone skalou je Kristus.

Kristus - Skala narodil sa v jaskyni zo skaly. Oddelil sa od Skaly – Jahveho. Kríž postavili na skale. Jeho telo zložili do hrobu vytesaného do skaly, kde vstal zmŕtvych a vrátil sa k Otcovi – Skale a na skale vybudoval Cirkev. Preto má byť oltár z kameňa – zo skaly! Základ Cirkvi je na skale! – tak aj spievame vo veľkonočnej piesni.

 

Svieca  utorok 4. júna 2024 

Dnes nám pán dekan rozprával o dôležitej súčasti každej svätej omše, ktorou je svieca. Kniha Genezis začína opisom sveta a prvé Božie slová sú: „Buď svetlo!“ Vo Svätom Písme je veľa takých miest, kde sa hovorí o svetle: „Pravé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prišlo na svet – Pán Ježiš. Alebo citát, v ktorom Pán Ježiš sám seba označuje ako svetlo sveta: „Ja som svetlo sveta. Kto mňa nasleduje, nebude chodiť vo tmách, ale bude mať svetlo života.“ Svetlo, to je Ježiš. Aj v nedeľu sme pri svätej omší čítali druhé čítanie o temnote a svetle.

Svieca – prináša svetlo a teplo, symbolizuje Pána Ježiša a zároveň tým, ako sa pomaličky stráca, pripomína sebaobetovanie Krista, ktorý vydal svoj život za nás.

Pán dekan nám vysvetľoval  veľkonočnú sviecu - Paškál. Pascha - prechod. Čo všetko táto svieca obsahuje... 

V Písme máme viackrát zmienku, že pred Pánom na nebesiach je postavený sedemramenný svietnik. Táto myšlienka bola praktizovaná v židovskom chráme a v trochu inej podobe sa ujala aj v kresťanskej liturgii. Už od dávnych čias niesli akolyti pred pápežom sedem sviec. Tie položili vedľa oltára a od 10. storočia priamo na oltár. Od toho času sa datuje zvyk používať oltárne sviece. „Večné svetlo“ pri bohostánku bolo prvý raz použité v roku 1068 vo francúzskom kláštore v Cluny.

Pán dekan nám povedal aj príbeh o malom svetielku na obrovskom futbalovom zápase.

Dostali sme domácu úlohu: zapáliť si krstnú sviecu a pri nej sa dnes večer, alebo v nedeľu pomodliť žalm 27: Pán je moje svetlo a moja spása. Buďme pre iných svetielkom, povzbudením, pomôžme druhým:

 

 Kríž  pondelok 3. júna 2024

Kríž v kostole v Rudinskej

Deti, prežívame Biely týždeň. To znamená, že si chceme predĺžiť včerajšiu krásnu slávnosť, keď sme PRVÝ raz prijali Eucharistiuživého Pána Ježiša.  Každý deň v tomto týždni si povieme o niektorých  dôležitých častiach svätej omše. Dnes – začiatok a koniec každej svätej omše – prežehnanie v znamení kríža. Na náboženstve sme si hovorili, že Posledná večera, obeta na kríži a svätá omša je jedna a tá istá obeta Pána Ježiša. Na oltári a vo Večeradle nekrvavá obeta, na kríži krvavá obeta. Každá svätá omša pripomína krvavú obetu z Kríža. Každá Svätá Omša je sprítomnením obety Ježiša Krista prinesenej na spásu sveta na hore Kalvárii. Kríž spája štyri zvláštne protiklady: hore – dole; ľavá strana s pravou; upozorňuje na štyri svetové strany; kríž je vpísaný do kozmu. Tak tvrdil napr. aj grécky spisovateľ Platon, ale aj pytagorejci. Podľa kardinála Ratzingera, neskoršieho pápeža Benedikta XVI., celý kozmos hovorí o kríži. Pán dekan hovoril o zvláštnom víťazstve Konštantína Veľkého, ktorý zvíťazil v znamení kríža. Hovoril o mužovi, ktorého mal nemecký vojak zastreliť, ale práve pre znamenie kríža mu daroval život! Majme v úcte kríž Pána Ježiša, vždy sa úctivo prežehnávajme... 

 

Nedeľa  2. júna 2024

Pán dekan nám dnes hovoril o svätom misionárovi Damiánovi De Veuster. Ako malému chlapcovi mu veľa o Pánu Bohu rozprávala jeho mama. A on sa rozhodol hľadať Pána Boha v lese.... Neskôr sa vyštveral k Bohostánku, klope na dvierka a pýta sa: Pane Ježišu, si tam? Veľmi ťa milujem..... My nemusíme hľadať Pána Ježiša v lese... Pán dekan ďakoval rodičom za doterajšiu výchovu, že prišli s deťmi až k tejto chvíli a prosil ich, aby pokračovali, aby boli svojim deťom oporou vo viere. Keďže Janka s Mariankou urobili na podnet rodičov výzdobu v duchu Dobrého Pastiera, pán dekan nám ponúkol motto na celý život: našiel krásny obrázok a veľavravné slová: Buďme všetci blízko Pastiera a vlci budú ďaleko, Pastier nás ochráni: Čím bližšie si pri Pastierovi, tým ďalej si od vlkov.  Vysvetlil nám zaujímavý eucharistický zázrak o tom, ako diabol vie, že v Hostii po premenení je živý Boh...  Spomenul, že pani starostka chce dať deťom zaujímavý vankúš, kde je napísaný veľký prísľub Pána Ježiša. Vždy tu budem pre Teba!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. júna 2024 

Veľký deň prišiel - dnes 1. júna 2024 sa naše deti prvý raz vyspovedali. Očistili svoje svedomie, spolu s nimi aj rodiiča, krstní rodičia, starí rodičia, súrodenci. Po svätej spovedi sme všetky hriechy spálili.... Pán Ježiš nám ich odpustil a naše hriechy zničil. Zajtra 2. júna 2024 prvýkrát v živote prijmú Eucharistického Pána Ježiša.