Roráty - deviaty deň. Samuel

Druhý adventný týždeň

Streda

7. december 2022

Samuel

Mal okolo seba zlých ľudí, no vyrástol na čestného a spravodlivého človeka.

Nenasledoval zlý príklad a nedbal na názory zlých ľudí.

Zrejme si už viackrát chcel urobiť niečo dobré, no nepodarilo sa ti to. Mal si v pláne niekomu pomôcť v triede, ale nevyšlo to. Možno zlý príklad spolužiakov alebo spolužiačok ťa v tom odradil. Možno si si myslel, že je zbytočné sa trápiť, keď to ostatní neocenia alebo sa ti dokonca budú smiať. Dnes si vypočujete príbeh mladého muža, ktorý nemal najlepší príklad, no poradil si s ním. Lebo vedel, kedy má nakloniť ucho a počúvať Boha. Vypočujte si príbeh o Samuelovi.

 

 

PIESEŇ...

Izraeliti vstúpili do zasľúbenej zeme, krajiny oplývajúcej mliekom a medom.

Keď sa však Izraeliti usadili v krajine Kanaán, často zabúdali na Pána Boha.

Matka Anna dlho nemohla mať deti.

Héli mal dvoch synov starších ako Samuel. Ofni a Finés boli kňazmi, ale svoje povinnosti si neplnili dobre. Často podvádzali, boli nečestní.

Starý otec Joachim nám porozpráva o Samuelovi ...

 

NAHRÁVKA

Samuel nemal ľahkú úlohu.

Čoskoro ho všetci spoznali ako proroka, teda muža poslaného Bohom.

 

ÚLOHA

Zober si Sväté Písmo a prečítaj si nejaký úryvok. Môže to byť príbeh o Samuelovi, ale môže to byť aj iný príbeh. Keď sa pozrieš na životy biblických hrdinov, zamysli sa nad tým, ako by si v podobnej situácii reagoval Ty. Opýtaj sa aj svojich rodičov na ich obľúbený úryvok z Biblie.

 

OTÁZKY

1. Ako sa volala Samuelova matka?

2. Prečo Boh pokarhal Héliho synov?

3. Čo znamená meno Samuel?

 

OBRÁZOK

Samuel

 

Môžeš si prečítať zo Svätého Písma – z Prvej knihy Samuelovej: druhú kapitolu, verše: 1, 11 - 26

1 Sam 2, 1, 11 – 26  Héliho synovia sa nestarali o Pána

1 Anna sa modlila. 11 Elkána šiel domov do Rámy, chlapček však posluhoval pred Pánom pod dozorom veľkňaza Héliho. 12 Héliho synovia však boli beliálovi synovia, nestarali sa o Pána 13 ani o kňazské povinnosti voči ľudu. Keď niekto prinášal obetu a mäso sa varilo, prišiel kňazov sluha s trojzubou vidlicou v ruke, 14 strčil ju do kotla, do hrnca, do rajnice alebo do misy a všetko, čo vidlica zachytila, vzal si kňaz pre seba. Takto robili všetkým Izraelitom, ktorí prichádzali do Šíla. 15 Ba skôr, ako sa spálil tuk, prichádzal kňazov sluha a hovoril obetujúcemu človeku: „Daj mäso, chcem ho upiecť pre kňaza! Neprijme od teba varené mäso, len surové.“ 16 Ak mu ten človek vravel: „Nech sa najprv spáli tuk, potom si vezmi, čo sa ti zachce!“ - odpovedal: „Nie, daj teraz; ak nie, vezmem nasilu.“ 17 Preto bol hriech mládencov veľmi veľký pred Pánom, veď ľudia opovrhovali Pánovou obetou. 18 Samuel však posluhoval pred Pánom, mládenček odiaty plátenným efódom. 19 Matka mu urobila malý plášť a každý rok mu ho doniesla, keď prichádzala s manželom obetovať výročnú obetu. 20 Héli požehnal Elkánu i jeho manželku a povedal: „Nech ti dá Pán potomstvo z tejto ženy namiesto daru, ktorý si venoval Pánovi!“ Potom šli domov. 21 Pán navštívil Annu a ona počala a porodila troch synov a dve dcéry. A chlapec Samuel rástol pred Pánom. 22 Héli bol už veľmi starý; počul o všetkom, čo robili jeho synovia všetkým Izraelitom a ako hrešili so ženami, ktoré konali službu pri svätostánku. 23 Aj im povedal: „Prečo robíte takéto veci? Veď tie najhoršie veci počúvam o vás od všetkého ľudu! 24 Nie, synovia moji! Nedobrý je to chýr, čo počúvam; odstrašujete Pánov ľud. 25 Ak sa človek prehreší proti človeku, môže sa nad ním zmilovať Boh, ale ak sa človek previní proti Pánovi, ktože sa bude zaň modliť?“ Ale nepočúvali na hlas svojho otca, lebo Pán ich chcel usmrtiť. 26 Chlapec Samuel však stále rástol a páčil sa aj Pánovi, aj ľuďom.

 

 

Môžeš si prečítať zo Svätého Písma – z Prvej knihy Samuelovej: tretiu kapitolu, verše: 1 - 21

1 Sam 3, 1 – 21  Pán volá Samuela

1 Chlapec Samuel posluhoval pred Pánom pod dozorom Héliho. Božie slovo bolo v tých dňoch vzácne a videnie nebolo časté. 2 I stalo sa v ktorýsi deň, že Héli ležal na svojom mieste. Oči mu začínali hasnúť, takže nevidel. 3 Božie svetlo ešte nevyhaslo a Samuel spal v Pánovom chráme, kde bola archa zmluvy. 4 Tu zavolal na Samuela Pán. On odpovedal: „Tu som!“ 5 Bežal k Hélimu a vravel: „Tu som, pane, volal si ma!“ On odvetil: „Nevolal som, spi ďalej!“ Odišiel teda a spal. 6 Ale Pán volal zasa: „Samuel!“ Samuel vstal, išiel k Hélimu a vravel: „Tu som, volal si ma.“ On odpovedal: „Nevolal som ťa, syn môj, spi ďalej!“ 7 Samuel však ešte nepoznal Pána, Pánovo slovo sa mu ešte nezjavilo. 8 A Pán opäť, tretí raz volal Samuela. On vstal, išiel k Hélimu a vravel: „Tu som, volal si ma.“ Vtedy Héli pochopil, že chlapca volá Pán. 9 A Héli povedal Samuelovi: „Choď, ľahni si. A ak ťa bude zasa volať, povedz: Hovor, Pane, tvoj sluha počúva!“ Samuel odišiel a spal na svojom mieste. 10 Pán prišiel, zastal si a volal ako predtým: „Samuel, Samuel!“ A Samuel odvetil: „Hovor, tvoj sluha počúva!“ 11 Tu Pán povedal Samuelovi: „Hľa, ja urobím v Izraeli vec, ktorú keď niekto počuje, bude mu cvendžať v obidvoch ušiach. 12 V ten deň splním na Hélim všetko, čo som o jeho dome hovoril, od začiatku až do konca. 13 Oznámil som mu, že budem večne trestať jeho dom pre hriech, lebo vedel, že sa jeho synovia rúhajú, a nekarhal ich. 14 Preto som Héliho domu prisahal: Vinu Héliho domu nemožno nikdy napraviť ani obetami, ani darmi.“ 15 Samuel spal až do rána a potom otvoril dvere Pánovho domu. Samuel sa bál oznámiť videnie Hélimu. 16 Ale Héli zavolal Samuela a povedal: „Samuel, syn môj!“ On odpovedal: „Tu som.“ 17 I spýtal sa ho: „Čo ti hovoril? Nezataj to predo mnou! Nech ti Boh urobí to a to, ak predo mnou zatajíš niečo z toho, čo ti hovoril!“ 18 Nato mu Samuel rozpovedal všetko, nezatajil mu nič. A on povedal: „Je Pán. Nech urobí, čo uzná za dobré!“ 19 Samuel dorastal, Pán bol s ním a ani jednému z jeho slov nedal padnúť na zem, 20 takže sa celý Izrael od Danu až po Bersabe dozvedel, že Samuel ako Pánov prorok je spoľahlivý.